Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Fujifilm XF 23mm f1.4 R LM WR

Et objektiv der passer til næsten alt

Fujifilms nye 23 mm er så tæt på perfekt, som man kan komme.

Skrevet af / 10/08/2023 - 10:02
Fujifilm XF 23mm f1.4 R LM WR
Lasse Svendsen

Når et 50 mm objektiv bliver for smalt, og et 28 eller endda et 24 mm bliver for bredt, er det et 35 mm vidvinkelobjektiv, du har brug for. Det er et fint kompromis, som hverken giver for smal eller for bred billedvinkel til at billederne får et unaturligt perspektiv.  

Samtidig giver en 35 mm nok billedvinkel til, at den får et bredt anvendelsesområde, fra landskab til rejse og sågar portrætter. Derudover har en 35 mm ofte en handy størrelse og god lysstyrke. Som denne, Fujifilms nye XF 23 mm f1.4 R LM WR. 

Det nye objektiv, som erstatter det ældre XF 23 mm f1.4, er en helt ny vejrbestandig konstruktion med en brændvidde som svarer til, ja du gættede rigtigt: 35 mm, oversat til fuldformat 135-film. 

Den gamle 23’ers fokus-clutch, hvor man bare trækker fokusringen ned for at skifte til manuel fokus, er borte. Til glæde for nogle og ærgrelse for andre. Under alle omstændigheder har det gjort objektivet mere håndterbart og smidigt at bruge. Man risikerer ikke uforvarende at have manuel fokus i situationer, hvor man skulle bruge autofokus. Og nu tvi taler om det, autofokus er betydelig hurtigere og mere præcis her. Kameraet låser fokus øjeblikkeligt, og følgefokus er lydløs og smidig. Fantastisk til videooptagelser. 

Foto: Lasse Svendsen

På indersiden sidder der 15 linseelementer i 10 grupper. To av dem er af den asfæriske type, som reducerer komafejl, mens tre af dem er ED-elementer, som dæmper kromafejl. Blænden, som går fra f1.4 til f16, har ni afrundede lameller, og filterfatningen er 58 mm. 

Optisk ydelse

Det nye 23’er hører til Fujifilms serie af objektiver, der er skræddersyet til den højopløste 40 Mp-billedsensor i kameraer som X-T5 og X-H2. Det har også en ekstra højopløst modus til stativfotografering, som giver 160 Mp opløsning, når man efterfølgende sætter de 20 billeder sammen i Pixel Shift Combiner-softwaren.  

Låsbar blændering på auto. Foto: Lasse Svendsen
Det betyder, at objektivet er i stand til at give dig flere detaljer end den sidste 23’er, og for den sags skyld også XF 23 f2, og det burde betyde strålende optisk kvalitet, ikke? Jep. Den nye 23’er er en fantastisk vellykket konstruktion. Knivskarpt helt ud i kanterne, med et marginalt fald i hjørnerne ved f1.4, hvor man også kan se en antydning af vignettering. Hvis man ser godt efter. Der er ingen linjeforvrængning, alt er snorlige, og kromatisk aberration er næsten umuligt at fremprovokere.   

Fujifilm XF 23mm f1_4 DoF Fujifilm XF 23mm landscape Fujifilm XF 23mm ghosting
<
>
Hvis man virkelig anstrenger sig, er det muligt at fremprovokere strølys og ghosting. Foto: Lasse Svendsen

Ghosting og strølys er ikke-eksisterende, og man skal virkelig arbejde hårdt for at få det frem. Den eftertragtede bokeh-effekt med den bomuldsagtige tegning af slørede områder ser fantastisk ud og kan skabe virkelig flotte effekter på alt fra landskaber til portrætter. Og makro. Med en nærgrænse på 19 cm kan man tage flotte billeder af blomster og bier, eller man kan tage livagtige billeder af modeltog, hvis man foretrækker det. 

Kompakt, vejrbestandigt og skarpt. Foto: Lasse Svendsen

Konklusion

Fujifilm XF 23 mm f1.4 R LM WR er så tæt på perfekt, som det er muligt at komme det med en 35 mm brændvidde. Med en lysstyrke på f1.4 er det også godt egnet til optagelse og fotografering i svagt lys, og den optiske ydelse var lydefri på et X-H2. Den stillegående autofokus er hurtig og præcis, der er heller ingen mærkbar focus breathing her, så videografer får et fantastisk værktøj i XF 23mm f1.4 R LM WR. 

Karakter
Fujifilm XF 23mm f1.4 R LM WR
Premium

Lyd & Billede mener

Optisk vellykket med pletfri ydelse, vejrbeskyttelse og hurtig autofokus i et handy fysisk format. Skalaen for skarphedsdybde findes ikke her.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    83 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

En ulv i fåreklæder

Nikons Z8 opfylder manges drømme

Den bedste skærmkalibrering?

Lyd & Billede
Scroll to Top