Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Fujifilm Instax mini 12

Gør det sjovere at tage billeder

Det er ikke billedkvaliteten, der gør instant-kameraer så populære. Det er glæden ved at have billederne mellem hænderne.

Skrevet af / 06/04/2023 - 10:00
Fujifilm Instax mini 12
Lasse Svendsen

Der er ingen der køber et såkaldt polaroid-kamera, fordi billedkvaliteten er utrolig god. Den er faktisk ret dårlig, fra et teknisk perspektiv. Men polaroid-kameraer, eller som Fujifilm kalder dem, instant-kameraer, er verdens bedst sælgende kameraer af helt andre årsager.

De er rent ud sagt selve essensen af ​​fotografisk fornøjelse, hvor alt hvad du skal gøre er at finde et interessant motiv, trykke på udløserknappen, og få minutter senere kan du holde billedet i hånden.

Eller du kan give det væk til dén, du tog billedet af, eller glæde et helt selskab, eller din arbejdsplads, med billeder, der kan gå fra hånd til hånd, så mange kan nyde dem. Det er netop derfor, at instant-kameraer som dette er enormt populære til bryllupper. Det er slet ikke ligeså sjovt at række hinandens mobiltelefoner rundt mellem gæsterne, efterhånden som festen skrider frem, og der bliver taget flere billeder.

Instant-billeder er også håndgribelige minder, der kan indsættes i foto-album, eller som her, scannes og gemmes digitalt via en app på mobiltelefonen.

Foto Lasse Svendsen

Fujifilm Instax mini 12 er det enkleste kamera, du kan forestille dig. Det er en opdateret og slanket version af Instax mini 11, og den har kun én knap: udløserknappen. Resten er automatisk, fra eksponering til billedet kommer ud af kameraet fem sekunder senere.

Du kan ikke selv indstille noget. Ikke engang blitzen, der tænder for et godt ord, og lyser selv når der ikke rigtig er brug for det.

Makrotilstand

Foto Lasse Svendsen

Kameraet bruger Fujifilms Instant Mini patroner med 10 skud i hver patron. Den er placeret under bagklappen, og en lille tæller holder styr på, hvor mange billeder der er tilbage. To AA batterier sørger for, at du kan komme igennem godt og vel 10 billedpatroner, inden der skal nye batterier under lugen i toppen.

Power-kontakten er ganske enkelt ringen omkring 60mm-objektivet, som har et selfie-spejl – og en ekstra brugbar indstilling for dem, der godt kan lide at skyde tættere på.

Close-up indstillingen. Foto Lasse Svendsen

Close-up indstillingen stiller på et linseelement, og giver objektivet en korteste fokusafstand på 30 til 50 cm. Ikke ligefrem makro, men man kommer tættere på, uden at billedet ser for sløret ud.

Samme close-up indstilling stiller også på et glaselement – af plastik – i søgeren. Den korrigerer parallakseforskydningen, som opstår, fordi det optiske søgerbillede forskydes i forhold til objektivet, når du flytter kameraet tættere på motivet. På denne måde undgår du, at motivet havner i kanten af ​​billedet, i stedet for midt i billedet.

Selfiespejl. Foto Lasse Svendsen

Billedkvaliteten

Man kan få patroner til både sort/hvide fotos, farvefotos med sort eller hvid ramme, og farvebilleder med farvede rammer, mønstrede rammer, osv. – og med førnævnte app kan du scanne de billeder, du har taget, lave grundlæggende rettelser, og organisere og dele billederne med andre, direkte fra din mobil. Med app’en kan du også printe de scannede billeder på en separat Instax-printer.

Siden der ikke er en eneste indstilling for hverken eksponering, lysmåling, fokus, blænde eller lukkerstyring, er du prisgivet kameraets egen eksponeringsautomatik i alle situationer.

IMG_9146 IMG_9145
<
>
Foto Lasse Svendsen

Det fungerer for det meste fint. De fleste af billederne er mere eller mindre korrekt eksponeret. Er kameraet i tvivl, har det en tendens til at overeksponere, så billederne ikke bliver for mørke. Undtagelsen er, hvis motivet er langt væk, og der kun er lidt lys. Så når blitzen ikke langt nok til at belyse motivet.

Efter billedet er taget, tager det cirka fem sekunder, før det kommer ud af kameraet, og du er klar til at tage endnu et billede. Selve fremkaldelsen tager halvandet minut, før man kan se motivet ordentligt. Et halvt minut mere, før den er helt 100 procent færdig.

Instax mini billedpatron. Foto Lasse Svendsen

Så printkvaliteten er ikke det helt store. Alle billederne ser ud som om de er taget med et nostalgifilter, med lav kontrast og blege farver. Skarpheden er moderat, og billederne bliver meget bedre, hvis du printer det samme motiv fra Fujifilm Instax mini Evo, eller direkte fra mobilkameraet til en Fujifilm Instax printer.

Læs også Digitalkamera med instant-printer Med det lille Fujifilm instax mini Evo kan du dele fysiske billeder direkte fra hukommelseskortet.

Konklusion

Fujifilm Instax mini 12 gør det først og fremmest sjovt at tage billeder. Kameraet koster ikke alverden. Omkostningerne ligger i fotokassetterne, men selv med den pris taget i betragtning, er det ikke til at benægte, at det er rigtig billig morskab at tage billeder, som man kan holde i hånden i udprintet form kun et par minutter senere. Man kunne indvende, at en Instax-printer kan gøre et bedre stykke arbejde med billeder fra mobilkameraet, men det er ikke helt så festligt som et farverigt kamera, som alle kan hygge sig med.

Karakter
Fujifilm Instax mini 12
Basic

Lyd & Billede mener

Super-enkelt kamera. Peg-og-tryk. Bedre makrotilstand. Billig sjov til glæde for alle, der ser billederne. Ingen af billederne bliver skarpe, eksponeringen er ikke altid god, og du har nul kontrol over billedkvaliteten.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?

Rejsevenligt og kompakt

Ekstrem skarphed i et handy format

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Scroll to Top