Search
Generic filters

: 10 kompakte systemkameraer

Dit nye kamera

De små spejlløse systemkameraer kan være det bedste kompromis mellem brugervenlighed og billedkvalitet. Men hvilket kamera skal man vælge?

Mange klarer sig med et godt kompaktkamera, men de, der er på jagt efter endnu bedre billeder, overvejer gerne et spejlreflekskamera. Her er billedkvaliteten i en klasse for sig, uanset om du tager billeder af blomster og bier, mennesker, landskab og ikke mindst sport. Spejlreflekskameraerne er som regel også hurtigere til serieoptagelse og autofokus og fanger oftere motivet med god billedskarphed. Ulempen med disse er, at de så også er større og tungere og ofte bliver for avancerede for den, som er vant til et kompaktkamera.

Kompakt og avanceret
De senere år er alternative løsninger dukket op: hybridkameraer, eller kompakte systemkameraer, som de også kaldes. Uden spejlhus og optisk søger er hybridkameraet fysisk mindre, lettere og mere håndterbart. Samtidig får du udskiftelig optik, som åbner for muligheder kompaktkameraerne ikke har, og billedkvaliteten er på niveau med et godt spejlreflekskamera.

Karaktergivning
Alle karakterer er givet efter vurdering af de opgivne egenskaber (billedkvalitet, brugervenlighed osv.) i forhold til pris. Som man kan se, er det ikke særlig meget som skiller på billedkvaliteten, de største forskelle finder man i brugervenligheden, funktionsniveau og i nogle tilfælde i optisk kvalitet. Derfor skal man ikke se sig blind på billedkvaliteten alene, men også vurdere hvilke funktioner, man har brug for.

Bedste billedkvalitet (bedst i test)

Når billedkvaliteten er vigtigere end noget andet, er dette førstevalget.

Sonys kompakte systemkamera har en meget større billedsensor i et hus, som er blandt de mindste. NEX 5N er vi specielt begejstret for, fordi det fremstår som et mere gennemført kamera end C3, og samtidig har trykfølsom skærm, 1080 HD-video og er mere fleksibelt. Blandt andet kan det bruge Sonys fantastiske separate højopløste søger. Man får kort og godt et bedre kamera for pengene og et af de mest gennemførte af alle i denne test.

For nybegynderen

Her er et ganske lille og let kamera med trykfølsom skærm, full HD-video og billedkvalitet i topklasse.

Panasonic Lumix GF3 står ikke væsentligt tilbage for det større og dyrere Lumix G3, men der er to forskellige måder at forholde sig til betjeningen af dem på.  Der hvor G3 bruger en kombination af knapper, indstillingshjul og vridbar skærm, er det minimalistiske GF3´s funktioner hovedsagelig at finde på den trykfølsomme skærm. For de, som opgraderer fra et kompaktkamera, kan det være lige i øjet. Det gør det nemlig super nemt at skabe fine billeder i langt højere billedkvalitet, end man er vant til, og det er målgruppen til GF3 nok meget godt tilfreds med.

Kameraet for de fleste

Panasonic var først i dette segment, men forspringet er i færd med at blive indhentet af konkurrenterne.

Mens Lumix GF3 er et smule mindre og billigere kamera til nybegynderen, som ønsker en enkelt og godt kamera, er G3 et bedre allorundkamera. Særligt for de, der ønsker at laver meget video. Ikke bare til nybegynderen, men også den viderekomne fotograf, som ønsker et mindre systemkamera end et spejlreflekskamera, uden at miste noget af funktionaliteten eller billedkvaliteten. De forskellige måder at betjene kameraerne på vil tiltale forskellige kundegrupper. Uanset hvilket kamera fra Panasonic man vælger, får man meget fotoglæde for pengene.

Junior 1

Nikon 1 J1 er en enklere og billigere udgave af Nikon V1, men billedkvaliteten er lige så god.

Nikon 1 J1 er meget lig det dyrere V1-kamera. Man mister den elektroniske søger, men får integreret blitz. Skærmen på bagsiden har halveret opløsning, og kameraet er lidt mindre, lettere og billiger. Med samme billedsensor, optik og næsten identiske egenskaber er J1 et bedre køb, særlig for dem, som skal have deres første systemkamera.

Pentax Q
Man må gnide øjnene, når man ser Pentax Q, for her taler vi om et ganske lille kamera.
Olympus PEN E-PM1
PM1 er Olympus´ mindste og enkleste systemkamera. Trods det er der ikke meget at udsætte på billedkvaliteten.
Olympus PEN E-P3
Med børnesygdommene ryddet af vejen og lynhurtig autofokus fremstår Olympus´ topmodel som næsten perfekt.
Olympus PEN E-PL3
Olympus´ seneste generation Pen-kameraer findes i tre forskellige udgaver. Men billedkvaliteten er den sammen.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Denons jubilæumsafspiller kan tage sig kærligt af dine skiver i mange år frem. Men din streaming får den kolde skulder.
  Vi spurgte, læserne svarede. Med næsten 4.500 stemmer er iPhone 11 blevet kåret som vinder af kamerablindtesten.
  HW-Q950T er den nyeste topmodel fra Samsung, og den skuffer ikke. Denne soundbar er der krudt i!
  Med sin saftige kontrast og sit farvestrålende Ambilight-lys giver Philips OLED805 en virkelig heftig billedoplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromis. Derfor skal man holde tungen lige i munden, hvis man overvejer et køb. For de fleste vil OnePlus 8T være blandt de bedste mobiltelefoner på markedet, mens forbrugere med specifikke behov bør kigge efter noget andet.
  Endelig et Wi-Fi 6 mesh-netværk, som de fleste har råd til. Er det så bare at spænde sikkerhedsselen og gøre klar til super nethastigheder?
  Dyson Lightcycle Morph er noget helt for sig selv. Den kan det meste, men samarbejder dårligt.
  Hvis du er villig til at give afkald på Dolby Atmos og DTS:X, findes der næppe en bedre soundbar til prisen end Samsung HW-Q66T.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Canon EOS R5

  Vejl.pris 36399 kr Først med 8K-video

  6 kameramobiler

  Vejl.pris kr Mobilerne, der tager de bedste feriebilleder

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Vejl.pris 10500 kr Samsung forsøger at gøre alt for meget og mister fokus

  OnePlus 8 Pro (kamera)

  Vejl.pris 7000 kr Stærk oprykning af OnePlus kamera
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!