Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Datacolor SpyderX Studio

Bedre farveproces på billederne

Enhver fotograf med respekt for sig selv har brug for godt værktøj til farve- og hvidbalancekorrektion.

Skrevet af / 10/07/2019 - 18:20
Datacolor SpyderX Studio
Lasse Svendsen

For fotografer, der er optaget af billedkvaliteten på print, er der flere måder at løse det på. F.eks. kalibrering af udskrifterne. En proces, som de fleste professionelle fotografer ikke kan undvære, men som også er tilgængelig for amatørfotografer.

Så slipper man for mange prøveprint for at ramme plet med farverne på udskrifterne. At ramme farverne rigtigt er vigtigt for alle fotografer, amatører såvel som professionelle.

Det nemmeste er at købe et optisk colorimeter, som bruges til at tjekke farvekvaliteten på udskrifterne, som man så kan korrigere i softwaren på computeren. Men det hænger tæt sammen med resten af kæden. Fra kameraets filkvalitet over skærmen til fotoprinteren.

Med andre ord har man brug for tre forskellige metoder til kalibrering, fra kamera til printer, for at få det hele til at hænge sammen.

Alt, hvad man har brug for, kan købes i butikkerne, også Datacolors lille kuffert, hvor man finder alt, hvad man behøver. Det vil sige, kufferterne kommer i to versioner med indhold til lidt forskellige behov. Den, vi har testet, hedder Spyder X Studio og indeholder en grå, en hvid og en sort kube til raw-filkalibrering, en SpyderX Elite skærmkalibrator og Spyder Print til udskriftskalibrering.

Den anden variant hedder Spyder X Capture Pro og erstatter udskriftskalibreringen med objektivprofilering og farvekalibrering med Spyder Checkr.

Vi har allerede testet Datacolor Spyder 5 Express, den mere avancerede Spyder X Pro og X-Rite Display Pro. Der, selv om de er forskellige, giver bedre farvekontrol på skærmen gennem kalibrering med colorimeter og software.

SpyderX Pros software giver dig næsten uendelige muligheder for optimering. (Foto: Lasse Svendsen)

Flere muligheder

I Studio-kufferten ligger den nyeste version af SpyderX Elite, som har flere indstillingsmuligheder og er mere fleksibelt end SpyderX Pro. De er grundlæggende ens, men Elite-udgaven har ubegrænsede kalibreringskombinationer, hvor man kan vælge hvidpunkt, gamma og lysstyrke, stort set som man vil. Den er også bedre egnet til fotografer med flere monitors, hvor det er vigtigt, at skærmbillederne er kalibreret helt ens.

Ligesom næsten alle andre skærmkalibratorer hænges denne over skærmen, og så starter man softwaren og går igennem alle trinene i en skærmkalibrering. Tidligere kunne det tage en stor del af arbejdsdagen, men de nye Pro og Elite gør arbejdet på minutter i stedet for timer.

De tager også hensyn til lyset i rummet, og man kan selv gå ind og finjustere billedet, hvis man vil have en anderledes skærmprofil. Eller flere profiler til forskellige jobs. Elite-udgaven understøtter også “soft proofing”, så man kan se på skærmen, hvordan udskriften kommer til at se ud på den valgte printer.

Legetøj? Overhovedet ikke. Kuben giver dig bedre kontrol over raw-filerne. (Foto: Lasse Svendsen)

Raw-filkorrektion

Den lille klods, der bare kaldes Cube og ligner en fancy nøglering, har en helt anden funktion. Den har tre felter med gråtoner. 18 procent grå på toppen, 4 procent grå på siderne og 96 procent sort på undersiden. Læg hertil åbningen nedenunder, så har man også 100 procent sort. Metalkuglen på toppen bruges til at tjekke overeksponerede områder.

Lidt mere avanceret og mere anvendeligt til hvidbalance- og eksponeringskorrektion end et gråtonekort.

Kuben fungerer på den måde, at man skruer den på et stativ eller hænger den i nærheden af motivet. Så tager man et par eksponeringer, der gemmes i raw-format. Så længe filerne kan åbnes med Adobe Camera Raw i Lightroom og Photoshop eller i Capture One, kan man korrigere raw-filen med hvidbalancepipetten samt eksponerings- og sortniveauskyderne i softwaren.

Derefter gemmer man bare kalibreringsprofilen, f.eks. som portrætstudie nr. 12 eller andet, så kan den hentes frem, næste gang man skal tage samme type portrætter.

Udskriftskalibrering

Når man har lagt raw-filprofilering ind og kalibreret skærmene, er der bare printerne tilbage.

For at komme i gang med printerkalibreringen skal man downloade softwaren Spyderprint, som man finder et link til i kufferten, og koble spektrum-colorimeteret til med USB. Når softwaren er installeret, udskriver man et valgt referenceprint, som man tjekker med det tilsluttede colorimeter.

Manuelt, vel at mærke. Der medfølger en skabelon, som man lægger over printet. Placér colorimeteret i docken og klik én gang for hvidbalancereference, så føres det langs skabelonen over den synlige spalte med udskriften nedenunder. Farveværdien i hvert felt registreres af softwaren, og de scannede ICC-profiler kan gemmes for hver enkelt printer og papirtype.

Profilerne finder man igen i f.eks. Lightroom, hvor man også kan tjekke, hvordan kvaliteten af udskriften bliver, afhængigt af papirtype og printer. Klik på soft proofing for at tjekke, og hvis du ikke er tilfreds, kan du selv lave ændringer i farver, hvidbalance osv. som normalt i Lightroom, Photoshop og Capture One – før udskrivning.

Printkalibreringen er enkel, men effektiv. (Foto: Lasse Svendsen)

Før og efter

Arbejdsgangen bliver meget sjovere og frem for alt nemmere at have kontrol over fra kamera til print med de tre værktøjer i Spyder X Studio-kufferten. På min i forvejen kalibrerede iMac var det ikke let at se forskel på kalibrering udført med Spyder X Pro og Elite, men Elite-versionen af softwaren gav mig mange flere justeringsmuligheder. Den kan også bruges til kalibrering af projektorer, men det har jeg ikke testet i denne omgang.

Den lille kube er en god erstatning for et gråkort og meget lettere at bruge. Både ude og i studiet. Den er så billig, at alle fotograferne, der tager mange raw-filer, bør have den i tasken.

Datacolors printerløsning er måske ikke den mest elegante, men den er enkel, og – endnu vigtigere – den virker. Har man først prøvet printerkalibrering, så indser man, at man ikke kan være foruden. Fotoprintene fra vores referenceprinter, Epson SureColor P800, løftede sig mange trin efter kalibreringen, som gør processen langt mere forudsigelig, fordi skærmen viser de samme farver, som udskrifterne får.

Spyder-kalibreringen er et must for alle fotografer. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Indholdet i SpyderX Studio-kufferten giver fotografen bedre kontrol over billederne fra kamera til print, og selv om det ikke er verdens mest avancerede software, er mulighederne for skærmkalibrering så mange, at alle, der ikke har svinedyre skærme med autokalibrering, dårligt kan undvære en Spyder X som værktøj.

Hvis man køber Studio-kufferten, sparer man også penge i forhold til at købe alting hver for sig. Så har man alle de værktøjer, der er nødvendige for korrekt skærmkalibrering og korrekt farvegengivelse på print.

Karakter
Datacolor SpyderX Studio

Lyd & Billede mener

Overkommelig og hurtig tre-i-en-løsning til kalibrering af hele arbejdsgangen. Mange muligheder for profilering. Printerkalibreringen kræver lidt øvelse, og softwaren er ikke specielt avanceret.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

En ulv i fåreklæder

Nikons Z8 opfylder manges drømme

Scroll to Top