Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Canon EOS M5

Canons bedste amatørkamera

Med EOS M5 har Canon endelig lavet det kamera, vi har efterspurgt i årevis.

Skrevet af / 16/02/2017 - 13:42
Canon EOS M5
Lasse Svendsen

Canon har aldrig lavet et bedre systemkamera. Efter flere famlende forsøg på at skabe en seriøs konkurrent til de kompakte systemkameraer fra Sony, Olympus og Panasonic er det endelig lykkedes med EOS M5.

Faktisk vil jeg hævde, at hvis du vil have et bedre Canon-kamera, må du punge ud for det meget større og tungere EOS 80D. Som er et spejlreflekskamera, hvor spejlhus og optisk søger fylder meget mere end det spejlløse EOS M5 med elektronisk søger.

Det interessante er, at de to kameraer deler meget teknik. Begge har en 24 megapixel billedsensor med Canons Dual Pixel autofokussystem, som er lynhurtig og giver skarpere billeder. De har samme DIGIC 6 billedprocessor, 1080p HD-video og 7 fps skudtakt med fokus på hvert billede eller 9 fps kun med fokus på det første. I EOS M5 er antallet af fokuspunkter 49, og dem kan du selv vælge på den praktiske touch-skærm bagpå.

Superb touch-skærm
F.eks. kan du bruge den 8 cm store skærm med høj opløsning på 1,62 megapixel som søger. Så trækker du bare fingeren derhen, hvor du vil have fokus, og du kan trykke en gang på skærmen for at tage billedet.

Det kan du også, hvis du bruger den store og skarpe OLED-søger. Så vælger du fokuspunkt med tommelfingeren, men husk, at skærmen også registrerer, hvis næsetippen rører den. Med andre ord kan du uforvarende komme til at tage billeder med næsen.

(Foto: Producent)

Begge disse touch-funktioner kan slås til og fra hver for sig, og kameraet har en række knapper, man selv kan programmere. F.eks. kan du på den forreste funktionsknap slå touch-fokus til og fra, mens du på indstillingshjulet på toppen kan bladre gennem ISO-valg og serieoptagelse. Eller andre funktioner, du ofte bruger.

Brugervenlighed
Det gør kameraet velegnet til flere slags brugere. Man kan selv vælge, hvor avanceret det skal være, eller bare holde sig til de grundlæggende funktioner. Bland de praktiske funktioner er også muligheden for at gemme to sæt indstillinger, f.eks. en til sort-hvid og en til sportsfotografering. Som hurtigt kan aktiveres ved at dreje programhjulet til C1 eller C2.

Canon har lagt en låseknap midt i programhjulet, så man ikke rammer det og ændrer indstillinger ved et uheld. Problemet er, at knappen skal holdes nede, mens man drejer hjulet, i stedet for at fungere som on/off-lås. Det er en ulempe efter min mening.

En bonus ved EOS M5 er, at det kan bruges med andre Canon-objektiver end de få, der foreløbig findes til M-systemet. Ældre optik kan bruges med en adapter, som også kan købes med kameraet. Eller senere, hvis behovet skulle opstå.

Det er også værd at nævne, at kameraet har Bluetooth ud over Wi-Fi. Det giver konstant parring med telefonen, så man kan overføre billeder, når man vil. Til Facebook, Instagram eller billedmappen på mobilen.

Billedkvalitet
Til testen brugte vi den nye Canon-zoom EFM 18-150 mm f/3.5-6.3 (tilsvarende 28-240 mm). Som er den syvende i rækken og er en kompakt rejsezoom med stor rækkevidde, lydløs autofokus og optisk billedstabilisering. M5 fås som hus alene, med den nævnte zoom eller med den kompakte EFM 15-45 mm til EOS M-systemet.

Det er et fortræffeligt kamera for dem, der ikke vil have et stort spejlreflekskamera, men stadig ønsker høj billedkvalitet. For billedkvaliteten fra M5 er stort set identisk med den, man får fra EOS 80D, og bedre end fra det kompakte EOS M3, som også har 24 megapixel billedsensor.

Canon har finpudset billedprocesseringen lidt, hvilket ikke alene har givet hurtigere skudhastighed end M3 og skarpere billeder på serieoptagelser (takket være hybridfokus), men også fremragende detaljeskarphed. Også ved høj ISO.

For billedstøjen er godt under kontrol op til ISO 6400. Her dukker synlig kornstøj op i billederne, og skygger fra ISO 1600, men Canon har gjort et godt stykke arbejde med billedprocesseringen, så problemet er minimalt, så længe man holder sig under ISO 6400.

Og ikke nok med det. Billeddynamikken fra jpeg-filer er på højde med EOS 80D og giver fremragende dynamik fra skygger til højlys, uden risiko for, at det gror til i skyggerne. Eller brænder ud i højlys. Farvegengivelsen er også meget jævn og tegner både hudtoner, efterårsfarver og farverige objekter med stor nøjagtighed.

Der er i det hele taget ikke meget at kritisere ved billedkvaliteten på EOS M5. Der er lige så god eller bedre end på konkurrenterne. Såsom Sony a6300, Olympus OM-D E-M10 II og Panasonic Lumix G80.

Højt prissat
Det er selvfølgelig formildende, at billedkvalitet, autofokus og brugervenlighed efterlader os med et smil på læben. Men Canon EOS M5 er ikke perfekt. Det har ikke f.eks. 4K-video. Om det er et savn, afhænger af, hvem man spørger, men et nyt systemkamera i denne prisklasse burde have 4K-video.

Det er heller ikke billigt. Med optik ender prisen på det dobbelte af EOS M3 og på niveau med det mere robuste EOS 80D. Det er så også vores væsentligste ankepunkt mod det, vi ellers ikke tøver med at kalde Canon bedste kompakte systemkamera.

Lyd & Billede mener

Fremragende billedkvalitet, hurtig skudtakt og præcis autofokus. Gode muligheder for tilpasning for amatører og entusiaster. Brugervenlig touch-skærm, handy størrelse og indbygget OLED-søger. Lille buffer til billedserier, ingen 4K-video, moderat batterilevetid og høj pris.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Ekstrem skarphed i et handy format

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

Lyd & Billede
Scroll to Top