SUPERTILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 30% DENNE UGE! SE TILBUDET HER!

: Canon EOS 77D

Vellykket kamerakompromis

Canon har gjort det lettere at få flotte billeder med et kamera, der ikke skuffer.

Lyd & Billede mener

Glimrende billedkvalitet med fin skarphed, god ergonomi, nem overførsel af billeder og fremragende touch-skærm.
Moderat skudtakt, lille søger, ingen 4K-video og begrænsede videoindstillinger.
Canon EOS 77D
Type: 24 MP spejlreflekskamera med APS-C billedsensor
Optik: 18-55 mm f/4.0-5.6 (tilsv. 28-84 mm)
Skærm: 8 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
Søger: Optisk, 0,82x forstørrelse
Højdepunkter: Vipbar touch-skærm, Bluetooth, Wi-Fi, 6 fps, Dual Pixel-autofokus, 600 skud/opladning

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 8490 kr

Selv om markedet for spejlreflekskameraer er faldende, sælges der stadig millioner af dem, fordi mange foretrækker et spejlrefleks. Ofte fordi det er den type kamera, de er vant til, eller fordi de har tilbehør til et bestemt mærke og vil holde sig til den samme producent, når de køber nyt.

Fordelene er mange. For Canons vedkommende er udvalget af tilbehør som objektiver og blitz det største på markedet – og en af grundene til, at mange stadig vælger Canon. Men de er ikke immune over for markedstrends og har parallelt med spejlreflekserne også en række spejlløse kameraer. Som er mindre, lettere og hurtigere, og i manges øjne mere praktiske at have med.

Hos Canon kan man vælge. Et systemkamera som EOS M5 ligner EOS 77D, som vi tester her, og teknisk set er der flere ligheder end forskelle. Men hvor M5 har elektronisk søger og ikke noget spejl, har 77D både optisk søger og spejl.

Begge er altså systemkameraer med udskiftelig optik, men kun 77D er et spejlreflekskamera. Begge henvender sig også til segmentet mellem begyndere og viderekomne, og EOS 77D minder meget om Canons fremragende entusiastmodel EOS 80D, som vi også har testet, og lægger sig tæt op ad 80D i både design og ydelse. Bare til en mere overkommelig pris.

De har begge en 24 megapixel billedsensor med Canons Dual Pixel autofokussystem, der er lynhurtigt og giver dig skarpere billeder, og næsten samme ergonomi, hvor knapper og hjul er placeret næsten helt ens. Forskellen er, at 77D mangler vejrtætning, her er søgeren og touch-skærmen mindre, og skudtakten er 6 fps mod 7 fps på 80D. Men kameraet er også mindre, lettere – og lidt billigere.

Med andre ord er 77D et mere overkommeligt alternativ til 80D – og Canons egen konkurrent til det spejlløse EOS M5.

Brugervenlighed

Der findes i øvrigt også en ribbet udgave kaldet 800D. Under motorhjelmen er det samme kamera som 77D, men det mangler displayet på toppen og har færre knapper.

Prisforskellen er så lille, at det næsten er hip som hap, hvilket kamera man vælger. Billedkvaliteten er den samme, men 77D har nogle brugermæssige fordele. Bl.a. to indstillingshjul, et foran og et bagpå. Der er også et display på toppen, som hele tiden viser de primære indstillinger. Uanset hvad der er på touch-skærmen.

Begge er nok rettet mod amatørfotografer, der har brug for et godt kamera til alle slags billeder, men det er kun 800D, der kommer med en mere simpel skærmmenu aktiveret. Den findes også på 77D, men her skal den aktiveres. Med den kan man give kameraet til hvem som helst, og så er det meningen, at man let skal kunne finde ud af, hvordan funktionerne påvirker billederne.

Det fungerer faktisk helt fint. Kameraet er nemt at bruge, det er let at finde ud af, hvordan tingene virker, og også viderekomne vil finde indstillingsmulighederne til mere kreativ brug af kameraet tilfredsstillende.

Det er ikke et kamera til skræddersyning, hvor man kan ændre opsætningen og gemme sine favoritter på genvejsknapper – så skal man hellere vælge EOS 80D. Men det ligger godt i hånden med et håndgreb, der stort nok til de fleste hænder, og i vanlig Canon-stil er placeringen af knapper og hjul gennemtænkt. Bortset fra power-knappen, som har tre positioner: Af, på og video-optagelse. Tænder man for kameraet, ender man ofte på video, selv om man egentlig ville tage stillbilleder.

Canon-kameraet har en låseknap på programhjulet, så det ikke drejes og ændrer indstillinger. Den skal desværre holdes nede, mens man drejer hjulet, men burde have været en on/off-lås.

77D kan forbindes til mobilen via Bluetooth eller Wi-Fi for parring og overførsel af billeder. Bluetooth giver en vedvarende forbindelse, men man kan ikke overføre store billedfiler, f.eks. råfiler. Her må man bruge Wi-Fi. Der er stik til fjernstyring og mikrofon, men ikke til hovedtelefoner.

Kameraet optager i øvrigt fin 1080 HD-video, og her kommer Dual Pixel-autofokus til sin ret. Det fokuserer hurtigt og lydløst, så længe der ikke er for lidt lys, og farver, kontrast og eksponering er glimrende i videotilstand.

Billedkvalitet

Vores testkamera kom med den velprøvede Canon EF-S 18-55 mm zoom, der har blænde f/4.0-5.6, lydløs autofokus og optisk billedstabilisering. Det er en meget fin kombination, og zoomen er god til allround-brug. Hvis man har brug for en vidvinkel eller telezoom, er der mange at vælge imellem til Canon-kameraet. Det fås også med en 18-135 mm for dem, der har brug for mere tele.

Billedkvaliteten er ikke let at skelne fra EOS M5 eller EOS 80D og også sammenlignelig med den nærmeste rival fra Nikon, D5600. Canon-kameraet er faktisk lidt bedre på støjbehandling, måske pga. den nye DIGIC 7-processor. For ved ISO 6400 er billedstøjen mere finkornet på EOS 77D. Til gengæld er Nikon-kameraet et halvt eksponeringstrin bedre på billeddynamik.

Små forskelle, også på farvegengivelsen. Hvor begge leverer meget naturtro farver både inde og ude, på jpeg-filer som de fleste i målgruppen vil vælge.

Autofokus er meget tilfredsstillende, også følgefokus, mens skudtakten er moderat med 6 fps (billeder i sekundet). Det holder stadig til hverdags-action, men det er ikke et kamera til sports- eller naturfotografer.

Ikke desto mindre bliver billederne meget skarpe, især ved gunstige lysforhold. Den medfølgende zoom tegner lidt blødt i hjørnerne på vidvinkel og er ikke så skarp på fuld tele, som vi kunne have ønsket, men den er på højde med tilsvarende zooms fra Nikon, Pentax og Sony.

Det er i hvert fald ikke billedkvaliteten, man kan kritisere Canon-kameraet for. Den er på niveau med dyrere Canon-modeller som EOS 80, lige så god som på Nikon D5600 og bedre end tidligere Canon-modeller.

Konklusion

Her er Canon sin egen værste konkurrent. De har et kamera, som er lidt billigere – EOS 800D – og et, som er lidt dyrere – 80D – og billedkvaliteten er stort set den samme. På den måde falder EOS 77D lidt mellem to stole. Lidt dyrere og mere avanceret, end hvad begyndere leder efter, og lidt for simpelt og ikke tilpasningsdygtigt nok til viderekomne fotografer. Og ikke nok med det: EOS M5 er hurtigere, mindre og mere handy til samme pris.

Men dermed fremstår 77D som et (godt) kompromis og er vores foretrukne valg til amatørfotografer, der kan strække budgettet lidt.

Billedkvaliteten er ikke let at skelne fra EOS M5 eller EOS 80D og sammenlignelig med den nærmeste rival fra Nikon.

 

picture1 picture2 picture3
<
>
Vældig praktisk med en ekstra skærm på toppen, som hele tiden viser de vigtigste indstillinger.
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.
  For dem, der har råd, får man nok ikke bedre lyd fra den digitale musiksamling eller fra streaming-tjenester. Hvem der bare var rig!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Panasonic Lumix S5

  Vejl.pris 17990 kr Lumix S5 er Panasonics bedste allround-kamera

  Nikon Z5

  Vejl.pris 14690 kr Overkommelig indgangsbillet til full-frame

  Canon EOS R5

  Vejl.pris 36399 kr Først med 8K-video

  6 kameramobiler

  Vejl.pris kr Mobilerne, der tager de bedste feriebilleder
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.