Search
Generic filters

Dynaudio Excite X14

 itemprop
Dynaudio Excite X14

Storslået stativmodel

Dynaudio Excite X14 byder på et lydbillede i topklasse og spiller vidunderligt.

Lydbilledet Letdrevne
Spiller lidt pænt
Bedste priser

Excite er efterhånden en velkendt højttalerserie fra Dynaudio, og den har været på banen i en årrække. Men der kommer et tidspunkt, hvor man enten må komme med en ny serie eller lave en opgradering. Dynaudio har nærmest gjort begge dele her. De har valgt at beholde Excite-navnet, og højttalerstørrelserne er også de samme, men reelt er der tale om en helt ny serie.

At den minder om forgængeren, er nok mere et tegn på, at Excite har været en salgssucces for Dynaudio, og dermed har seriens koncept og sortiment bevist sit værd.

Den nye Excite-serie blev præsenteret på dette års München-messe i begyndelsen af ​​maj. Ved den korte demonstration, jeg fik, blev jeg meget imponeret af lyden. Derfor var det ikke svært at sige ja tak til at teste, og valget faldt på den mindste model i serien, X14.

Med den nye Excite-serie har det været Dynaudios mål at skabe en serie med – som de siger – “high-end kvaliteter, der skulle give den bedste lyd i prisklassen og pakket ind i et elegant og nutidigt design, der kan integreres i en moderne stue.”

På ydersiden er der som sagt ikke de store nyheder i forhold til den tidligere udgave af serien, men indeni er der mere eller mindre tale om nye højttalere. Nyt udenpå er dog, at fronten nu sidder fast med magneter; en nydelig løsning for dem, der gerne vil beholde fronterne på. Som sædvanlig lyder det bedre med fronterne af​​, men det er ikke nogen katastrofe at have dem på, som det ellers ofte kan være med overkommelige højttalere.

Bygger på high-end
Den fremragende lydgengivelse – for det kan jeg allerede her afsløre, at der er tale om – skyldes bl.a., at Dynaudio kan trække på deres erfaringer fra både avancerede studie-monitors og flere fremragende high-end modeller. Selv testede jeg topmodellen Evidence Platin for et par numre siden, og jeg kan da genkende en del kvaliteter.

Alle elementer er af eget design, optimeret specifikt til disse højttalere og udstyret med letvægts aluminiumsvingspoler, og alle elementerne er håndbygget på Dynaudios store fabrik i Skanderborg.

annonce

Som sædvanlig for Dynaudio er der en soft-dome diskant, her på 27 mm. Jeg synes, de seneste diskanter fra Dynaudio har løftet den generelle diskantgengivelse fra virksomhedens højttalere til nye højder. Det gælder også for X14, præcis som jeg mente, at det gjaldt for Evidence Platinum, men selvfølgelig på et lidt lavere niveau.

annonce

DYN_Excite_X14_Emo

Højttaleren har også et bas/mellemtone-element med stor slaglængde og et kraftigt magnetsystem og Dynaudios sædvanlige membranmateriale. De slækker ikke på deres principper.

Selve delefilteret er opgraderet til en kvalitet tæt på den større Focus-serie, som – ifølge Dynaudio – “sikrer overlegen lydkvalitet i prisklassen”. Et mål med delefilteret har været at skabe mere letdrevne højttalere, som også mindre og billigere forstærkere orker at trække. Højttalerne er nu på 8 ohm, så de – igen ifølge Dynaudio – kan drives af en hvilken som helst forstærker “med fremragende resultater”. Så vidt jeg ved, er det faktisk de første 8 ohm højttalere fra Dynaudio.

Okay, med en følsomhed på 85 dB bør den pågældende forstærker selvfølgelig have lidt kræfter, men det viser sig, at X14 er ganske rigtigt er betydelig mindre kræsen med hensyn til forstærkere end tidligere Dynaudio-modeller.

annonce

Soundstage!
Er der noget, som i mine øjne kendetegner Dynaudios højttalere, så er det en fantastisk “soundstage”, altså at man får et stort, veldefineret og indbydende lydbillede. Evidence Platinum var utrolige på det område, men det gælder også deres mindre stativhøjttalere, som ofte overgår de forventninger, man kan have i den retning.

Allerede ved de første toner hører man, at Dynaudio Excite X14 er en herlig højttaler, en musikformidler med en ren, naturlig og letflydende gengivelse, der føles mere luftig og med flere detaljer, end jeg kan huske at have hørt fra tidligere modeller. Det lader til, at Dynaudio har udviklet deres diskantelementer til ikke at være helt så tilbagelænede i gengivelsen som før, selv om højttalerne som helhed fortsat spiller en smule pænt. Som Dynaudio plejer, ifølge mine fordomme.

I denne prisklasse synes jeg faktisk, det er en stor fordel, at det hele spiller en anelse pænt. Man får et stort udbytte af og en stor glæde ved musikken, og slipper for den over-analysering, som mange højttalere med high-end ambitioner desværre ofte gør sig skyldige i.

Bassen er dybere, end man skulle tro, eller i hvert fald opleves den sådan. Den er ikke afgrundsdyb – det er fysisk umuligt – men den har et harmonisk fundament, der giver tilstrækkeligt skub i musikken. Den føles også meget balanceret; hvis der havde været mere bas, ville ​​gengivelsen ikke være så harmonisk. Efter min mening virker den generelle gengivelse fra X14 som et usædvanlig vellykket kompromis i betragtning af størrelsen, prisen og det kundesegment, man henvender sig til.

Lidt musik
Jeg spillede “Fields of Gold” med Eva Cassidy, en sang, som jeg har fået folk til at tabe kæben over med Evidence Platinum. Jo, det er i en mindre skala her, men for denne type højttaler og til denne pris er lydbilledet sensationelt. Det er svært ikke at blive imponeret af, hvad de små X14 har at byde på. Man kan også høre på detaljegengivelsen, at det er en semiprofessionel indspilning på godt og ondt – men mest godt, hvad nerven og følelsen i ​​sangen angår.

Her er der dog ikke så meget bas, så “Heart” med Bo Stief Dream Machine blev lagt på. Det er blevet noget af et kultnummer, efter at det var med på High Fidelity Reference CD No. 43. Her ligger en rullende dybbas, der på store højttalere vælder ind over dine ankler som en tågebanke. Super lækkert. Sådan en dybbas er der ikke på X14, men man får en oplevelse af både anslaget og af, at der ligger en bas dernede, selv om den ikke ruller hen over gulvet. Det lyder klart over forventning.

Jeg spillede også violinsonater af Bach med Viktoria Mullova. Her må jeg indrømme, at jeg ofte hurtigt bliver træt, hvis jeg hører klassisk musik på et dårligere anlæg, der ikke kan formidle instrumentet og følelsen. Klassisk musik på utilstrækkelig hi-fi kan være gyseligt. For slet ikke at tale om opera …

Med godt udstyr er det til gengæld næsten altid en nydelse og en lise for sjælen. Og X14 klarer opgaven med bravur. Der bliver musik af kød og blod; en levende, ærlig og realistisk gengivelse.

Konklusion
Dynaudio Excite X14 er nogle særdeles vellykkede højttalere. De formidler musikken på en virkelig tiltalende måde uden nogen dikkedarer og med en soundstage, som man ikke kan andet end at elske. Ud og lyt!

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log indfor at læse videre.

Test-abonnement
3 uger for 3 kr
Få fuld adgang på alle enheder.
6 måneder
Kun 44,- mnd
Få adgang til alle tests og nyheder på Lyd & Billede i 6 måneder
Få fuld adgang på alle enheder.
12 måneder
Kun 40,- mnd
Få adgang til alle tests og nyheder på Lyd & Billede i 12 måneder
Få fuld adgang på alle enheder.

Fakta

 • Dynaudio Excite X14
 • 27 mm soft-dome
 • 10 cm slaglængde bas/mellemtone-element
 • Følsomhed: 85 dB
 • Impedans: 8 ohm
 • Frekvensområde: 50 Hz – 23 kHz
 • Mål: 285 x 170 x 255 mm
 • Vægt: 6,5 kg

Pris

7490 ,-

Bedste priser

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Dynaudio Excite X14

  (Foto: DALI)

  Genfødte kæmpedræbere

  DALI har givet en af sine mest elskede modeller en kærlig opdatering. Resultatet er nærmest magisk.

   data-srcset

  Ny referencehøjttaler

  Tak for kaffe! Dynaudios Confidence-højttalere er usædvanlig vellykkede – og vellydende.

   data-srcset

  Kompromisløs kompakthøjttaler

  Disse højttalere er i en klasse for sig, godt ­hjulpet af en løsning, der er lige så smart, som den er enkel.

   data-srcset

  Højttaler i himmelklassen

  Danske Audiovector har kastet deres kærlighed på løbende opgraderinger. Vi kan dog ikke tro andet, end at deres high-end 3-serie nu har nået sit klimaks.

   data-srcset

  Koncertlyd i reolen

  Technics laver ikke bare en af de bedste bordhøjttalere i sin klasse, de laver to!

   data-srcset

  Videoanmeldelse: Himmelsk trådløs lyd

  Vi er blevet imponeret af trådløse højttalere før, men B&W ­Formation Duo er det første højttalerpar, der tager os til himmels.

   data-srcset

  Trådløs stereo for feinschmeckere

  Disse bittesmå trådløse højttalere lyder større, end de er, og kan være en god erstatning for stereoanlægget.

  (Foto: Producent)

  Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

  (Foto: Producent)

  Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

  (Foto: Producent)

  Det er utroligt, så god lyd man kan få fra en kompakthøjttaler, hvis man er villig til at gå op i pris.

  PRØV LB+ I 3 UGER
  3 UGER LB+ FOR 3 KR
  Fuld adgang til lydogbillede.dk
  PRØV i 3 UGER
  Ingen bindingstid
  Luk
  Scroll til toppen