Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: SanDisk Extreme Pro SSD V2

USB-disk til krævende brug

SanDisks eksterne USB-lager kan holde til mere end de fleste, og den er hurtig.

Skrevet af / 16/01/2023 - 14:00
SanDisk Extreme Pro SSD V2
John Alex Hvidlykke

Det er længe siden, vi sidst har testet en ekstern disk på L&B. Faktisk næsten syv år. For USB-lagring er blevet så dagligdags og billig, at det er noget, som vi sjældent tænker længe over. Hvis man lige mangler nogle terabytes plads til backup, koster det få hundrede kroner og et klik i en webshop at løse problemet og komme videre.

Men så er der dem, der stiller særlige krav, fordi data skal lagres ekstra sikkert. Eller lagres under ekstra barske omstændigheder. Professionelle fotografer for eksempel.

Læs også Sæt alting på ét stik En Thunderbolt 4 USB-dock giver din bærbare nye muligheder og skaber orden på skrivebordet.

Til ekstreme omstændigheder

Til dem er enheder som SanDisk Extreme Pro V2 skabt. ”Disken” er lidt under halvt så stor som en normal USB-harddisk. Kabinettet er lavet af sortanodiseret aluminium, der ud over at gøre enheden fuldkommen stabil, også fungerer som køleplade for de hukommelseskredse, der udgør lagerpladsen indeni.

Enheden har afrundede hjørner, og kan nemt finde en plads i fototasken eller i en inderlomme i jakken. Et åbent ”øje” i det ene hjørne er muligvis beregnet til, at man kan montere en strop eller karabinhage, så disken kan klikkes fast på rygsækken. Det ville jeg nok ikke vove at gøre. Med IP55-vejrbeskyttelse skal disken nok tåle det, men det ganske almindelige, korte USB-C-kabel vil nok være væk, længe inden man når op til Basecamp.

SanDisk Extreme Pro V2 er lidt under halvt så stor som en gammeldags, harddiskbaseret USB-disk. (Foto: SanDisk)

SanDisk Extreme PRO V2 fås i tre kapaciteter: 1 TB, 2 TB og 4 TB. Og prisen på massiv lagerplads er heldigvis faldet de senere år. Tidligere var SSD-diske alene for økonomiske masochister, men i dag er prisen omkring det dobbelte af prisen på tilsvarende USB-harddiske.

Hastigheden er det hele værd

Ifølge SanDisk kan Extreme Pro V2 overføre data med op til 20 gigabit i sekundet. Det fik jeg den ikke til i praksis på nogen af de computere, jeg prøvede den på. Men den klarede at flytte data til og fra SSD-lageret i en moderne laptop med en stabil hastighed på 1 gigabyte i sekundet (altså omkring det halve af det teoretiske maksimum). Til sammenligning klarede en WD MyPassport fysisk harddisk 89,5 MB/s – altså under en tiendedel. Den indbyggede SSD af typen NVMe klarede retfærdigvis hele 6,4 GB/s.

Forskellen på Extreme Pro V2 og en fysisk harddisk er komplet irrelevant, hvis du bare skal gemme en håndfuld Word-dokumenter. Men er dagens arbejde et par timers 4K-video (svarende til 50 til 100 GB data), bliver tidsforskellen pludselig vigtig.

ExPRO_Portable_SSD_Splash-hi ExPRO_Portable_SSD_Sand-hi
<
>
Extreme Pro V2 tåler hård behandling, herunder sand og vand. Men lad være med at tabe den i poolen, da den ”kun” er IP55-certificeret. (Foto: SanDisk)

Konklusion

SanDisk Extreme PRO V2 er skabt til behov ud over det gennemsnitlige. Men du behøver ikke at være hemmelig agent, og have et regeringsbudget i ryggen, for at anskaffe den. SSD-disken koster omkring det dobbelte af en konventionel USB-harddisk med samme kapacitet. Men da USB-lagring i dag er billig, er det stadig ikke et skræmmende beløb. Til gengæld for den højere pris får man en disk, der tåler at blive tabt på et betongulv fra en hvilken som helst højde, og som også klarer at komme med på tur i øsende regnvejr, sne eller sandstorm. Hvis du ikke er ekstrem-naturfotograf, vil du sikkert stadig sætte pris på, at disken er lynhurtig, så du kan tage backup af dine data fra computer eller kamera på et øjeblik.

Karakter
SanDisk Extreme Pro SSD V2
Premium

Home mener

Lynhurtig og robust. Fylder det halve af en fysisk harddisk. Vand- og sandtæt. Ikke beskyttet mod de mest ekstreme forhold. Den er ”kun” IP55 og kan ikke bruges i frostvejr.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    83 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Grønt fremskridt i små trin

Betalelig og superlet uden kompromiser

Trådløst internet - også I den anden ende af haven

Den bedste Mac til de fleste mennesker

Den dyreste computer vi har testet

Kan I høre mig derude?

Lyd & Billede
Scroll to Top