TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST SanDisk Extreme Pro SSD V2

USB-disk til krævende brug

SanDisks eksterne USB-lager kan holde til mere end de fleste, og den er hurtig.

forfatter
Publiceret 16/01/2023 - 14:00
Karakter
SanDisk Extreme Pro SSD V2
L&B mener
Lynhurtig og robust. Fylder det halve af en fysisk harddisk. Vand- og sandtæt.
Ikke beskyttet mod de mest ekstreme forhold. Den er ”kun” IP55 og kan ikke bruges i frostvejr.
  • Kapacitet: 1 TB (fås også i med 2 TB og 4 TB)
  • Tilslutning: USB-C
  • Beskyttelse: IP55, 1500 G chok
  • Brugstemperatur: 0-45 °C
  • Mål: 57,3 x 110,3 x 10,2 mm (BxHxD)
  • Vægt: 87 g (uden kabel)
  • Web: westerdigital.com
  • Læsehastighed (Crystal DiskMark): 1.066 MB/s
  • Søgetid (HDtach): 0,3 ms
Vejl. pris 1499Pr. 16/01/2023 Produktside

Det er længe siden, vi sidst har testet en ekstern disk på L&B. Faktisk næsten syv år. For USB-lagring er blevet så dagligdags og billig, at det er noget, som vi sjældent tænker længe over. Hvis man lige mangler nogle terabytes plads til backup, koster det få hundrede kroner og et klik i en webshop at løse problemet og komme videre.

Men så er der dem, der stiller særlige krav, fordi data skal lagres ekstra sikkert. Eller lagres under ekstra barske omstændigheder. Professionelle fotografer for eksempel.

Læs også Sæt alting på ét stik En Thunderbolt 4 USB-dock giver din bærbare nye muligheder og skaber orden på skrivebordet.

Til ekstreme omstændigheder

Til dem er enheder som SanDisk Extreme Pro V2 skabt. ”Disken” er lidt under halvt så stor som en normal USB-harddisk. Kabinettet er lavet af sortanodiseret aluminium, der ud over at gøre enheden fuldkommen stabil, også fungerer som køleplade for de hukommelseskredse, der udgør lagerpladsen indeni.

Enheden har afrundede hjørner, og kan nemt finde en plads i fototasken eller i en inderlomme i jakken. Et åbent ”øje” i det ene hjørne er muligvis beregnet til, at man kan montere en strop eller karabinhage, så disken kan klikkes fast på rygsækken. Det ville jeg nok ikke vove at gøre. Med IP55-vejrbeskyttelse skal disken nok tåle det, men det ganske almindelige, korte USB-C-kabel vil nok være væk, længe inden man når op til Basecamp.

SanDisk Extreme Pro V2 er lidt under halvt så stor som en gammeldags, harddiskbaseret USB-disk. (Foto: SanDisk)

SanDisk Extreme PRO V2 fås i tre kapaciteter: 1 TB, 2 TB og 4 TB. Og prisen på massiv lagerplads er heldigvis faldet de senere år. Tidligere var SSD-diske alene for økonomiske masochister, men i dag er prisen omkring det dobbelte af prisen på tilsvarende USB-harddiske.

Hastigheden er det hele værd

Ifølge SanDisk kan Extreme Pro V2 overføre data med op til 20 gigabit i sekundet. Det fik jeg den ikke til i praksis på nogen af de computere, jeg prøvede den på. Men den klarede at flytte data til og fra SSD-lageret i en moderne laptop med en stabil hastighed på 1 gigabyte i sekundet (altså omkring det halve af det teoretiske maksimum). Til sammenligning klarede en WD MyPassport fysisk harddisk 89,5 MB/s – altså under en tiendedel. Den indbyggede SSD af typen NVMe klarede retfærdigvis hele 6,4 GB/s.

Forskellen på Extreme Pro V2 og en fysisk harddisk er komplet irrelevant, hvis du bare skal gemme en håndfuld Word-dokumenter. Men er dagens arbejde et par timers 4K-video (svarende til 50 til 100 GB data), bliver tidsforskellen pludselig vigtig.

ExPRO_Portable_SSD_Splash-hi ExPRO_Portable_SSD_Sand-hi
<
>
Extreme Pro V2 tåler hård behandling, herunder sand og vand. Men lad være med at tabe den i poolen, da den ”kun” er IP55-certificeret. (Foto: SanDisk)

Konklusion

SanDisk Extreme PRO V2 er skabt til behov ud over det gennemsnitlige. Men du behøver ikke at være hemmelig agent, og have et regeringsbudget i ryggen, for at anskaffe den. SSD-disken koster omkring det dobbelte af en konventionel USB-harddisk med samme kapacitet. Men da USB-lagring i dag er billig, er det stadig ikke et skræmmende beløb. Til gengæld for den højere pris får man en disk, der tåler at blive tabt på et betongulv fra en hvilken som helst højde, og som også klarer at komme med på tur i øsende regnvejr, sne eller sandstorm. Hvis du ikke er ekstrem-naturfotograf, vil du sikkert stadig sætte pris på, at disken er lynhurtig, så du kan tage backup af dine data fra computer eller kamera på et øjeblik.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ Måned

kr 89,00

KØB

LB+ Uge

kr 45,00

KØB
Ingen bindingsperiode. Fornyes automatisk.
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
Spændende 'bøger' fra Samsung Samsung Galaxy Book3 kommer i fem versioner, og hardwaren er helt up to date.
Bedre videomøder billigt Logitech Brio 300 er et økonomisk webcam, der giver bedre kvalitet på Zoom og Teams end computerens indbyggede kamera.
Nye MacBooks og Mac mini'er med nye, kraftigere M2-processorer Den lynhurtige M2-processor fra Apple får hele to endnu hurtigere opdateringer, som finder vej til både Mac mini og MacBook Pro.
lbpluss
Vejet, og fundet for let! Lenovo Yoga Slim 7i Carbon er den letteste bærbare computer, vi nogensinde har testet. Desværre indebærer den slanke formfaktor ubehagelige kompromisser.
lbpluss
Lynhurtig og hård SanDisks eksterne USB-lager kan holde til mere end de fleste, og den er hurtig.
Følg Lyd & Billede