Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Mac Mini M2

Apples basismodel

Man kommer langt med den nye Mac Mini, men man skal være forberedt på å betale for oppgraderinger.

Skrevet af / 15/02/2023 - 12:00
Mac Mini M2
Lasse Svendsen

Apple lille Mac Mini har eksisteret siden 2005, men blev længe lidt stedmoderligt behandlet af moderselskabet. På et tidspunkt troede vi, at det var helt slut for den lille Mac, fordi den ikke var blevet opdateret i over to år. 

Men så fik den pludselig nyt liv og blev vældigt aktuel, da Apple opdaterede Mini’en med en helt ny egenutviklet processorarkitektur i 2020. Apple Silicon var hurtigere, mere energibesparende og integreret med 8-core grafikprocessor, Apples nye Neural Engine, og den blev leveret med integreret hukommelse. 

Første generation M1-processorer med Apple Silicon blæste konkurrenterne af banen i vore tests. Den lille Mac var pludselig blevet en kraftkarl af format.  

Nu er den opgraderet med den hurtigere M2-processor og har fået to ekstra grafikkerner, en hurtigere hukommelse på 100 GB/s og op til 24 GB integreret hukommelse. 

Foto: Lasse Svendsen

Det er basismodellen af Mac Mini med M2, vi tester her, dog med 512 GB SSD-lagring i stedet for 256. Den fås også i en mere kostbar version med M2 Pro-processoren, som vi kender fra pro-maskinen Mac Studio.  

Mac Mini med M2 Pro er Mac’en, man skal vælge, hvis ens krav til muskler er endnu større. Processoren har 10- eller 12-core, afhængigt af hvilken M2 Pro-version, man vælger, dobbelt så hurtig båndbredde for op til 32 GB hukommelse på 200 GB/s, og de to M2 Pro-processorer fås med 16 eller 19 grafikkerner.  

Mac Mini med M2 fås også i en Pro-udgave. (Foto: Lasse Svendsen)

Kostbar konfigurering

Sidstnævnte er den, man skal vælge til meget processor- og især grafik-krævende opgaver, f.eks. rendering, flere 8K videostreams og 3D-modellering. Fotografer som arbejder med Adobe Photoshop, Capture One og DaVinci Resolve bør prioritere hukommelse over antal grafikkerner, hvis de har råd. 

For selv om en Mac Mini starter på en ret fornuftig pris, koster ekstra hukommelse og lagring uforholdsmæssigt meget. Basismodellen bliver mere end dobbelt så dyr, hvis man vælger at øge hukommelsen til 24 GB og lagringen til 2 TB. 

I lighed med alle nyere Mac’er med M-processorer er der ingen opgraderingsmuligheder efterfølgende. Ingen. Man skal vælge processor, hukommelse, lagring og 10 Gb Ethernet, når man bestiller en Mac Mini, bagefter er det for sent. Fotografer lagrer dog alligevel indhold på eksterne disks. 

De to Thunderbolt 4-stik er også USB-C-stik. (Foto: Lasse Svendsen)


Tilslutninger

Hvilket leder mig til, hvad man har af tilslutningsmuligheder til en Mac Mini. Basismodellen har kun to Thunderbolt 4-stik, de fungerer også som USB-C-stik. M2 Pro har fire Thunderbolt 4-stik, begge har to USB-A-stik, HDMI, 3,5 mm hovedtelefon/lydudgang og Gigabit Ethernet. Men ingen kortlæser.  

HDMI-udgangen understøtter to eksterne skærme, én 4K-skærm via HDMI og en 6K 50 Hz-skærm via Thunderbolt. Mini med M2 Pro understøtter to 6K 50 Hz-skærme via Thunderbolt udover den ene 4K-skærm via HDMI, men den understøtter også 8K video op til 240 Hz via HDMI. 

Mac Mini har desuden en indbygget højttaler i maskinen til systemlyde og varsler. Alle udgaverne af denne Mac Mini har fået Wi-Fi 6E. 

Hurtigere

Lad det være sagt med det samme. Hvis du har en fire eller fem år gammel Mac, det være sig en iMac, Mini eller MacBook, vil den nye Mac Mini med M2-processor føles som et monster til sammenligning. Den giver baghjul til de ældre Intel-baserede Mac-computere på ren hastighed. Selv basismodellen, som vi tester her, er mange gange hurtigere end en Intel Mac, men den er ikke så meget hurtigere end den seneste generation med M1-processor.  

Foto: Lasse Svendsen

Derfor er der mest at hente ved at opgradere til den nye Mini-model, hvis du har en ældre Mac, for sammenlignet med den tidligere generation af Apple-computere med M1-processor er en 8-core basismodel med M2 ikke så meget hurtigere. 

Single-Core – Multi-Core

  • Mac Mini M2 2023      1.924 – 8.637
  • 24’’ iMac M1 2021         1.740 – 7.615
  • M1 MBP 13 2020.          1.733 – 7.582
  • 27’’ iMac Intel i5 2020   1.261 – 7.240

Geekbench-tallene ovenfor siger måske ikke ikke så meget, men de viser, hvor højt processoren scorer på ydelse; ikke hvor hurtigt du kan rendere en 4K-video. Her må man se på Compute-tallene i Geekbench, som viser, hvor forskellene mellem M1- og M2-processoren ligger.  

Her er grafikkydelsen for en Mac Mini med M2 betydelig højere. Tallene for M2-processoren er 31.238 i Geekbench Metal, mens de er 27.548, når testen kører i OpenCL. Tilsvarende resultat for M1-processoren er 19.951 i Metal og 17.634 i OpenCL. 

Tallene siger måske ikke så meget andet, end at de beviser, at M2-processoren er hurtigere, især til programmer som bruger meget grafikprocessorkraft. I praksis betyder det, at maskinen er meget mere end en kompakt Mac. Den kan også køre batch-processering af billeder i Photoshop, 4K ProRes-video i Final Cut og flere lydspor i Logic Pro, end det var muligt med M1-processoren. 

Den enddnu kraftigere M2 Pro-processor vil utvivlsomt sende Geekbench-tallene til himmels, men så er prisen også en helt anden, så man skal se nøje på, hvad man skal bruge sin Mac Mini til, før man vælger.  

Velkendt formfaktor. (Foto: Lasse Svendsen)

Fotografer kommer langt med basismodellen med 512 GB, eftersom de alligevel bruger eksterne harddiske. Jeg vil anbefale 16 GB hukommelse, selv om det er dyrt.  

Hvis man beskæftiger sig med krævende videoredigering i 6K – for slet ikke at tale om 8K, holder det ikke med mere hukommelse. Her bør man helt sikkert overveje Mini med M2 Pro, og hvis man kører flere tunge opgaver samtidig toppe op til 32 GB hukommelse. 

For alle andre, som ikke har behov for den ekstreme ydelse, er basismodellen et godt og prisvenligt valg. Bare husk, at udgaven med 512 GB SSD-lagring har højere læse- og skrivehastighed, fordi den har to tråde mod 256-udgavens ene at dele båndbredden på. 

Konklusion

Apples nye opgraderede Mac Mini er en billig måde at skaffe sig en ny, hurtig, og moderne Mac på. Som kan køre nye udgaver af MacOS i årevis. Basismodellen er den billigste Mac, du kan få, og den dyreste med M2 Pro er ikke afskrækkende kostbar sammenlignet med Mac Studio. De fleste vil kunne finde en udgave af Mac Mini med den nye M2-processor, der passer til deres behov.  

  1. Mac Studio M1 Ultra

    Mac Studio kan spare dig penge

    Apples Mac Studio er lige, hvad de professionelle har brug for, men det er vigtigt at vælge den rigtige version.

    Noget af det absolut sejeste ydelse til krævende opgaver på Mac gør Mac Studio til et oplagt køb til professionel brug. Gunstig indgangspris.
    Kan ikke opgraderes efter køb. Mere hukommelse og ekstra lagerplads er dyrt.
    Læs hele testen
Karakter
Mac Mini M2
Premium

Home mener

Masser af kræfter for pengene, men måske ikke den opgradering, alle har behov for. Tager ingen plads op, og larmer ikke. Mac OS har aldrig været bedre. Ingen opgraderingsmuligheder. Få tilslutningsmuligheder. Større lagerkapacitet er dyrt. Mere hukommelse er svinedyrt.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Chromebooks på skolebænken

Grønt fremskridt i små trin

Lyd & Billede
Scroll to Top