TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
Få fuld adgang til alt LB+ indhold

TEST: Asus ZenWiFi BD4

Økonomi-routerne er gode nok til de fleste

Asus ZenWiFi BD4 koster kun en brøkdel af luksusmodellerne, og mange vil ikke mærke forskellen.

Af / 28/04/2025 - 09:08
Asus ZenWiFi BD4

Home mener

  • Prisen er virkelig fin. Sikkerhedspakke er med i prisen.
  • Understøtter ikke 6 GHz-kanalen. Lavere teoretisk hastighed – men det er reelt uden betydning. Opsætningen er besværlig, og manualen nærmest ikke-eksisterende. Understøtter færre samtidige forbindelser end de dyrere modeller.

Med hjemmet proppet med smart-enheder er en god internetforbindelse ikke længere en luksus, men en nødvendighed. Du har brug for en stabil, hurtig router. Og skal der sikres god forbindelse i hele boligen, er flere mesh-enheder oftest den bedste løsning.

Vi ser her på Asus ZenWiFi BD4, der er et mesh-system i økonomiklassen. Faktisk koster en pakke med tre mesh-routere mindre end en enkelt af de Asus ZenWiFi BQ16-routere, som vi testede i december!

Wi-Fi 7 i krybesporet

Asus ZenWiFi BD4 er et Wi-Fi 7-system. Men ikke alle Wi-Fi-routere er skabt lige. De mest avancerede – og dyreste – routere dækker tre frekvensbånd. Og nogle af dem kan endda prale med flere samtidige grupper af frekvensbåndene. De mange parallelle kanaler giver mulighed for en svimlende nethastighed på op til 25 Gbit/s.

Den slags finesser har Asus ZenWiFi BD4 ikke. Den dækker kun de ”klassiske” 2,4 GHz og 5 GHz-bånd. Det giver systemet en maksimal teoretisk nethastighed på 3,6 Gbit/s . I praksis betyder det ikke så meget.

Læs også TEST: TP-Link Deco BE25 (BE3600) TP-Links billige Wi-Fi 7-router dækker alle normale behov lige så godt som de dyrere modeller.

Det handler om antenner

En tårnhøj teoretisk nethastighed betyder, at datatrafikken mellem enhederne på det trådløse netværk bliver hurtig. Men den vil ikke give dig 10 gange hurtigere downloads. Selv den langsomste Wi-Fi 7-router kan nemlig klare en trådløs nethastighed, der er langt hurtigere end selv den bedste internetforbindelse, du i dag kan købe til private hjem. Hvilket i de fleste tilfælde er 1 Gbit/s.

Annonce
3 BD4 W right 45 degrees
Man kan ikke se det umiddelbart, men der er fire antenner i hver router. (Foto: Asus)

Hvad der til gengæld betyder noget for hastigheden, når du prøver at streame video til fjernsynet over det trådløse netværk, er antallet af samtidige forbindelser. Og det handler først og fremmest om antenner.

En trådløs router kan som en tommelfingerregel kommunikere med én enhed pr. antenne. ZenWiFi BD4 har fire indbyggede antenner i hver enhed. Det betyder, at omkring 12 enheder kan sende og modtage data samtidig på et netværk med tre mesh-noder. I praksis bliver det lidt færre, da routerne også skal bruge antennerne til at sende data mellem hinanden.

Her kan manglen på den ekstra 6 GHz-kanal mærkes, da den typisk bruges til backhaul – altså trafikken routerne imellem. En løsning på problemet kan være at forbinde routerne i mesh-netværket med et kabel. Men så forsvinder noget af den trådløse charme ved netværket.

4 BD4 W left 45 degrees
Asus ZenWiFi BD4 er enkle i designet, men designpriser vinder de ikke. (Foto: Asus)

Firkantet – praktisk – hvid

Asus ZenWiFi BD4 har et enkelt designet kabinet. Hjørnerne er lidt afrundede, men det er stadig en ikke særlig elegant hvid plasticboks (der også fås i sort). På bagsiden finder man to Ethernet-porte, der i flæng kan bruges til at forbinde én af routerne til internetboksen, tilkoble kablede enheder eller forbinde routerne indbyrdes. Der er ingen USB-porte til eksterne lagerenheder.

Hver router har naturligvis også sin egen lysnetadapter. Byggekvaliteten er skrabet, og ledningen ultratynd, men de udfører opgaven, og det er rimeligvis omkostningen ved den lave pris.

6 BD4 W back
På bagsiden finder man to Ethernet-porte. (Foto: Asus)

Et lille miljøhjertesuk: I tråd med grønne bestræbelser leveres routerne i en kasse af genbrugspap, og der er ikke brugt skumplast overhovedet. Men hver router er pakket ind en plasticpose, og det samme er ikke blot lysnetadaptorerne, men også de løse stikpropper til henholdsvis EU og Storbritannien. Og disse sæt er igen pakket i plasticposer. Det giver i alt femten små plasticposer til at emballere noget, der slet ikke behøvede ekstra indpakning!

Asus oplyser, at i sættet med tre routere kan hver router dække et område på op til 600 kvadratmeter med trådløst net. Til så store boliger ville jeg nok enten bruge flere end tre mesh-routere eller i hvert fald modeller med flere antenner. Især hvis der er flere etager. I min lejlighed på 100 kvadratmeter var dækningen fuldt tilstrækkelig.

Meget kort forklaring

Den indledende opsætning af Asus ZenWiFi BD4 er simpel for et så omfattende produkt. Ligesom flere andre nyere routere klarer mobil-app’en det meste, når man har scannet en QR-kode på selve routeren. Opsætning af den første router går herefter nemt nok. Processen kunne dog være mere udførligt beskrevet i den tynde opsætningsguide, hvor der er i alt tre linjers forklarende tekst på hvert af de 29 sprog.

Mindre glat går opsætningen af efterfølgende routere i mesh-systemet. En guide i app’en ville have været en stor – og nødvendig – hjælp. I de fleste tilfælde viser det sig dog, at hovedrouteren selv opdager de efterfølgende noder og indlemmer dem i netværket. Men det kan tage tid. Router nummer to var flere timer om at finde sin plads i netværket og optimere kommunikationen. Og router nummer tre skulle forbindes med et netværkskabel, før den blev fundet. Hvorefter kablet kunne fjernes igen.

2 BD4 W right 45 degrees 2pk
(Foto: Asus)

Omfattende

Når først mesh-netværket er sat op, er app-betjeningen af systemet heldigvis ganske logisk. Og der er mange muligheder at sætte sig ind i. Hvis man ønsker det, kan man slippe sin indre netværksadministrator løs. Men som udgangspunkt behøver man ikke rode med indstillingerne.

Der er også omfattende muligheder for at oprette forældrekontrol til at beskytte børn i alle aldre mod upassende eller farlige dele af internettet. Asus tilbyder desuden en sikkerhedspakke i flere lag, der beskytter netforbindelsen, routeren selv og de tilsluttede enheder.

Læs også TEST: Asus ZenWiFi BQ16 Mesh Router Asus ZenWiFi BQ16 har flere funktioner, end du kan drømme om. Og en hastighed, de færreste kan udnytte.

Hastighed

Asus ZenWiFi BD4 har en teoretisk maksimumhastighed på 3,6 Gbit/s. Selv om det er mindre end de mere avancerede – og dyrere – modeller, er det som nævnt stadig langt mere end din forbindelse til selve internettet.

I praksis var den højeste opnåede trådløse forbindelseshastighed på 860 Mbit/s. Målt lige ved siden af hovedrouteren. Selve kabelforbindelsen til internettet blev målt til 982 Mbit/s.

Den anden router i mesh-netværket blev anbragt i køkkenet, der er adskilt fra stuen med en betonvæg. Her blev der målt en nethastighed på 564 Mbit/s. Selv om det er en glimrende hastighed, er det stadig mindre, end hvad jeg har oplevet på mere avancerede routere med et tredje frekvensbånd til backhaul-forbindelse.

Den tredje mesh-router blev anbragt i soveværelset, der ligger i lejlighedens fjerneste hjørne – adskillige meter og flere betonvægge væk fra hovedrouteren i stuen. Her er der almindeligvis problemer med dækning. Routeren klarede fint at forbinde sig med netværket, og app’en meddelte, at forbindelsen var herlig. Men hastigheden blev stadig noget lavere: 179 Mbit/s. Det viser, at det stadig koster på hastigheden, når signalet skal passere gennem flere led. Her ville løsningen være en kablet forbindelse direkte mellem routerne.

1 BD4 W right 45 degrees 3pk
ZenWiFi BD4 er et billigt mesh-system, der vil dække behovet glimrende i de fleste husstande. (Foto: Asus)

Konklusion

Asus ZenWiFi BD4 tilbyder Wi-Fi 7-mesh-netværk til en virkelig attraktiv pris. Men vel at mærke Wi-Fi 7 i en noget langsommere og mindre avanceret udgave end de dyreste modeller.

Det behøver ikke at være et problem i praksis, da routerne stadig er langt hurtigere end din internetforbindelse. Den egentlige begrænsning ligger i antallet af samtidige enheder, som netværket kan betjene. 10-12 samtidige enheder er fint for den gennemsnitlige husstand, mens den store nørdfamilie med mange opkoblede smart home-enheder og computere i alle rum vil opleve kødannelse på den digitale motorvej.

Udvalget af sikkerheds- og smart home-funktioner er til gengæld langt over, hvad man forventer til prisen.

Karakter
Asus ZenWiFi BD4
Basic
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Diskret, genial AI-optager

Her får du meget mesh for pengene

Den ultimative rejselaptop

Zenbook Air?

Chromebooks: Er de pengene værd?

Behøver du egentlig et mesh?

Trådløst net I lommen

Processoren er det bedste ved den

TV i arbejdstiden? Hvem, mig?

Vi har prøvet Apple Intelligence på Apples nye MacBook Pro

Mesh til det avancerede smarthjem

Mere behøver Wi-Fi 7 ikke koste