: ASUS Zen AiO

Zen og kunsten at bygge en pc

ASUS har lavet den bedste alt-i-én computer, vi endnu har haft mellem hænderne.

Januar 2016ASUS Zen AiO

Lyd & Billede mener

Fantastisk skærm med multitouch samt lynhurtig indmad gør den til en ønskemaskine. Har stort set alt, hvad man kan finde på at forlange.
Det koster at få en af markedets hurtigste skrivebordscomputere. Tastatur og mus lever ikke op til resten af den lækre hardware.
 • Processor: 2,8 GHz Intel Core i7-6700T quad-core
 • Skærm: 23,8" UHD, 3840 x 2160, 10 punkts multitouch
 • Styresystem: Windows 10
 • Hukommelse: 32 GB DDR4
 • Harddisk: 512 GB SSD
 • Grafik: Nvidia GeForce GTX 960M (4 GB DDR5 VRAM), Intel HD Graphics 530
 • Mål og vægt: 58,5 x 43,4 x 19 cm / 7,3 kg
 • Andet: Integreret 2 MP 3D-webcam, SD-kortlæser, Wi-Fi (802.11 ac), Bluetooth 4.0, Ethernet, 1 x USB 3.1, 4 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, 2 x HDMI ud, mikrofonstik, hovedtelefonstik
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 18990 kr

Enhver elegant designet computer med grafiske muskler vil uundgåeligt få hæftet betegnelsen “Mac-dræber” på sig i en test før eller siden. Men i tilfældet ASUS Zen AiO er det mere end bare snak. Zen-computeren ser nemlig ud til punkt for punkt at være bygget for at gøre Apples iMac-computere rangen stridig.

Som alt-i-én computer har Zen AiO alting indbygget i skærmen. På trods af at den indeholder en komplet computer i den tunge ende, er skærmen slank, og den blødt buede aluminiumbagside får den til at virke tyndere, end den egentlig er.

Alle ind- og udgange befinder sig på bagsiden af skærmen: Seks USB-porte (fire 3.0, en 2.0 og en 3.1), to HDMI-stik til eksterne skærme og et netværksstik. Skærmen ser ud til nærmest at svæve over bordet på den smalle fod. Det hele virker gennemtænkt og elegant på en måde, som Apple traditionelt plejer at have patent på, og faktisk kunne man med lethed forveksle Zen AiO med en 24 tommers iMac.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Processoren er en 2,8 GHz Intel Core i7-6700T med fire kerne og otte tråde. I vores testmodel var der hele 32 gigabyte ram om bord. Harddisken var en 512 gigabyte SSD.

Zen AiO kommer i en række varianter. Den testede maskine, som er topmodellen, var udstyret med et GeForce GTX960M-grafikkort fra Nvidia med 2 gigabyte DDR5-videohukommelse. Det er ikke topmodellen, men bestemt i den seriøse ende af skalaen.

Skærmen er på 24 tommer – og superlækker! Knivskarp 4K-opløsning og klare, stærke farver. Det er en fornøjelse at lave billedredigering og video på den. Skærmen er samtidig det eneste sted, hvor ASUS har valgt at gøre tingene anderledes end Apple. Det er nemlig en 10 punkts touch-skærm.

Lydsiden i Zen AiO er langt bedre, end man forventer fra en superflad skærm. Som da også viser sig at have seks indbyggede højttalere og ICE Power-forstærkere på i alt 16 watt.

Skal man endelig sætte en finger på noget, så må det være tasturet og musen, som umiddelbart ser tilforladelige ud i aluminiumfarvet plast, men som ved nærmere afprøvning falder igennem. Begge dele er brugbare, men ikke i en grad, som man forventer af en pc til en snes tusind kroner, og hvis man skal bruge computeren til seriøst arbejde, er de simpelthen for langsomme og upræcise at arbejde med.

ASUS har skelet kraftigt til Apple i designet. Bortset fra navnetrækket kunne det her have været bagsiden af en iMac. Inklusive de bløde kurver og rækken af porte. Foto: ASUS
ASUS har skelet kraftigt til Apple i designet. Bortset fra navnetrækket kunne det her have været bagsiden af en iMac. Inklusive de bløde kurver og rækken af porte. Foto: ASUS

Benchmarks

Zen er lige så lynhurtig som den iMac, den ligner. I Geekbench 3-testen, som vi bruger til at måle processorens regnekraft og hukommelsens hurtighed, scorer maskinen 3.406 i single-core og 13.630 i multi-core. Det er på linje med, ja, faktisk lidt over iMac Retina 5K, der ellers havde den hidtidige rekord. Og det er dermed også hurtigere end ASUS’ monster-spilcomputer G751, som vi testede sidste forår.

Sammenlignet med den nye 27 tommers iMac Retina 5K – som du kan læse om andetsteds i dette nummer af Lyd & Billede – er der nærmest dødt løb. iMac er lidt hurtigere på single-core (3.892), men kommer på andenpladsen i multi-core (11.897). Begge overgås dog af MSI GT72S, som også er testet i dette nummer.

Evnen til 3D-grafik – og også til krævende grafik og video – kan måles med testprogrammet 3Dmark 11 fra finske Futuremark. ASUS opnår her et testresultat på 5.697. Det gør den ikke til en fuldblods spilcomputer, men du kan køre selv nye 3D-spil uden at slække på opløsningen i alvorlig grad.

I Cinebench-testen, der bl.a. viser computerens evne til videoredigering, opnår Zen AiO en renderingshastighed på 46,78 fps. Det er godt nok, men ikke overdådigt. Rivalen iMac 27″ klarer hele 80,08 fps.

Browsermark-testen bekræfter, dels at Zen AiO er hurtig, og dels at Microsofts Edge-browser ikke er det. Med Edge fik maskinen en Browsermark-score på 3.750, mens samme test udført med Google Chrome endte med et resultat på 6.559 – altså næsten dobbelt så hurtigt.

Skærmen er stor som et kaffebord, højopløst – og touch-følsom. Foto: ASUS
Skærmen er stor som et kaffebord, højopløst – og touch-følsom. Foto: ASUS

Konklusion

ASUS Zen er en både elegant og imponerende maskine, der vil løse stort set alle opgaver lige glimrende. Med den superlækre 24 tommers 4K touch-skærm er der lagt op til seriøs grafik. Et spil i ny og næ kan den såmænd også klare.

At tale om en iMac-dræber vil dog være at gå for vidt. Dertil er holdningerne til styresystemerne for følelsesladede. Den er snarere et alternativ for dem, der vil have en superlækker bordcomputer med kræfter til grafik og videoredigering, men foretrækker Windows-platformen og touch-skærmen frem for et par tommers ekstra skærmstørrelse.

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
2 kommentarer

Skriv et svar

  Læs også

  Premium-soundbaren LG SN8YG har, hvad man har brug for af udstyr, og lydmæssigt har LG oppet sig. Men hvad pokker har de tænkt på med app’en?
  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Samsung Galaxy Book Ion NP930XCJ-K01SE

  Vejl.pris 12100 kr Vejet og fundet for let

  Apple MacBook Air 13″ (2020) vs. Samsung Galaxy Book Ion

  Vejl.pris kr Duel: MacBook Air mod Samsung Galaxy Book Ion

  Netgear Nighthawk MK63

  Vejl.pris 3199 kr Wi-Fi 6 vi har råd til

  iMac 27″ 2020

  Vejl.pris 20499 kr Apples bedste iMac
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.