: Asus Transformer Book

Både i pose og sæk?

Med Transformer Book har ASUS skabt den helt rigtige computer til dem, der både vil blæse og have mel i munden.

Lyd & Billede mener

Høj ydelse Solid lyd Smart hybridkoncept med 500 GB HDD i docken
Skærmbilledet ikke det bedste Plasticagtig og lidt porøs byggekvalitet
 • Windows 8
 • Intel Core i7 2,4 GHz processor
 • 500 GB HDD + 128 GB SSD, 4 GB SDRAM
 • 13,3" 16:9 IPS Full HD 1920 x 1080
 • 2x USB 3, Micro HDMI, Mini DisplayPort, SD-kortlæser, 802.11n, Bluetooth
 • 34 x 21,9 x 2,3 cm (med tastatur)
 • 1,9 kg (med tastatur)
 • 5000 mAh + 3120 mAh batteri
 • 10.990 kroner
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 10990 kr

Med Windows 8 er en ren syndflod af hybridcomputere skyllet ind over markedet. De er ikke alle lige vellykkede, men tilfælles har de fleste, at producenterne har gjort brug af Windows 8’s understøttelse af touch-skærm og kombineret touch-funktionaliteten med diverse alternative designs og formfaktorer for at skabe computere, der kan betjenes og bruges på flere måder end den traditionelle pc og laptop.

Taiwanske ASUS er et af de firmaer, som har været kreative og dygtige til at omfavne de nye muligheder, som Windows 8 giver. Et glimrende eksempel er ASUS Taichi, en bærbar computer med hele to skærme – en på indersiden og en på ydersiden af låget på den bærbare – som vi testede i marts-nummeret af Lyd & Billede og gav vores specielle anbefaling for innovativt design og computerens mange anvendelsesmuligheder. Bemærkelsesværdigt ved Taichi var i øvrigt, at ASUS ikke var gået på kompromis med specifikationer eller ydelse på trods af det specielle design. Tværtimod leverede computeren ydelse som et atomkraftværk.

Og netop dét har ASUS Taichi til fælles med Transformer Book fra samme firma. For her er der tale om en computer skåret over samme læst som sin hybridfætter. Design og formfaktor er anderledes, men den grundlæggende idé er den samme. Nemlig at levere en hybrid maskine, der kan bide skeer med de bedste blandt de mere “normale” bærbare computere.

Normal laptop, meget stor tablet
Men hvor Taichi kommer med to skærme, der kan bruges både sammen og hver for sig, så er Transformer Book som udgangspunkt en helt normal laptop med det ene aber dabei, at skærmen kan skilles fra tastaturet og bruges som en selvstændig – og meget stor – tablet-computer. Og her skal der nok sættes streg under “computer”, for den såkaldte tablet har altså en skærm på 13,3 tommer, fuld 64 bit Windows 8 og 128 gigabyte flash-lager, så der er tale om en rigtig moppedreng, der ikke rigtig kan sammenlignes med de mange Windows RT-, Android- og iOS-baserede enheder på markedet.

Og når man sætter skærmen i tastatur-docken, så bliver lageret for det første forøget med yderligere 500 gigabyte almindelig harddisk, og for det andet har man foran sig en helt traditionel bærbar computer med fuldt tastatur, stor touchpad og alle de ind- og udgange, man kan ønske sig. Jo, det kan åbenbart godt lade sig gøre både at blæse og have mel i munden!

Hvis man altså lige husker, at ASUS Transformer Book for både at kunne fungere som bærbar computer OG tablet har det meste af elektronikken siddende bag skærmen, der derfor er præcis lige så tung som tastatur-docken. Det giver et andet balancepunkt, end man vil være vant til fra en almindelig laptop, og hvis man sætter computeren på skødet, vælter den simpelthen fremover, hvis man ikke placerer skærmen i en lidt anden vinkel, end man plejer. Et spørgsmål om tilvænning, ja, men nu har vi sagt det.

Sparker r*v hvor det tæller
For lige at skære det ud i pap: ASUS Transformer Book er blandt de kraftigste bærbare computere, vi nogensinde har testet! Den scorer 8.267 i vores Geekbench-test, hvilket er stort set det samme som vores regerende topscorer. Som – for at det ikke skal være løgn – er førnævnte ASUS Taichi, der med en Geekbench-score på 8.274 slår Transformer Book med verdens nok mindste mulehår. Det ligner en tanke …

Lyden leveres via Bang & Olufsen ICEpower samt ASUS’ egen SonicMaster software, og de to ting giver til sammen en solid lydoplevelse med masser af fylde og dybde. Især til film – med et par ordentlige hovedtelefoner – er lyden fra ASUS Transformer Book en fornøjelse.

Føles ikke robust
Desværre er der også små skår i glæden. Selv om ASUS stolt hævder, at Transformer Book har en skærm, “der giver et utrolig skarpt og detaljeret billede”, så er vores oplevelse en lidt anden. Bevares, det er ikke nogen dårlig skærm, der sidder på ASUS Transformer Book, men billedet virker en smule grynet og står ikke helt så skarpt, som vi er blevet vant til fra andre computere i samme prisklasse. Men her befinder vi os i småtingsafdelingen.

Et større problem er, at ASUS igen har hugget en hæl og klippet en tå, hvad angår en ret så vigtig detalje som maskinens byggekvalitet. Præcis det samme oplevede vi, da vi testede ASUS Taichi, der havde en alt for mørk og mat skærm på indersiden af låget og lidt for tit blev brandvarm i bunden og derfor sendte blæseren på overarbejde.

De problemer har Transformer Book ikke, men til gengæld er “tablet-computerens” bagside – eller låget på den bærbare, om man vil; det er det samme, vi taler om – konstrueret alt for plasticagtigt og er ikke robust nok. Så når man holder enheden som tablet (der jo i sig selv vejer næsten et kilo), oplever man, at materialet giver efter. Og en enkelt gang gik bagside og skærm sågar fra hinanden, så man kunne kigge ind til al elektronikken bag skærmen. Det værste er dog, at skærmens flydende krystaller danner bølger, som hvis man havde smidt en sten i vandet, blot man holder fast på skærmen med tommelfingeren.

Alt i alt står vi tilbage med et indtryk af en tablet-enhed, der er lidt for porøs og giver sig for meget, når man tager fat i den. Det er simpelthen for ringe, ASUS. Og så er vi ellers ligeglade med, hvor mange gange I har børstet det meget tynde aluminiumlag, der sidder uden på plasticlåget.

Konklusion
Nuvel, til trods for en lidt for skrøbelig konstruktion, der gør ASUS Transformer Book til et lidt dårligere køb, end den ellers ville have været, så er der tale om en flot præstation fra den taiwanske computerproducent dér, hvor det tæller. For med en ydelse helt i top og et ret genialt design, hvor tastatur-docken ikke blot gemmer på ekstra batteri, men også på hele 500 gigabyte harddisk, er Tranformer Book en ægte hybrid i topklasse. Der vitterlig giver dig både i pose og sæk.

Transformer Book er genial og bomstærk som bærbar computer, og som tablet er den selvfølgelig også godkendt, selv om den fylder mere end de fleste og så i øvrigt skal håndteres med fløjlshandsker. Og så skader det ikke, at den kommer med Bang & Olufsen ICEpower, der giver denne maskine den helt rigtige, solide filmlyd.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Udviklingsredaktør og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!
  Sonus faber Lumina III er det oplagte højttalervalg til mindre rum.
  Sony A85 er et glimrende OLED-TV med et flot billede og klar, men usynlig lyd!
  Denons jubilæumsafspiller kan tage sig kærligt af dine skiver i mange år frem. Men din streaming får den kolde skulder.
  Vi spurgte, læserne svarede. Med næsten 4.500 stemmer er iPhone 11 blevet kåret som vinder af kamerablindtesten.
  HW-Q950T er den nyeste topmodel fra Samsung, og den skuffer ikke. Denne soundbar er der krudt i!
  Med sin saftige kontrast og sit farvestrålende Ambilight-lys giver Philips OLED805 en virkelig heftig billedoplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromis. Derfor skal man holde tungen lige i munden, hvis man overvejer et køb. For de fleste vil OnePlus 8T være blandt de bedste mobiltelefoner på markedet, mens forbrugere med specifikke behov bør kigge efter noget andet.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Her er resultatet af kamerablindtesten med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus og Samsung

  Vejl.pris kr Et overraskende resultat - iPhone vinder samlet, men ikke overlegent

  OnePlus 8T

  Vejl.pris 5399 kr Flagskib på slankekur

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus og Samsung

  Vejl.pris kr Nu skal DU udpege det bedste mobilkamera!

  Samsung Galaxy Z Fold 2

  Vejl.pris 15799 kr Tredje gang er lykkens gang
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.