TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Apple MacBook Pro (2019) 16″

Comeback til MacBook Pro

Apple har lyttet til kunderne og leverer en laptop uden tidligere tiders irriterende fejl.

forfatter
Publiceret 17/12/2019 - 11:57
Karakter
Apple MacBook Pro (2019) 16″
L&B mener
Et tastatur, der fungerer (!), lynhurtig ydelse, kraftfulde højttalere, imponerende maksimumspecifikationer.
Touch Bar stadig unødvendig, kun USB-C-porte, meget svær at reparere.
Specifikationer
 • Processor: 2,4 GHz Intel Core i9 octa-core
 • Skærm: 16″ IPS, 2560 x 1600, 227 ppi
 • Hukommelse: 32 GB 2667 MHz DDR4-RAM
 • Lager: 2 GB PCIe SSD
 • Grafik: AMD Radeon Pro 5500M, 8 GB
 • Mål og vægt: 35,8 x 24,6 x 1,6 cm / 2 kg
 • Batteri: 100 Wh, op til 11 timer
 • Web: apple.com/dk/
Vejl. pris 33.600Pr. 17/12/2019 Produktside

Inden for de kreative erhverv har MacBook Pro længe været standardudstyr. Man har købt en ny med nogle års mellemrum uden at tænke så meget over det. Men for et par år siden introducerede Apple en ny type tastatur for at reducere tykkelsen yderligere. Ikke nok med at mange oplevede tasterne som for bløde; fejlrapporterne strømmede også snart ind. Det viste sig, at snavs fandt vej ind under tasterne, så de holdt op med at fungere. Ovenikøbet måtte hele tastaturet udskiftes, når det skete. Nedtur!

Udseende og konstruktion

Efter et par års eksperimenter for at fikse tastaturet lader det nu til, at Apple har givet op. Den nye model har nemlig igen et traditionelt tastatur. Men hvis man ikke kigger på tastaturet, er det svært at se nogen større forskel i forhold til før. Den har nøjagtig samme design, men den er blevet en halv centimeter større på hver led og ca. 100 gram tungere.

Grunden er dels et væsentlig større batteri, dels et nyt kølesystem, der gør det muligt for computeren at bruge kraftigere komponenter uden risiko for overophedning.

Et nyt kølesystem gør, at man kan køre med højere fart uden overophedning. (Foto: Apple)

 

“Endelig en MacBook Pro, man kan elske!”

 

Skærm

Som navnet antyder, er skærmen vokset en smule til 16 tommer, men takket være smallere kanter mærkes det nærmest ikke på de ydre mål. Opløsningen er steget tilsvarende, så man får det samme antal punkter pr. tomme. Man skulle måske tro, at det var på tide med 4K-opløsning, men i denne skærmstørrelse er det ærlig talt lidt spild.

Som sædvanlig leverer Apple en velkalibreret skærm med fremragende farvegengivelse. 500 nit lysstyrke er derimod ikke særlig imponerende i dag. En velkommen nyhed for dem, der redigerer video, er at man kan indstille opdateringsfrekvensen, så den matcher antallet af billeder pr. sekund i videoen.

 

Lyd

Det er sjældent, producenterne lægger særlig meget energi i højttalerne på bærbare computere. De antager vel, at folk bruger hovedtelefoner, og MacBook Pro har faktisk hovedtelefonudgang. Men på 2019-modellen er højttalerne blevet markant større og indeholder hele seks højttaler-enheder. Ved at montere enhederne ryg mod ryg eliminerer man meget af vibrationerne i chassiset og reducerer forvrængningen.

Resultatet er noget af det bedste, vi har hørt fra en bærbar. Det er faktisk så godt, at man ikke behøver at tage eksterne højttalere med, når man er ude og rejse. Når man ser film, får man endda en antydning af surround-lyd, hvilket er imponerende.

Også mikrofonerne har fået noget kærlighed. De leverer nu en lydkvalitet, der matcher et headset. Dermed kan man i mange tilfælde droppe en ekstern mikrofon, medmindre man har brug for studiekvalitet.

I brug

På tastaturet er tasternes vandring blevet bedre og afstanden mellem dem lidt større, hvilket giver en meget mere behagelig følelse for os, der skriver meget. Det virker mere som et Magic Keyboard til iMac. Piletasterne har igen fået T-form, så man kan finde dem med fingeren uden at se efter. Og den fysiske Esc-knap er tilbage. Hurra!

Derimod har Apple stadig ikke fået overbevist os om pointen med Touch Bar’en. Touch ID og touchpad’en er dog stadig meget rare at bruge.

Endelig et lækkert tastatur med traditionel teknologi. (Foto: Apple)

Alt dette gør MacBook Pro til en af de absolut bedste bærbare computere. Hvis man bare skal skrive og surfe på computeren, giver MacBook Air mere valuta for pengene. Men for professionelle, der skal skabe indhold og musik eller redigere billeder og video, er den en kraftfuld arbejdshest. Hvis man ikke kan få nok ydelse og kapacitet, er prisen ikke afskrækkende.

Ydelse

Rygterne om 2019-modellen af MacBook Pro sagde, at den ville sætte nye hardware-rekorder. Og det stemmer. Processoren kan være op til Intel Core i9 med 5 GHz Turbo Boost. Hukommelsen er hurtigere end nogensinde og fås op til 64 gigabyte, og det separate Radeon-grafikkort fås med op til 8 gigabyte hukommelse. Men det mest imponerende er, at den kan udstyres med op til 8 terabyte SSD-lager!

Som sædvanlig skal man vælge specifikationerne, når man bestiller, for man kan ikke opgradere senere.

Regnekraften er fordoblet på kun to år. (Foto: Jonas Ekelund)

Ydelsen er kun blevet marginalt bedre, hvad angår beregninger med én processorkerne. Derimod er flerkerneberegninger blevet 40 procent hurtigere end på 2018-modellen. Og det nye grafikkort giver 47 procent bedre ydelse i Cinebench. Med den store SSD i vores testeksemplar fik vi også 50 procent hurtigere lagring, end vi har set før.

Da meget af gevinsten ved det større batteri bliver ædt op af de strømslugende komponenter, får man kun ca. en ekstra times brug.

Takket være et større batteri er batterilevetiden ikke faldet trods hurtigere komponenter. (Foto: Apple)

Konklusion

Hvis man stædigt har holdt fast i sin MacBook Pro fra 2015 – der af mange betragtes som den bedste model nogensinde – er det endelig blevet tid til at opgradere. Tastaturet er tilbage i klassisk aftapning og mindst lige så godt som før. Og alt andet er blevet så meget bedre, at det er svært at sige nej. Den er dobbelt så hurtig og kan udstyres med dobbelt så meget RAM og otte gange så meget lagerplads!

Prisen kan virke høj, men hvis man køber den i standardversionen, koster den faktisk ikke mere end sidste års model. Det her kan blive Apples nye referencemodel!

youtu.be/ysRigNyavF4

 

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Freelancejournalist. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Billig USB-DAC fra Creative Sound Blaster X1 er en kompakt og tegnebogsvenlig USB-DAC til computeren.
Musemåtte med knivskarp stil Få Tron-stil på skrivebordet med Razers kæmpestore musemåtter med indbygget RGB-lys.
Kom i centrum på mødet Med 4x zoom lover Creative Live! Cam Sync V3 at sætte dig i centrum på ...Zoom.
Kreative superkræfter Der er ikke sparet på noget som helst i MSI Creator Z17. Det kan mærkes på prisen.
90'erne har ringet: Winamp er tilbage I internettets barndom og skribentens ungdom var det Winamp, der styrede musikken til festen. Nu er afspilleren tilbage efter næsten 10 års fravær.
Nu er Samsungs nye gaming-skærm på hylderne De nye 4K-skærme Odyssey Neo G8 og Odyssey Neo G7 lover vild ydelse!
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend