test : Smart homes

Smarte dimser til dit smarte hjem

Pep hjemmet op med elektronik, der letter din hverdag – og din pengepung.

Kunne du tænke dig at leve som en engelsk lord? At have en stab af lydige tjenere, der kender dine ønsker og adlyder dit mindste vink? Det er, hvad digitalteknologien lover os. Det smarte hjem er proppet med små intelligente apparater, der via netværket taler sammen og giver dig et liv blottet for de kedelige rutineopgaver.

Men hvordan kommer man i gang, og hvad skal der til, før man kan tale om at have et smart hjem?

I teorien kan man starte i det små og langsomt bygge på. Der kommer løbende flere og flere produktkategorier at kaste sig over, ligesom allerede eksisterende forbedres og udbygges. Præmissen for at kunne tale om en smart dims er, at den enten er forbundet til dit netværk eller din telefon via en app. Den skal kunne fjernstyres. Gode eksempler er digitale LED-pærer, overvågningskameraer og smarte låse.

(Foto: Producent)

Her er det værd at nævne, at der også findes meget bras derude. Muligheden for at crowdfunde – og dermed langt nemmere få fysiske produkter ud til forbrugerne – har givet mange håbefulde opfindere mulighed for at sende halvfærdigt juks på gaden. Det skal man være opmærksom på.

En god tommelfingerregel er derfor at gå efter veletablerede producenter eller i det mindste være skeptisk, hvis der er tale om helt nye produkter fra en producent, man ellers aldrig har hørt om. Klassiske problemer hos de uprøvede og nye spillere er ofte bøvlet og fejlbehæftet software, som igen og igen forsøges lappet med opdateringer. Det er bare ikke godt nok og synd for forbrugeren, der har vist tillid og investeret sine sparepenge.

Smartere kan også betyde dummere

Når man så har investeret og udstyret sit hjem med smarte dimser, skal man give sig tid og ikke mindst vænne sig til at bruge dem i det daglige. For hvordan virker det smarte lys på den lange bane? I stedet for at trykke på kontakten på væggen skal man vænne sig til at åbne en app på sin smartphone eller sågar lade styringen af lyset være op til en sensor. I stedet for at trække i en snor for at åbne persiennerne skal man nu ind i en app for at kunne se ud ad vinduerne. Det er noget af en omvæltning og måske på sigt noget, man bliver træt af.

(Foto: Producent)

For det er ikke alle smarte dimser, der er så smarte, når det kommer til stykket. Nogle gør faktisk hverdagen mere besværlig, trods løfter om det modsatte.

At lægge sit liv og sin dagligdag helt i det smarte hjems “hænder” kan samtidig have andre konsekvenser. For hvad sker der f.eks., når strømmen går, batterierne dør eller, produktet bare generelt opfører sig mærkeligt? Pludselig skruer termostaten helt op for varmen midt om natten, lyset tænder af sig selv, og højttalerne begynder umotiveret at spille musik. Så er det hele pludselig ikke så smart længere.

Gør derfor dig selv en tjeneste, før du kaster dine sparepenge i grams. Overvej, hvor de smarte dimser vil kunne lette din hverdag, og om du overhovedet har brug for dem. Meget, men ikke alt giver mening.

Det med stemme- styring…

Desværre er de mest omtalte smart-home-produkter endnu ikke at finde på vores breddegrader. Her taler vi naturligvis om de stemmestyrede assistenter Amazon Alexa og Google Home.

(Foto: Producent)

Noget tyder dog på, at der er ved at ske noget på den front. Apple annoncerede tidligere på året, at de også er på vej med en talende højttaler, og Sonos har netop lanceret deres Sonos One, der fra fabrikken understøtter netop Alexa og Google Home. Her i Norden er sidstnævnte dog stadig et noget amputeret bekendtskab, da de smarte funktioner endnu ikke kan aktiveres og bruges. Vi er nødt til at væbne os med tålmodighed lidt endnu.

Langsomme lameller

Motoriserede persienner gør både hverdagen nemmere og mere besværlig.

Lyd & Billede mener

Det er ret blæret at kunne køre persiennerne op ved et tryk på en knap. De er utrolig flotte.
Motoriserede persienner er en løsning på et problem, der ikke findes.
App til iOS/Android Batteri holder til 3-6 måneders brug www.byartandersencph.com

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3995 kr

Der er snart ingen grænser for, hvilke typer smarte dimser man kan proppe ind i sit hjem. Et nyt og lidt skævt eksempel er motoriserede persienner som disse fra danske Art Andersen CPH. Navnet er Copenhagen Blinds.Lamellerne fås i sort, hvid eller sølv. De er bredere, end man lige skulle tro og indeholder et batteri og snoretræk i toppen. De styres ene og alene via en app på din smartphone eller via en særlig Wall Controller. Det er slut med at trække i snore eller dreje på pinde for at justere og afskærme for sollys og emsige blikke.

Det lyder smart, men det er svært at vænne sig til. Noget, der kun burde tage et par sekunder, tager pludselig omkring 50. Det er alt for lang tid, og man overvejer hurtigt, om danskerne ikke har gjort en meget simpel handling alt for besværlig. For hvad de er smukke persienner værd, hvis de er irriterende at bruge?

(Foto: Producent)

Ingen HomeKit

Hertil mangler vi noget så simpelt som integration med Apple HomeKit. Det arbejder man heldigvis på at få med, ligesom en speciel lyssensor er på vej. App’en, der følger med, kunne ligeledes trænge til en overhaling.

Endelig er vi nødt til at nævne prisen. Hver persienne koster et sted mellem 4.000 og 5.000 kroner. Hertil kommer Wall Controllerne, som godt nok gør det lidt nemmere at styre persiennerne, men til gengæld koster 595 kroner pr. styk. Det er med andre ord en bøvlet og meget dyr løsning, hvis du vil pimpe dit hjem op med selvkørende persienner.

(Foto: Producent)

Konklusion

Copenhagen Blinds er en ganske smart og nydelig opfindelse. Desværre er det også et godt eksempel på en løsning på et problem, der ikke findes. I hvert fald ikke når vi snakker om private hjem, hvor den besværlige og langsommelige kontrol hurtigt bliver et irritationsmoment.

Med et tryk på en knap

Glem stemmestyring og apps, POP er simpelt og genialt.

Lyd & Billede mener

POP giver dig kontrollen over dit smarte hjem tilbage, er let at programmere og skal ikke lades op.
Sammenholdt med funktionaliteten er prisen alt for høj.
Bridge og to POP-knapper Bluetooth, Wi-Fi iOS, Android Mål: 6 x 0,9 x 6 cm www.logitech.com

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 937 kr

Med de mange tilsluttede enheder i hjemmet bliver behovet for at styre dem stort. Få har endnu tænkt lavpraktisk, og løsningen er derfor i de fleste tilfælde endnu en app til telefonen. Savner du også de analoge dage, så kig nærmere på POP fra Logitech. Med gummibetrukne knapper i flere farver får du kontrollen over dit hjem tilbage og kan nu nøjes med at trykke på en knap i stedet for at skulle finde telefonen frem. Det lyder oldnordisk, men er faktisk ganske befriende.

(Foto: Producent)

Nem programmering

Hver knap har tre funktioner, som let programmeres i den medfølgende app. Et tryk, to tryk eller et langt tryk. Det første aktiverer, og det andet deaktiverer. Det er meget simpelt. POP er eksempelvis god til at styre dine Sonos-højttalere eller dine Philips Hue-pærer og kan sågar indstilles til at virke med IFTTT.

Du kan tilslutte så mange knapper, som du lyster, og som din pengepung tillader. Særligt det sidste er interessant, da POP desværre er lidt dyre, især når man ser på, hvad de reelt kan. Jovist er de smarte, men 400 kroner pr. styk er immervæk også en del.

(Foto: Producent)

Apple Home eller POP

Ud over prisen må vi desværre dryppe lidt mere malurt i bægeret. Selv om Logitech løbende udvider støtten, er det endnu ikke alt, der kan styres med POP. Det kan man komme uden om ved at programmere gennem Apples egen Home-app, hvor man så til gengæld mister muligheden for at deaktivere sekvenser igen. Det er enten-eller.

Konklusion

Det er smart at kunne styre lys, termostater og persienner med stemmen, men en gang imellem vil man også bare kunne trykke på en knap. Det kan du med POP, og du bestemmer selv, hvad et tryk skal medføre af handlinger. De bruger meget lidt strøm og kan tages med overalt i huset. Ganske genialt. Det er bare synd, at de skal være så dyre.

(Foto: Producent)
IKEA TRÅDFRI Gateway startsæt
IKEA kan ikke helt hamle op med Philips Hue, men slår dem på prisen.
Nanoleaf Aurora
Lad lyset danse med, når musikken spiller op til fest.
HDHomeRun EXPAND
Til dem, der stadig roder med kabel-tv, er HDHomeRun en genial tilføjelse.
Nest Cam IQ
Nest er endelig kommet til Norden for at beskytte og overvåge.
Netgear Orbi AC2200
Har du også problemer med at få routeren til at dække, så overvej et MESH-system.
Nespresso Expert & Milk
Nespresso vil være smarte, men behøver de nu også det?

Nyeste artikler:

Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Premium-soundbaren LG SN8YG har, hvad man har brug for af udstyr, og lydmæssigt har LG oppet sig. Men hvad pokker har de tænkt på med app’en?
  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!

  Aktuelle tilbud

  Annonce
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.