Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Vi har prøvet iTunes Match

Apples tjeneste til lagring af musik i skyen virker i det store og hele som lovet, men er ikke uden fejl. Læs også, hvordan du kan tiltvinge dig adgang til iTunes Match, selv om tjenesten p.t. er forbeholdt amerikanske brugere.

Skrevet af / 28/06/2011 - 14:44
Vi har prøvet iTunes Match

Vi har haft store forventninger til Apples iTunes Match-tjeneste, lige siden den blev annonceret af nu afdøde Steve Jobs tilbage i juni sidste år. Konceptet er herligt enkelt og elegant: I stedet for at have hele din musiksamling liggende på din iPhone eller iPad, så kan du smide alle numrene op i Apples iCloud og derfra få adgang til din musik via 3G eller Wi-Fi.

Modsat Googles musiksatsning, der kræver, at du uploader alle dine sange til Googles servere, så benytter Apple sig af en lidt mere effektiv model, hvor iTunes scanner hele din musiksamling og tjekker, hvilke numre Apple allerede har i deres gigantiske database på over 20 millioner sange.

Vask musikken ren
Støder iTunes Match på numre, som tjenesten ikke kan genkende, så uploades de til iCloud fra dit iTunes-bibliotek og i processen konverteres de også til 256 kbit/s AAC-format. Det betyder, at sange, som du har rippet fra cd’er, eller som du måske har anskaffet dig fra nogle af nettets skyggesider, ja, de ryger også op i Apples sky og vaskes rene som nyfalden sne i konverteringsprocessen.

Tjenesten understøtter musikbiblioteker på op til 25.000 sange og koster 25 dollars for et 12 måneders abonnement. Vi har prøvet iTunes Match med en 43 gigabyte stor musiksamling bestående af over lidt over 6.300 sange, og selv om tjenesten i det store og hele virker som lovet, så er iTunes Match på nogle områder også lidt grov i kanten. Tillad os at forklare.

Tager sin tid
Da Steve Jobs først præsenterede iTunes Match, der fik han det til at lyde, som om det blot ville tage få øjeblikke at spejle din musiksamling i skyen, men da vi gik i krig med projektet, så tog det mere end seks timer, før iTunes Match var 100 procent færdig og klar til brug. Selve identifikationsprocessen tog godt og vel en time, og derefter fik vi at vide, at hele 2.810 af numrene ikke kunne genkendes i Apples database og derfor skulle uploades fra computeren til firmaets server. Langt størstedelen af numrene var rippet fra cd’er eller købt på andre musikbutikker end iTunes, og det tog rundt regnet fem timer at få dem alle op i Apples sky.

Vi troede så, at vi endelig kunne gå i sving med iTunes Match, men fandt ud af, at der alligevel var 82 musiknumre, der ikke havde uploadet. Vi markerede dem i iTunes og klikkede på ”Tilføj til iCloud”, og så lykkedes det endelig med undtagelse af to numre, der bare ikke vil op i Apples sky. Vi kan kun antage, at filerne af en eller anden årsag er beskadigede eller af en anden årsag ikke er kompatible med Apples system.

Det virker bare
iTunes Match aktiveres på din iOS5-enhed ved at gå ind i ”Indstillinger”, ”Musik” og derefter aktivere ”iTunes Match.” Det er dog værd at bemærke, at al lokalt lagret musik bliver slettet, når du aktiverer iTunes Match, så du bør sikre dig, at der ikke ligger en sang på din iPod, som du af en eller anden grund ikke har i dit iTunes-bibliotek på computeren.
Efter et par øjeblikke, hvor din iOS5-enhed henter data fra iTunes Match, er tjenesten klar til brug. Som udgangspunkt ser det ud, som om hele din musiksamling er tilgængelig på enheden. Du kan sortere efter kunstner, album eller sangtitel, og numre, der er lagret i skyen, vises med et lille sky-ikon.

Du klikker bare på det, venter et sekund eller to, og så går afspilningen i gang, mens resten af nummeret downloader i baggrunden. Du kan også bede om at få downloadet hele albums eller alle albums fra en kunstner. Vi testede iTunes Match både via en fed bredbåndsforbindelse og via 3G, og selv ved sidstnævnte begyndte musikken at downloade forholdsvis hurtigt og downloadede derefter i baggrunden.

Hvor er min albumgrafik?
Den del af tjenesten fungerer som lovet, men vi blev hurtigt lidt irriterede over, at albumgrafik af en eller anden grund ikke altid følger med op i skyen. Alle albums i musikbiblioteket havde albumgrafik, og ved normal synkronisering via USB eller Wi-Fi overføres den også til iOS-enheden, men rundt regnet halvdelen af de albums, der lå i iCloud, var uden grafik. Det betyder, at når vi overskuede hele musiksamlingen på f.eks. en iPad, så var mange albums uden grafik og blot repræsenteret af et hvidt ikon med en node. Det er ekstra irriterende, når du ved, at albumgrafikken er lagt ind og vises fint i iTunes-biblioteket lokalt på din computer.

Virker kun i USA, men …
Som udgangspunkt virker iTunes Match kun, hvis du har en amerikansk iTunes-konto. Det er der efterhånden mange danske brugere, der har. De køber amerikanske gavekort til iTunes på eBay eller får bekendte i USA til at købe gavekort for dem. Men iTunes Match går skridtet videre og kræver, at du har et kreditkort med registreret faktureringsadresse i USA.

Hvis du vil bruge iTunes Match, skal du altså kende en i USA, der vil stille et kreditkort til rådighed for dig … Eller du skal oprette et virtuelt, amerikansk kreditkort via en tjeneste som US Unlocked. Det fungerer på den måde, at du ansøger om et kort ved at uploade identifikation i form af kopi af kørekort eller pas samt en kopi af en regning med din danske adresse. Det koster 15 dollars at ansøge om kortet, som du betaler via PayPal. Godkendes du – og hvorfor skulle du ikke det? (red.) – så får du udstedt et virtuelt kort med kortnummer, udløbsdato og en tilhørende proforma-faktureringsadresse.

Derefter kan du fylde dollars på kortet, igen via Paypal.com. Der tages et gebyr på fem dollars plus fem procent af beløbet, som du indsætter på kortet. Hver gang du bruger kortet, skal du også betale et gebyr på 1,75 dollars. Du bevæger dig altså ud i lidt af en gebyrfælde, men kan så også få adgang til alle de amerikanske tjenester, der kræver en amerikansk faktureringsadresse.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0
Lyd & Billede
Scroll to Top