Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Viasat vs. Canal Digital

Det er let at hive HD TV ned med satellit, men hvad får du for pengene? Én ting er selve antallet af HD-kanaler. Men med de tv-pakker, vi har testet, er der rigtig mange andre features, der trækker op eller ned. Vi har kigget på markedet og fundet det bedste til dig.

Skrevet af / 19/06/2011 - 14:45
Viasat vs. Canal Digital

HD TV
Film, sport og naturudsendelser dominerer, når det gælder HD-indhold lige nu. Det er fantastisk at se på, og der er ingen tvivl om, at HD er ti gange mere seværdigt end SD-indhold.

Canal Digitals største tv-pakke leverer i alt 90 kanaler, hvoraf 16 er HD-kanaler. Viasats største tv-pakke har i alt 67 kanaler, hvoraf syv er HD-kanaler.

Når vi kigger på de to HD TV-signaler, er der ikke nogen nævneværdig forskel. Billede og lyd var knivskarp, og det giver bare en fed tv-oplevelse. Det kan altså kun gå for langsomt med at få så mange HD-kanaler som muligt.

Da kvalitetsoplevelsen var ens hos begge udbydere, må det blive indhold, der er afgørende for, hvem der vinder denne kategori.

Når vi regner sammen, er det Canal Digitals Premium-pakke, der leverer mest indhold i både HD og SD, og derfor er det også Canal Digital, der vinder denne kategori.

Video og tv on demand
Kobler man sin Canal Digital-boks til internettet, så får man også video on demand med i købet. HD TV-boksen giver adgang til at leje film fra Canal Digital Go, SF Anytime og Nordisk film.

Har man Canal+ Film eller Canal+ Total, får man også gratis adgang til at se film og serier, der kører på Canal+. Det er en genial feature, for så slipper man for at huske at optage sine yndlingsserier. Man klikker bare ind, og så er der underholdning on demand.

Viasat har også tv on demand, men her bliver det en smule mere indviklet end hos konkurrenten. Her er udbuddet nemlig langt mere opdelt efter forskellige abonnements-pakker – Sport, Film osv. Det er også muligt at se tv-udsendelser, der har været bragt. Men hvor Canal Digital giver adgang til både film og serier, er udvalget noget mere begrænset hos Viasat. Igen kræver det f.eks. et sports-abonnement eller Stor Danmarkspakke at se sportsudsendelser.

Man har gratis adgang til at se genudsendelser fra TV3, TV3+ og TV3 Puls, mens resten af indholdet kræver en eller anden form for ekstra abonnement.

Når man markerer de videoer, man vil se på Viasat, bliver de downloadet til boksen. Det er godt tænkt, for så slipper man for forstyrrelser på grund af dårligt signal, når man skal se klippet. Det betyder til gengæld, at man må vente med at se klippet, til det her hentet ned, hvilket kan tage 5-8 minutter.

Video on demand er en ret fantastisk feature at tilbyde. Canal Digital gør det lettest og giver bedst overblik, så også her er det Canal Digital, der vinder.

Ekstra features
De to bokse, vi havde til test, var topmodellerne fra de to udbydere. Canal Digitals HD TV-boks med harddisk og Viasats PlusHD tv-boks.
De giver begge brugerne en række ekstra features i forhold til andre tv-bokse. F.eks. muligheden for at optage to programmer samtidig, optage serier, sætte tv’et på pause og spole tilbage i udsendelser.

Viasats boks giver dog også mulighed for at se 3D-tv, når Viasat f.eks. sender film og sportsbegivenheder i 3D, men det kræver naturligvis et 3D-fjernsyn at udnytte.

Har man Viasats topmodel, kan man se forpremierer. Her får man via nettet adgang til at se udvalgt TV3-indhold 24 timer før alle andre.
Viasats boks har desuden en ekstra HDMI-udgang, så man kan sende lyden direkte over i sit surround-anlæg via HDMI. Det er en fantastisk nem måde at få god lyd på.

De tre ekstra fede features betyder, at Viasat vinder denne kategori.

Gennemskuelighed
Inden man køber et af abonnementerne, er det selvfølgelig rart at kunne sammenligne, hvad man får for pengene. Her har Canal Digital og Viasat en noget forskellig filosofi på deres sites.

Canal Digital har lavet en enkelt side, hvor man har overblik over produkterne. Det har Viasat ikke, og når man besøger Viasats hjemmeside, opdager man hurtigt, at det er meget svært at gennemskue, hvad tingene egentlig koster.

Forvirringen opstår, fordi Viasat både har kanalpakker og tv-pakker. Der er kun to tv-pakker, men så er der seks kanalpakker. Kanalpakkerne hedder f.eks. Sport, Film eller Børn og musik. Nogle følger gratis med, andre kræver særligt abonnement, og nogle kræver en bestemt tv-boks eller internetforbindelse.

Det fint, at Viasat leverer ekstra tjenester, men jo mere man læser og klikker rundt, jo mere forvirret bliver man.

Her er det helt klart Canal Digital, der vinder. De gør det let at sammenligne, hvad man får med de tre tv-pakker, og hvad forskellen er på de to tv-bokse.

TV-guide
Begge udbydere tilbyder en elektronisk tv-guide, men der er stor forskel på, hvordan de håndterer det.

Viasat har gjort det muligt at søge meget præcist efter indhold i deres guide. Man kan f.eks. vælge at undersøge, hvilke film der kører. Man kan vælge at få vist alle film på en liste, eller man kan gøre søgningen mere præcis og f.eks. søge på action, sci-fi, børnefilm, romantik eller comedy. Det fungerer fint, men det er tidskrævende at klikke sig igennem de mange menuer.

Canal Digital har valgt en mere simpel løsning. Man kan vælge imellem to visninger. En med kanaloversigt, hvor aftenens program bliver vist som en drop-down menu ud for hver kanal. Det er efter min mening den løsning, der giver det hurtigste og mest overskuelige overblik. En anden, der minder om et Excel-ark, hvor de enkelte kanaler bliver vist som en liste i venstre side, og udsendelser så står som liste ud for hver kanal.

Online og iPhone/iPad tv-guide
Ud over en guide på fjernsynet, så har begge udbydere også en online tv-guide på deres hjemmesider. De minder meget om hinanden og giver faktisk et endnu bedre overblik, end når man bruger tv-guiden på sit tv.
Hos Canal Digital kan man med et klik få lagt en udsendelse i sin Outlook-kalender, så man ikke glemmer den, og hos Viasat kan man i stedet med et klik dele en omtale med sine venner på Facebook, Twitter eller LinkedIn.

Canal Digital har desuden lavet en app til iPhone og iPad. Her kan man også søge på genre eller få et overblik over udsendelser.

Konklusion
Kigger man på de forskellige kategorier, er der ingen tvivl om, at man rent indholdsmæssigt får mest hos Canal Digital. Men det skal lige nævnes, at man så sandelig også får lov til at betale for det noget større udbud.

Prisen er 4.873 kroner for Viasats Store Danmarkspakke med HD TV Plus boks. Udbuddet er noget mindre end hos konkurrenten, men 67 kanaler er nu ikke så ringe endda.

Canal Digitals Premium-pakke og HDTV-boks med harddisk koster til 7.853 kroner for det første år, så her må man til lommerne. Til gengæld får man dobbelt så meget HD og masser af ekstra SD-indhold for pengene. Canal Digital er samtidig mere brugervenligt i det daglige, så samlet set er Canal Digital vinder af denne test.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

TCL 115X955: Gigant-TV klar til Danmark

Se hvad vi fandt hos LG i Tyskland

Smugkig på LG's nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer - nogle større?

Nu i butikkerne: TCL X955-serien

Smugkig på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Vores OLED TV'er er de bedste til film

Marimekko-mønster på The Frame

Her er Philips' 2024 TV-modeller

Her er de bedste (og vildeste) TV'er, vi fik at se i Las Vegas

Blændende og knivskarpt!

Sådan er Panasonics nye "Fire TV"

0
Scroll to Top