Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Sony og Samsung lægger OLED på is

Dårlig lønsomhed får flere producenter til at vente med at satse på OLED-fjernsyn.

Skrevet af / 26/05/2014 - 09:54
Sony og Samsung lægger OLED på is

OLED har i mange år været omtalt som fremtidens tv-teknologi. Og det bliver den ved med at være et godt stykke tid endnu.

Vi har i flere år kunnet se prototypemodeller på messer, hvor de har imponeret med grænseoverskridende billedkvalitet. Og i fjor fik kom så endelig det første rigtige OLED-tv ud i butikkerne i form af koreanske LGs 55EA980W. Et meget imponerende, bueformet tv med ekstrem billedkvalitet, som senere er blevet efterfulgt af det flade 55EA880W.

Men så stopper festen også. Stort set alle andre producenter har nemlig bestemt sig for at lægge OLED på is indtil videre, melder det japanske website Nikkei.

Panasonic udsetter således masseproduktion af OLED billedpaneler til 2016. Det samme gelder Sony, som indtil i fjor havde et samarbejde med Panasonic. Panasonic fremviste i 2013 en prototype på 4K OLED, fremstillet ved hjælp af avanceret printteknologi.

Samsung nu har skrinlagt sine planer om at starte nye OLED-produktionlinier, og firmaet vil derfor ikke lancere nye OLED-tv i år, meldes det. I stedet vil Samsung investere i produktionen af små OLED-skærme til tablets, mobiler og smartwatches.

oled-lagt-paa-is-2

Dårlig lønsomhed
Det er høje produktionsomkostninger og lønsomhed (blandt andet på grund af høje fejlrater), som sætter en stopper for videre OLED-udvikling. Desuden mener producenterne ikke, at der på nuværende tidspunkt er stor nok efterspørgsel på markedet til at forsvare videre udvikling og investeringer i OLED. I følge brancheanalytikerne hos NDP Displaysearch, blev der solgt 4.000 OLED TV-er globalt i 2013, bare 1,6% af det antal, som der blev spået i 2012.

Satser på LCD
I stedet vil producenterne satse på det kendte og elskede LCD-format, som har fået nyt liv på det seneste, takket være paneler med højere opløsning (4K/UltraHD). Sony, som for tiden har en 20% markedsandel på 4K-LCD, håber, at den veletablerede LCD-teknik, kombineret med højere opløsning skal hjælpe dem til at gøre tv-divisionen lønsom igen. Både Samsung og Panasonic satser ligeledes tungt på 4K, med henholdsvis 3 og 2 modelserier viet til det nye format.

Kommentar
At OLED nok en gang ser ud til at blive forsinket, er dårlige nyheder for entusiastene, som søger den ultimative billedkvalitet. Det er til gengæld gode nyheder for LG, som indtil videre ser ud til at få monopol på OLED-teknikken. Vores erfaring indtil videre er, at dagens 4K LED-LCD-tv på trods af højere opløsning ikke når op på den kontrast og det sortniveau, som ses på ægte OLED-tv.

Kilde: Nikkei

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

TCL C855 går op til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nu kan du se OLED-TV på en flyveturen

Mere Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar til Danmark

Se hvad vi fandt hos LG i Tyskland

Smugkig på LG's nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer - nogle større?

Nu i butikkerne: TCL X955-serien

Smugkig på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Vores OLED TV'er er de bedste til film

0
Lyd & Billede
Scroll to Top