TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Google Home på dansk: Er smart-højttalere det næste store?

Er smarte højttalere fremtiden? Vil vi snakke med dem? Google Home er den første af slagsen, der taler dansk.

forfatter
Publiceret 09/10/2018 - 12:35

Sidste år sad undertegnede i et diskussionspanel under musikfestivalen by:Larm i Oslo. Det handlede bl.a. om smart-højttalere, som efter sigende skulle blive “det største siden smartphones” og revolutionere den måde, vi konsumerer musik på. Højttalerne, som “alle vil have”.

Jeg er altid skeptisk over for “det næste store”. Det er kun et spørgsmål om tid, før der kommer en ny trend, som vil revolutionere alt, og smarte højttalere, som man kan tale til, har absolut potentiale til at blive sådan en trend. Amazon Echo har solgt godt i USA siden lanceringen i 2014, men er siden blevet overhalet af Google Home.

Nu er Google Home og Home Mini så officielt på vej til det skandinaviske smart-højttaler-markedet.

De smarte højttalere styres med stemmen ved hjælp af den digitale assistent Google Assistant, som gør det muligt for brugerne at stille spørgsmål og få svar på f.eks. dansk via enheden. Google Home og Google Mini bliver tilgængelige i butikkerne fra den 24. oktober, men allerede i dag er det muligt at forudbestille.

Ekkokammer?

Et af de spørgsmål, jeg stillede i by:Larm-panelet, var om sådanne højttalere i sidste ende ville blive en hindring for at opdage ny musik og snarere spille musik, der allerede er i vores repertoire. Eller sagt lidt frækt: Vil Amazon Echo i realiteten blive Amazon Echo Chamber?

“Du skal kunne give den kommandoer, der er komplicerede, så du kan bruge den til at opdage eller fordybe dig i ny musik, ikke bare musik, der allerede bliver spillet på top 50-listen,” sagde jeg dengang.

Warner Music Norways marketingchef, Bjørn Reinfjell, kunne fortælle, at selv om smart-højttalere ikke bliver en driver for at opdage musik, behøver det ikke være et problem for pladeselskaberne.

“Måske er det at opdage ny musik ikke det, du er ude efter, når du bruger dem? Måske er det at opdage ny musik noget, du gør andre steder, i andre situationer?”

På den måde kan disse opdagelser i andre situationer fodres til de musikalgoritmer, som smart-højttalerne vælger for lytteren.

Og han har en klar pointe. Der er en tid for alt, og smart-højttalere vil nok blive en del af vores musikalske hverdag. Det er heller ikke svært at forestille sig, at personer, der har nedsat bevægelighed eller af andre grunde ikke kan eller vil hive mobilen frem hele tiden, når de skal høre musik, vil ty til stemmen fra tid til anden.

Censur

Jeg havde også en anden bekymring:

“Jeg bekymrer mig lidt i disse tider, hvor vi meget let bliver stødt over så mange ting. Vi bliver stødt over alting! Hvis du er undergrundsartist, vil du nærmest garanteret støde visse mennesker. Og det vil nok være nemmere at blive censureret af den slags algoritmer. Alt er jo ejet af private virksomheder. Jeg er lidt bekymret for undergrundsmusikken i denne sammenhæng.”

Det er ikke kun musik, der er på dagsordenen med sådanne højttalere. De kan gøre alt fra at læse opskrifter højt til at fortælle dig, om du skal tage regntøj på.

Smart Home

Og mere avanceret, så snakker højttalerne med andre smarte dimser i huset. I det øjeblik du siger: “Se film,” kan lyset dæmpes og persiennerne gå ned, mens tv’et finder den rigtige kanal og de rigtige billedindstillinger til aftenens højdepunkt.

Eller du har plottet et møde om morgenen ind i din kalender, og smart-højttaleren ved, præcis hvad mødet handler om, og om det er med en person, du måske er nervøs for at møde – og spiller så “Eye of the Tiger” for at motivere dig til konfrontationen.

Potentialet for sådanne smarte højttalere er enormt, og hvis markedet forstår og værdsætter dette, kan de faktisk blive “the next big thing”. Det får vi at se.

Google Home i Norden

Nu kan vi for alvor begynde at tage del i det herhjemme med lanceringen af Google Home. Som altså kommer den 24. oktober og taler dansk.

Prisen bliver 1.149 kroner for Google Home og 449 kroner for den lille Google Home Mini. Sidstnævnte kan alt, hvad den store kan, inklusive at snakke med resten af det smarte hjem; den er bare mindre og har derfor ikke så kraftig lyd. I USA fås også en større Google Home Max, men den ser ikke ud til at blive lanceret herhjemme lige med det første.

Andre produkter med indbygget Google Home/Google Assistant:

Panasonic SC-GA10                    1.900 kr.

Sony LF-S50G                              1.500 kr.

Kygo B9/800                                 1.500 kr.

JBL Link 10, 20, 300, 500             750-2.300 kr.

Derudover har det smarte overvågningskamera Nest Cam IQ indbygget Google Assistant og koster ca. 2.800 kroner. Philips’ farverige Hue-pærer vil ligeledes kunne stemmestyres.

Sonos har også længe sagt, at de er på vej med Google Home-understøttelse i deres højttaler One og soundbaren Beam, men de kunne i går ikke bekræfte, hvor langt de er kommet med dette:

“Vi arbejder lige nu på at integrere Google Assistant. Men desværre har vi p.t. ikke nogen præcis dato at melde ud,” svarer PR-chef Sabrina Kim via e-mail. Det gælder både engelsk og de nordiske sprog.

Skærme, der understøtter Google Home:

Lenovo Smart Display

JBL Link View

Android TV

Sony Bravia

Philips OLED

Sharp Aquos

Nvidia Shield TV

 

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Skulpturen er et luksus-TV Hvis du har en streng æstetisk sans - og vanvittig mange penge til at udleve den - kan C Seed N1 give dig et "usynligt" 165-tommers TV i stuen.
Vi tester Samsungs første OLED-TV Endelig har vi fået et af årets mest omdiskuterede og længe ventede TV’er til test! Samsung S95B giver en meget imponerende billedkvalitet, men der er også plads til forbedring.
Vi tester den nye 2022-udgave af The Frame Årets version af Samsung The Frame ser endnu mere malerisk ud takket være en mere mat skærmoverflade. Det kan også vendes på højkant!
Nye QLED-TV'er fra ... Sharp? Sharp er tilbage i Norden og præsenterer en ny Android TV-serie med QLED-teknologi og indbygget lyd fra Harman Kardon!
TCL lancerer 98-tommer til rekordlav pris Drømmer du om seriøs hjemmebiograf? TCL slår et slag for de helt store TV-skærme med 98C735.
LG afslører nyt design-TV En potentiel udfordrer til Samsung The Frame?
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend