Google Home på dansk: Er smart-højttalere det næste store?

Er smarte højttalere fremtiden? Vil vi snakke med dem? Google Home er den første af slagsen, der taler dansk.
Annonce
Annonce
forfatter

Sidste år sad undertegnede i et diskussionspanel under musikfestivalen by:Larm i Oslo. Det handlede bl.a. om smart-højttalere, som efter sigende skulle blive “det største siden smartphones” og revolutionere den måde, vi konsumerer musik på. Højttalerne, som “alle vil have”.

Jeg er altid skeptisk over for “det næste store”. Det er kun et spørgsmål om tid, før der kommer en ny trend, som vil revolutionere alt, og smarte højttalere, som man kan tale til, har absolut potentiale til at blive sådan en trend. Amazon Echo har solgt godt i USA siden lanceringen i 2014, men er siden blevet overhalet af Google Home.

Nu er Google Home og Home Mini så officielt på vej til det skandinaviske smart-højttaler-markedet.

De smarte højttalere styres med stemmen ved hjælp af den digitale assistent Google Assistant, som gør det muligt for brugerne at stille spørgsmål og få svar på f.eks. dansk via enheden. Google Home og Google Mini bliver tilgængelige i butikkerne fra den 24. oktober, men allerede i dag er det muligt at forudbestille.

Ekkokammer?

Et af de spørgsmål, jeg stillede i by:Larm-panelet, var om sådanne højttalere i sidste ende ville blive en hindring for at opdage ny musik og snarere spille musik, der allerede er i vores repertoire. Eller sagt lidt frækt: Vil Amazon Echo i realiteten blive Amazon Echo Chamber?

“Du skal kunne give den kommandoer, der er komplicerede, så du kan bruge den til at opdage eller fordybe dig i ny musik, ikke bare musik, der allerede bliver spillet på top 50-listen,” sagde jeg dengang.

Warner Music Norways marketingchef, Bjørn Reinfjell, kunne fortælle, at selv om smart-højttalere ikke bliver en driver for at opdage musik, behøver det ikke være et problem for pladeselskaberne.

“Måske er det at opdage ny musik ikke det, du er ude efter, når du bruger dem? Måske er det at opdage ny musik noget, du gør andre steder, i andre situationer?”

På den måde kan disse opdagelser i andre situationer fodres til de musikalgoritmer, som smart-højttalerne vælger for lytteren.

Og han har en klar pointe. Der er en tid for alt, og smart-højttalere vil nok blive en del af vores musikalske hverdag. Det er heller ikke svært at forestille sig, at personer, der har nedsat bevægelighed eller af andre grunde ikke kan eller vil hive mobilen frem hele tiden, når de skal høre musik, vil ty til stemmen fra tid til anden.

Censur

Jeg havde også en anden bekymring:

“Jeg bekymrer mig lidt i disse tider, hvor vi meget let bliver stødt over så mange ting. Vi bliver stødt over alting! Hvis du er undergrundsartist, vil du nærmest garanteret støde visse mennesker. Og det vil nok være nemmere at blive censureret af den slags algoritmer. Alt er jo ejet af private virksomheder. Jeg er lidt bekymret for undergrundsmusikken i denne sammenhæng.”

Det er ikke kun musik, der er på dagsordenen med sådanne højttalere. De kan gøre alt fra at læse opskrifter højt til at fortælle dig, om du skal tage regntøj på.

Smart Home

Og mere avanceret, så snakker højttalerne med andre smarte dimser i huset. I det øjeblik du siger: “Se film,” kan lyset dæmpes og persiennerne gå ned, mens tv’et finder den rigtige kanal og de rigtige billedindstillinger til aftenens højdepunkt.

Eller du har plottet et møde om morgenen ind i din kalender, og smart-højttaleren ved, præcis hvad mødet handler om, og om det er med en person, du måske er nervøs for at møde – og spiller så “Eye of the Tiger” for at motivere dig til konfrontationen.

Potentialet for sådanne smarte højttalere er enormt, og hvis markedet forstår og værdsætter dette, kan de faktisk blive “the next big thing”. Det får vi at se.

Google Home i Norden

Nu kan vi for alvor begynde at tage del i det herhjemme med lanceringen af Google Home. Som altså kommer den 24. oktober og taler dansk.

Prisen bliver 1.149 kroner for Google Home og 449 kroner for den lille Google Home Mini. Sidstnævnte kan alt, hvad den store kan, inklusive at snakke med resten af det smarte hjem; den er bare mindre og har derfor ikke så kraftig lyd. I USA fås også en større Google Home Max, men den ser ikke ud til at blive lanceret herhjemme lige med det første.

Andre produkter med indbygget Google Home/Google Assistant:

Panasonic SC-GA10                    1.900 kr.

Sony LF-S50G                              1.500 kr.

Kygo B9/800                                 1.500 kr.

JBL Link 10, 20, 300, 500             750-2.300 kr.

Derudover har det smarte overvågningskamera Nest Cam IQ indbygget Google Assistant og koster ca. 2.800 kroner. Philips’ farverige Hue-pærer vil ligeledes kunne stemmestyres.

Sonos har også længe sagt, at de er på vej med Google Home-understøttelse i deres højttaler One og soundbaren Beam, men de kunne i går ikke bekræfte, hvor langt de er kommet med dette:

“Vi arbejder lige nu på at integrere Google Assistant. Men desværre har vi p.t. ikke nogen præcis dato at melde ud,” svarer PR-chef Sabrina Kim via e-mail. Det gælder både engelsk og de nordiske sprog.

Skærme, der understøtter Google Home:

Lenovo Smart Display

JBL Link View

Android TV

Sony Bravia

Philips OLED

Sharp Aquos

Nvidia Shield TV

 

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Volvos første elbil har alt, hvad der skal til for at blive en bestseller, men der er et par ting, man skal være opmærksom på.
Volkswagens elektriske fanebærer efter e-Golf har meget at bevise. ID.3 tilbyder meget godt, men er ikke fri for børnesygdomme.
Hvis Hyundai Kona Electric er lidt hverdagsagtig, så er lyden fra musikanlægget det stik modsatte. Elbilen har også alt, hvad man kan forvente af moderne faciliteter.
Efter en tur i Honda e virker det meste andet gammeldags.
I går havde den nye kompakt-SUV Mercedes-Benz EQA officiel verdenspremiere. Se video fra lanceringen her!
Kan det blive det næste store inden for billyd?
Renaults ikoniske minibil bliver elektrisk, men du må vente på den.
Med endnu en global streamingaktør på det nordiske markedet optrappes kampen om streamingabonnenterne.
Nye smart-låse, som du kan snakke til - og som kan tale med dine andre smart-enheder.
Får øget rækkevidde og bedre plads.
Streaming-forstærker, der kan alt, hvad man kan tænke sig, og lidt til.
I går havde den nye kompakt-SUV Mercedes-Benz EQA officiel verdenspremiere. Se video fra lanceringen her!
Gør dig klar til endnu hurtigere trådløst internet: Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første router med Wi-Fi 6E!
I dag indsættes Joe Biden som USA’s 46. præsident, og amerikanerne, verdenen og den frie presse kan lægge et fire år langt mareridt bag sig.
Så meget lyd som muligt fra små kabinetter.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
Streaming-giganten har sikret sig Gal Gadots næste film.
Under CES 2021 viste Razer en gaming-stol frem med udrullelig OLED-skærm! Mon den også kan give massage?
Engang var jagten på den bedste lyd enhver ung mands hobby. Nu foretrækker de fleste at nyde musikken som baggrunds-underholdning. De gamle dage vender aldrig tilbage. Men nutiden ligner lidt alligevel.