Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Fede tv-nyheder fra Panasonic

Lyd & Billede kan her fortælle dig alt og lidt til om Panasonics nye tv-modeller for 2013!

Skrevet af / 18/02/2013 - 12:52
Fede tv-nyheder fra Panasonic

Lyd & Billede har besøgt Nice og den årlige Panasonic Convention, hvor den japanske producent viser årets nyheder frem til den europæiske presse. Panasonic benytter anledningen til at belyse flere af deres produktområder, inkluderet varmepumper, hvidevarer og LED-elpærer, men det var selvfølgelig tv og audio/video, vi kom for at se!

Her har Panasonic meget at byde på i året som kommer, specielt på tv-fronten sker der meget spændende.

P1000722-460x258

Den første skærm, som møder os, var Panasonics 56” 4K2K OLED prototype, som kombinerer organiske lysdioder med ekstrem opløsning. Størrelsen er ikke tilfældig. Skærmen produceres på en plastplade (substrat), som er akkurat stor nok til at skære seks 56 tommers paneler ud. Produktionen foregår i vakuum, hvor farvedioderne printes på panelet gennem små nåle. Det er en meget avanceret og præcisionskrævende proces, hvor hele otte millioner pixels skal placeres med hundrededels millimeter nøjagtighed. Panasonic er da heller ikke lykkedes med at sætte prototypen i masseproduktion endnu, men håber at være klar ”i løbet af et par år”. Skærmen kan derfor ikke købes for penge endnu. Og havde den, ville prisen nok være stratofærisk!

Det kan virke som om Panasonic ser OLED og 4K-teknikken i sammenhæng med hinanden. De besværer sig ikke med at lancere OLED-skærme med almindelig HD-opløsning, og der blev heller ikke vist noget plasma eller LCD med 4K-opløsning. Alligevel sker der meget spændende på den ”almindelige” tv-front, og Panasonic lancerer som sædvanligt et væld af både plasma og LCD baserede modeller med Full HD opløsning.

Smartere og mere personlig
Vi havde meget lidt at udsætte på billedkvaliteten fra Panasonics 2012 fladskærme. Derimod havde vi en del indsigelser på brugervenligheden, og måden de forskellige smart-tjenester var organiseret på. Ikke overraskende er det netop det, Panasonic har gjort den største indsats for at forbedre.

P1000797r-460x258

For 2013 har Panasonic givet menusystemet en kraftig overhaling. Når du tænder tv´et, mødes du af en menuforside My Home Screen, som du selv kan tilpasse med det indhold, du er mest interesseret i. Panasonic-skærmene har indbygget kamera med ansigtsgenkendelse og skifter profil efter hvem, der sidder foran tv´et.

Menuforsiden kan gøres hundrede procent personlig. Det vil sige, at du kan lægge dine favorit tv-kanaler ind og genveje til applikationer (YouTube, Netflix, Facebook etc.) såvel som bogmærker til dine mest besøgte hjemmesider. Du kan også lægge dit eget baggrundsbillede ind, uploadet til tv´et via SD-kort.

P1000805r-460x258

En anden ting, som er forbedret, er Panasonic fjernbetjenings-app til iPad og iPhone. Den opgraderede app kan styre alle tv-funktioner, og når man først har prøvet den, er det fristende, at lægge den gamle fjernbetjening i skuffen.

Vi prøvede menusystemet under Panasonics lancering i Nice, og må sige, at vi er imponerede over brugervenligheden. Her er der ikke tale om ”gimmicks”, men om smarte finesser, som både forenkler og forbedrer tv-oplevelsen. Det er tydeligt, at folkene hos Panasonic har lagt hovedet i blød siden sidste år.

P1000842r-460x345

App´en lader dig lave indstillinger og menuvalg uden forstyrrende menuruter på tv-skærmen. Dette er specielt smart, når man vil ændre billedindstilling. Panasonic-app´en giver adgang til alle avancerede billedparametre, hvor du kan se ændringerne, du umiddelbart laver på fuld skærm.

Ud fra det, Lyd & Billede kender til, bliver det nye menusystem kun tilgængelig fra og med 2013-modellerne. Panasonic tilbyder ingen opgraderingsboks a´la Samsungs ”smart evolution kit ” til forrige års modeller.

Tegn på tv-skærmen: Panasonics nye plasmaskærme kommer med en smart finesse: Muligheden for at tegne og skrive på tv-skærmen med en elektronisk pen.
Tegn på tv-skærmen: Panasonics nye plasmaskærme kommer med en smart finesse: Muligheden for at tegne og skrive på tv-skærmen med en elektronisk pen.

Dobbelte tv-tunere
En anden stor nyhed på Panasonics topmodeller for 2013 er dobbelte tv-tunere.

P1000858r-460x345

Årets ST, GT, VT og WT, DT-modeller kommer med dobbelte tv-modtagere til både satellit (DVB-S2), kabel (DVB-C2) og almindeligt tv (DVB-T2), med to indbyggede CI+ kortlæsere. Dette giver flere interessante muligheder for os tv-seere.

1. Du kan se på en kanal, mens du optager en anden.
2. Du kan se på to kanaler samtidig (billede i billede/delt skærm), med lyd fra en kanal ad gangen.
3. Du kan se en kanal på tv-skærmen, mens du streamer en anden kanal til tablet eller smartphone (Apple iOS).
4. Du kan tilslutte parabolen til tv´et i stuen og streame indhold til et tv uden paraboltilslutning (med forbehold for krypteret indhold, som vil kræve genkendelse af tv-leverandøren).
5. Tv-programmer kan optages og lagres til en krypteret harddisk, som kan deles af andre Panasonic-tv over netværk med grænsesnittet DLNA. Panasonic lancerede et samarbejdet med Western Digital, som leverer kompatible USB 3.0 harddiske til dette formål.

Årets nye modeller
Panasonic lancerer et væld af nye modelserier for 2013, her er dem, vi tror, bliver de mest aktuelle for det nordiske marked:

ZT60
Dette bliver Panasonics nye og eksklusive topmodel, med hvad japanerne kalder Studio Master billedpanel. På denne model har Panasonic elimineret luftlaget mellem billedpanel og frontglas, hvilket gør, at tv´et slipper mindre lys ind og mere lys ud. Det har resulteret i forbedret kontrast, samtidig med, det undgår ”dobbelte billeder” som følge af lysreflektioner. Vi fik ZT60 at se side om side med 65VT60 og Pioneers gamle topmodel KRP60, og der er ingen tvivl om, at billedkvaliteten er helt i top med rekorddybt sortniveau.

P1000863r-460x345

ZT60 kommer kun i en 60” udgave og bliver i første række produceret som en ”Limited Edition ” med 20.000 eksemplarer på verdensbasis. Prisen er ikke endelig fastsat, men der hviskes om et beløb omkring 40.000 kroner.

VT60
Lige under topmodellen kommer Panasonics ”ordinære” topserie, den naturlige arvtager til VT50-serien.

P1000873-460x258

De nye VT60-modeller lader til at have store ligheder med forgængeren, med samme type Infinite Black Ultra plasmapanel, men får nu indbygget Skype-kamera og en egen touchfjernbetjening med stemmestyring. VT60 kommer i 55, 60 og 65 tommers størrelse.

ST60
Panasonics budgetvenlige ST50-serie er blevet meget populære, og vi endte med at kåre den prisgunstige 65ST50 til ”Årets bedste plasma” i 2012.

panasonicst60-1-460x303

Arvtageren ST60 bliver Panasonics billigste serie med 3D og ser ud til at forsætte der, hvor den gamle slap, med et plasmapanel af typen Infinite Black Pro. Det bliver spændende at se, hvordan den nye serie placerer sig prismæssigt i forhold til den gamle. ST60 bliver tilgængelig i 50, 55, 60 og 65 tommers størrelse.

WT60
Panasonics topmodel blandt LED LCD-skærme kommer i 47” og 55” udgaver med 200Hz panelfrekvens og hele 3600 Hz (!) scanning backlight. WT60 har et slankt design med helt gennemsigtig fod. Nyt på WT60-serien er et specielt fasefilter, som forbedrer farve og kontrast afhængig af indsynsvinkel. Dette viste sig at være mere end bare tomme ord: Ud fra det vi kunne se i Nice, var det påfaldende, hvor godt billedet beholdt farverne, enten vi stod direkte foran eller ude til siden – næsten som på en plasmaskærm. Vældig imponerende. Vi ser frem til at teste billedkvaliteten nærmere under kontrollerede forhold!

P1000868r-460x258

WT60 er ellers spækket med finesser som Skype videokamera og kommer med Twin HD tuner for både satellit, kabel og almindelig tv, med to indbyggede CI+ kortlæsere.

DT60
DT60 erstatter den populære DT50-serie og bliver Panasonics ”bang for the buck” serie på LCD siden. Den kommer, nøjagtig som WT60, med dobbelte tv-tunere og alle mulighederne, det indebærer. Forskellen er noget enklere billedpanel med 100Hz panelfrekvens/1600hz Scanning backlight, samt mangel på indbygget Skype-kamera.

panasonicdt60-1-460x299

De nye Panasonic-modeller kommer i butikkerne ved månedsskiftet marts/april. Priserne er endnu ikke fastsat.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

TCL's 163" X11H demonstreret i Kina

Nu kender vi priserne på årets nye OLED-TV fra LG

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

TCL C855 går op til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nu kan du se OLED-TV på en flyveturen

Mere Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar til Danmark

Se hvad vi fandt hos LG i Tyskland

Smugkig på LG's nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer - nogle større?

Nu i butikkerne: TCL X955-serien

0
Lyd & Billede
Scroll to Top