TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

BBC viser OL i Ultra-HD opløsning

Mens TV-seerne hygger sig med OL i Full HD, eksperimenterer BBC med næste (og næste) generations HD-udsendelser.

forfatter
Publiceret 02/08/2012 - 11:10

Samtidig med at OL-arrangørerne må tåle kritik for tomme tilskuertribuner, arbejder BBC for at gøre oplevelsen for TV-seerne endnu heftigere. Under den olympiske åbningsceremoni, gav de en masse seere en smagsprøve på fremtiden for tv-kigning.

I samarbejde med det japanske tv-selskab NHK har de sat en biograf op, som viser OL-begivenhederne på storskærm, men ikke hvilken som helst storskærm. Det 300 tommer store billede har nemlig 7680 x 4320 pixels, eller 33 megapixels opløsning!

8K-formatet Super Hi-Vision, eller Ultra-HD som det også kaldes, er hele 16 gange skarpere end HDTV.

I Japan ligger de et stykke foran resten af verden, når det gælder videoteknologi. NHK har udviklet formatet Super Hi-Vision siden 90´erne, og målet har været at lave det ultimative tv-system, hvor opløsningen overgår, hvad øjet er i stand til at se, og skærmstørrelsen fylder hele synsfeltet.

For at filme OL i Ultra-HD bruges tre meget eksotiske Super Hi-Vision kameraer.

Til London-OL har NHK taget deres egen Super Hi-Vision produktionsbus, som fodres af tre 8K Ultra HDTV kameraer (de eneste i verden). Med sig har japanerne også taget en egen lydproduktionsbus med kapacitet for hele 22.2 kanalers surroundlyd. Sendingerne bliver overført gennem fiberkabler med dobbelte IP (Internet Protocol) strømme på 350MB/s hver, til udvalgte steder i Storbritannien, Japan og USA.

Lydsystemet fra NHK bruger hele 22 højttalerkanaler plus 2 subwoofere (22.2).

Lyd & Billede/GEAR var ikke selv til stede under ”8K-ceremonien”, men baseret på det, vi har set af 8K materiale tidligere, kan vi let forestille os, at det var en imponerede seance for de fremmødte. Et billede med så høj opløsning er i princippet som et vindue mod virkeligheden. Som at være der, altså – eller endda bedre, da SHV-kameraet tillader et større og skarpere fokus, end vi klarer med det blotte øje.

Projektleder hos BBC, Tim Plyming, hævder, at 8K er den maksimale opløsning, et menneskeøje kan opfatte, og at de tv-stationer, som investerer i 4K, lige så godt kan satse på 8K med det samme.

Uanset hvad BBC måtte mene, er vi nok mange år fra en sådan teknologi hjemme i stuen, men teknikken kan være interessant for landets digitale biografer til live-udsendelser af musik- og sportsarrangementer. At BBC er lykkedes med at overføre video med så høj kvalitet over internet, kan måske ses som nok et tegn på, at fremtidens tv vil blive internetbaseret.

Kilde: BBC Research & Development

Kommentarer

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Første test af QD-OLED Sonys nye topmodel A95K er blandt de første TV’er med den nye QD-OLED-teknologi. Og en billedkvalitet, som vi knap nok har set magen til!
Panasonic afslører årets TV-modeller Panasonic introducerer en række opgraderede OLED- og LCD-modeller, der er skræddersyet til gaming.
Nyt OLED-TV fra B&O Bang & Olufsen har opdateret deres bedste TV med et helt nyt OLED-panel fra LG. Og prisen bliver … hamper.
På jagt efter et nyt TV? Tjek vores top 10-liste! Her finder du de ti bedste TV-modeller lige nu.
Blandt de bedste OLED-TV’er vi har testet LG’s stilige OLED-TV med galleridesign er tilbage i ny 2022-udgave. OLED G2 giver funklende billedkvalitet!
Nye OLED-topmodeller fra Philips Topmodellerne fra Philips ventes til efteråret – med lyd fra Bowers & Wilkins.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend