Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Solid state-batteri: Toyotas batteridrøm bliver til virkelighed

Det ser nu ud, som om Toyotas solid state-batterier bliver til virkelighed. Masseproduktion kan blive en realitet i 2027.

Skrevet af / 10/11/2023 - 17:05
Solid state-batteri: Toyotas batteridrøm bliver til virkelighed

Den teknologiske udvikling står aldrig stille, og det ser ud til, at en revolution inden for elbilbatterier er på trapperne. Nogle bruger mere og mere silicium i anoden for at opnå et mere effektivt batteri, mens andre går helt nye veje.

Et faststofbatteri, solid state, med en fast elektrolyt i stedet for en flydende, har været en drøm i over 100 år, men det er hidtil ikke lykkedes at omsætte ideen til virkelighed i stor skala. Et sådant batteri er eksplosionssikkert og dermed meget mere sikkert end konventionelle lithium-ion-batterier. Andre fordele skal være kortere opladningstid og længere rækkevidde til bilen. Udfordringen har været at få det til at fungere ved stuetemperatur og derunder, men det mener Toyota nu at have løst.

Toyota & Idemitsu solid state
Foto: Toyota

Samarbejder med olieselskab

Toyota samarbejder nu med olieselskabet Idemitsu om at udvikle materialer, der er mere fleksible og dermed modstandsdygtige over for revner. Sammen vil de arbejde på at opskalere til masseproduktion.

I første fase fokuseres der på udvikling af faste sulfid-elektrolytter og forberedelse af et stort pilotanlæg. Herefter følger masseproduktion på anlægget og endelig en vurdering af den fremtidige masseproduktion i fuld skala.

Læs også Hvor realistisk er Toyotas solid state-batteri? Verden ser frem til ankomsten af solid state-batterier i 2027. Men hvor realistisk er det? Ikke særlig, mener journalisten.
Toyota Solid State Battery Pilot Factory
Toyotas pilotfabrik er ikke stor. Men det bliver der snart lavet om på. Foto: Toyota

Toyota faststofbatteri kan blive stort

Toyota tror på, at initiativet er et stort skridt i retning af en mere bæredygtig og miljøvenlig transportsektor. Og at deres batterier kan bruges til alt fra biler og motorcykler til tung transport.

Håbet er, at det første skridt mod masseproduktion af batterierne vil blive taget i 2027, eller senest i 2028. Vi har tidligere været skeptiske over for, hvor realistisk projektet er, men nu stiger spændingen!

Læs mere her.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Burgerkæde fyrer kreativ AI

Lær blindeskrift med LEGO

Nu er Google NotebookLM kommet

Krypteret beskedtjeneste truer med at forlade EU

Google: Dårlig humor er skyld i svar om lim i pizzaost

- Google lyver

Googles nye AI-funktion anbefalede bruger at putte lim på deres pizza

Nye EU-regler skal forhindre 'Minority Report'

AI, AI og mere AI i Googles planer

Nu kan du tale med ChatGPT

NASA's robottog på Månen

Google Gemini bliver mere almægtig

Scroll to Top