TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Snart en supercomputer på Månen?

En forsker fra et universitet i det sydlige Californien foreslår, at NASA skal bygge en supercomputer på bagsiden af Månen.

forfatter
Publiceret 24/09/2012 - 00:00

I forbindelse med en konference i Pasadena, Californien, arrangeret af The American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA), holdt en forsker ved navn Ouliang Chang fra University of Southern California, Viterbi School of Engineering, et oplæg, hvori han foreslog, at NASA skulle bygge en supercomputer og tilhørende radioteleskoper på Månen! Computeren, foreslog han, skulle man bygge på Månens bagside i et dybt krater nær en af polerne, hvor udstyret ville være beskyttet mod Månens ekstreme temperatursvingninger. Samtidig ville man kunne tappe is fra polen til at afkøle systemet med.

Baggrunden for det ambitiøse forslag er, at NASAs nuværende system, Deep Space Network (DSN), som bruges til at kontrollere rumfartsorganisationens missioner, har svært ved at håndtere de massive mængder af data, som efterhånden belaster systemet. DSN består af et netværk af gigantiske radioteleskoper, som befinder sig i Californien, Spanien og Australien. Selv Voyager 1, som blev sendt afsted mod udkanten af Solsystemet for 35 år siden, kommunikerer stadig med Jorden via DSN.

Ved at bygge et nyt anlæg på Månen kan man ikke bare aflaste den jordbundne del af DSN, mener Ouliang Chang, supercomputeren vil også kunne stå til rådighed for og hjælpe den første bølge af månebaseret, industriel udvikling samt kolonisering.

Herudover kan den jordbaserede del af DSN og den månebaserede ditto tilsammen ved hjælp interferometri, en teknik som kan måle interferens i den elektromagnetiske stråling fra himmelobjekter, i praksis danne et gigantisk teleskop, som ville kunne give forskerne langt mere præcis information om universet.

Firmaer som HP og IBM kan allerede nu fremstille moduler, som kan bygges her på Jorden, transporteres til Månen, hvor de så ville kunne sættes sammen til en fungerende supercomputer. Transporten kunne det kommercielle rumfragtfirma, Space X, tage sig af.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Se de vildeste dimser fra verdens største tech-messe CES-messen i Las Vegas er stedet at finde de teknologiske nyheder. Både de store og nyskabende - og de lidt mere kuriøse.
Denne projektor kører på batteri Nu kan du tage storskærmen med hvor som helst!
Netgear Orbi 960: Verdens hurtigste mesh-netværk? Wi-Fi 6E giver internet på 6 GHz, og det første – og dyreste – netværk hedder Netgear Orbi RBKE960.
Se robotten Ameca skære grimasser som et menneske Ny video viser prototype af ekstremt menneskelignende robot, der skærer ansigt og rynker øjenbrynene, så det løber koldt ned ad ryggen.
Razer til kamp mod corona og omikron Razer Zephyr: Gamingspecialisterne har lavet en ansigtsmaske, der ikke blot er effektiv - den er også cool.
ReCyko Charge 10: Oplades på ti minutter ReCyko-batterierne fra GP Batteries er de hurtigste, du finder.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend