Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Smart armbånd kan erstatte aircontidion

Holder håndleddet - og dermed hovedet - koldt.

Skrevet af / 27/06/2014 - 12:10
Smart armbånd kan erstatte aircontidion

Når vi andre trækker i ferietøjet og tager en velfortjent pause fra hamsterhjulet, kommer de på overarbejde ude på kraftværkerne. Især i de varmere dele af verden. Sommervarme er nemlig ensbetydende med aircondition, og det koster masser af energi. I USA, hvor 87 procent af husstandene har aircondition, udgør enegiforbruget til aircondition således 16,5 procent af den samlede energiregning.

Et projekt udført af studerende på det teknologiske universitet MIT kan måske ændre på det kolossale energiforbrug. Projektet, der har fået navnet Wristify, går al i sin enkelhed ud på at erstatte aircondition med et armbånd, der køler eller opvarmer håndleddet og dermed holder bæreren ved en behagelig temperatur. For det er jo strengt ikke selve huset, men personerne i det, som sveder eller fryser.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, og kommentarerne fra de ellers meget opvakte læsere af magasinet Wired, hvor vi fandt nyheden, er da også svært skeptiske og taler om farligt fuskeri med psyken. Men det er egentlig simpelt nok: Håndleddet er det sted på kroppen, hvor flest store blodårer ligger tættest på huden, og en afkøling eller opvarmning dér vil derfor virke lynhurtigt.

I sin nuværende form er Wristify-armbåndet en primitiv prototype, bygget over et peltier-element af samme type, som findes i elektriske camping-kølebokse, men det virker. Nu mangler vi bare at se en mere kompakt og bedre designet udgave, der ikke skal sluttes til en ekstern laboratoriestrømforsyning for at virke.

Kilde: Wired

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top