Samsung udvikler OLED-skærm med ekstrem opløsning

Kan revolutionere billedoplevelsen fra VR-briller.

Troede du, at 8K-TV’er var skarpe? Glem det. Sådan nogle har en pixeltæthed på omkring 120-150 ppi (pixels per inch – pixel pr. tomme), mens de skarpeste små mobilskærme i dag har en pixeltæthed på 400-500 ppi. Men nu har Samsung opfundet en ny type OLED-skærm, der angiveligt skal opnå hele 10.000 ppi, eller op til 20.000 ppi i visse sammenhænge!

Den nye teknologi er udviklet i samarbejde med forskere fra Stanford University og er baseret på et OLED-panel med banebrydende nanoteknologi.

Ekstrem pixeltæthed og højere lysstyrke

De mindste OLED-skærme til mobilbrug i dag fremstilles ved at påføre organisk film på en metallisk overflade med en masse bittesmå huller. Denne teknik sætter begrænsninger for, hvor små pixels kan være, og ikke mindst hvor stor skærmen kan blive. Større OLED-skærme, der bruges i TV-sammenhænge, anvender hvide OLED-pixels med farvefiltre, som også her kræver en vis størrelse.

Den nye teknologi fra Samsung og Stanford kaldes metaphotonic OLED og anvender en hvid OLED-film til at belyse en metaloverflade bestående af bittesmå søjler. Søjlerne er ekstremt små (kun 80 nanometer høje og 100 nanometer brede!), og fire af dem udgør en komplet pixel, der kan afgive rødt, grønt og blåt lys.

Lyset reflekteres ind i panelet og ud gennem en sølvfilm, og det skal angiveligt resultere i op til dobbelt så høj lysstyrke som på nutidens OLED-paneler, ud over renere farver.

Forskerne ved Stanford sammenligner teknikken med et musikinstrument, hvor lyden forstærkes ind i en resonanskasse, før den slipper ud som rene toner gennem et hul. Men her er det altså lyset, der kommer stærkere og renere ud, end vi er vant til. Rimelig smart!

Den såkaldte metafotoniske OLED-teknologi opnår en ekstrem pixeltæthed på 10.000 ppi og skal angiveligt være skalérbar til brug i både større og mindre skærmapplikationer. (Foto: Stanford/Samsung Advanced Institute of Technology)

Kan revolutionere VR-briller

Så hvad kan disse mikroskopiske og tætpakkede pixels bruges til? Et passende anvendelsesområde kan være Virtual Reality-briller, som har små skærme monteret tæt på øjnene, hvorfor dårlig opløsning hurtigt bliver afsløret.

Synlige pixelmønstre eller såkaldt screen door effect reducerer billedoplevelsen, og selv om VR-briller er blevet meget bedre med årene, er der lang vej endnu, før de kan kopiere virkeligheden. En virkelig knivskarp skærm kan bidrage til at udviske skellet mellem, hvad der er simulerede, og hvad der er ægte billeder.

Og ikke nok med det: Samsung hævder, at teknologien både er skalérbar og relativt enkel og billig at producere. De har angiveligt også udviklet større prototyper af “nano-OLED”-skærme til f.eks. TV-brug. Det skal blive spændende at se, hvornår teknologien kan udmøntes i et reelt produkt, som er praktisk og ikke mindst betaleligt i forbrugersammenhæng.

Kilder:

news.stanford.edu

spectrum.ieee.org

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Har du købt et nyt TV til gaming for nylig? Vi viser dig, hvordan du aktiverer de bedste og hurtigste spilindstillinger til PS5 og Xbox!
  I disse dage udrulles den nyeste Android-version til et stort antal smartphones. Check på listen, om din mobil snart får Android 11.
  Qualcomm har i forbindelse med Snapdragon Tech Summit lanceret efterfølgeren til Snapdragon 865. Den nye Snapdragon 888 vil være at finde i adskillige Android-flagskibe i 2021.
  Lad dig ikke narre af størrelsen – Phono Box RS2 har alt, hvad en vinylentusiast har brug for.
  Har du lige købt et nyt 4K-TV? Så kan du indvie det med WHAM!’s “Last Christmas” i remastered 4K-version!
  Stereoanlægget i Jimi Hendrix’ soveværelse i London lyder nu, præcis som det gjorde, da han lyttede til det.
  Det her har de aldrig gjort før, i hvert fald ikke på denne måde.
  Alle vil have hårde pakker til jul, også vi. Derfor har vi sammensat den fedeste ønskeliste, vi kunne komme på.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Nintendo Switch

  Vejl.pris 2790 kroner kr Hverken fugl eller fisk

  Apple App Store vs. Android Market

  Vejl.pris kr Det endelige opgør
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.