TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Nyt høreapparat giver mere naturlig hørelse

Kan tungehøre hi-fi-entusiaster endelig få god lyd gennem et høreapparat? Oticon Opn S kan være svaret.

Med Opn S mener danske Oticon, at de endelig har løst tunghøres problem med at adskille lyde fra hinanden og fokusere på den lyd, de ønsker, i sociale sammenhænge.

Folk med normal hørelse kan let filtrere uønsket baggrundsstøj fra, f.eks. på en café, og fokusere på, hvad samtalepartneren siger. Det skyldes, at øret er et meget følsomt instrument, der bl.a. drager fordel af sin indre og ydre udformning og sender lyde både direkte og tidsforskudt, så hjernen kan lave en såkaldt psykoakustisk profil af de lyde, der kommer ind.

Det kan man ikke på samme måde med et høreapparat, der ikke er i stand til at adskille reflekterede fra direkte lyde, men sender alle lyde til trommehinden, som om de kommer direkte fra lydkilden. Det betyder, at hjernen ikke har tilstrækkelig information til at danne sig et overblik over lydene og akustikken omkring én.

Hjernen formår så ikke at rette opmærksomheden mod de vigtigste lyde og forstå dem.

Almindelige høreapparater forstærker visse lyde, mens de prøver at dæmpe eller fjerne andre lyde fra omgivelserne. Denne metode kan forstyrre hjernen, og det bliver sværere at kommunikere, da lytteren hele tiden bare oplever en mur af lyd uden kontekst.

Oticon Opn S giver brugerne mulighed for at tolke lydene i større grad, end man kan med andre høreapparater. (Foto: Oticon)

Lader hjernen fortolke lydene

Nu kan Oticon imidlertid pege på forskningsresultater, der viser, at deres høreapparat Opn S “giver hjernen mere overskud, åbner en verden af lyd og gør det meget lettere for personer med hørenedsættelse at deltage i samtaler”.

De siger også, at Opn S understøtter hjernens naturlige arbejde for at skabe en mere naturlig lydoplevelse og meget bedre forudsætninger for at følge med i samtaler. Det betyder, at personer med nedsat hørelse kan deltage i sociale sammenhænge i meget større omfang og med mindre anstrengelse end før.

En ny EEG-testmetode, som objektivt måler, hvordan hjernen organiserer lyd, skulle påvise, at Oticon Opn S hjælper hjernen med at få adgang til tydeligere signaler og “genoprette evnen til at forstå og organisere individuelle lyde”.

Selektiv opmærksomhed

Oticon Opn S lader brugerne anvende såkaldt selektiv opmærksomhed på en anden måde end andre høreapparater.

Ud over at gøre det lettere at følge med i samtaler er der grund til at tro, at hvis alt dette stemmer, så vil Oticon Opn S også være et godt valg for hi-fi-interesserede, der er begyndt at høre dårligere.

Der tages dog forbehold i pressemeddelelsen for, at det gælder personer med mild til moderat samt ikke-kompleks hørenedsættelse.

oticon.dk

2 kommentarer til “Nyt høreapparat giver mere naturlig hørelse”

Skriv en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Lyd & Billede