Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Konceptbiler kan nu købes af bilentusiaster

Nu kan man købe bilfabrikkernes konceptmodeller, produceret i eksklusive miniserier på få hundrede styk.

Skrevet af / 12/06/2014 - 10:00
Konceptbiler kan nu købes af bilentusiaster

Når man på store bilmesser i ind- og udland kan stirre benovet på skinnende, strømlinede konceptbiler, må man desværre også kynisk konstatere, at de allerfleste af dem bliver ved med at være drømmesyn om en fremtid, der kunne blive.

En af visionerne var VW XL1, som ikke blot imponerer med sit aerodynamiske udseende, men i endnu højere grad også med sin brændstoføkonomi. Konceptbilen, som blev præsenteret tilbage i 2002, skulle kunne køre 111 kilometer på en liter dieselolie. Vilde tal, når undertegnedes alderstegne Berlingo på en god dag runder 12 km på literen.

Selv om der er gået 12 år, er VW-konceptbilen ikke blevet hverdagvirkelighed, Men noget er alligevel sket. For fabrikken har lavet en lille, eksklusiv serie af XL1, som tilbydes til almindelige kunder (med ualmindelig mange penge), og den første køber kunne tirsdag hente sin bil på fabrikken. Christian Malorny  blev så betaget af bilens futursistiske linjer, at han var villig til at lægge 800.000 kroner på disken for at få en virkeliggørelse af konceptbilen.

Ideen med at gøre konceptbiler kommercielt tilgængelig er VW ikke alene med. Hyundai har ligeledes sluppet sin Tucson Fuel Cell CUV brændelscelle-bil fri i den virkelige verden. Det skriver webmagasinet Ingeniøren.

Sikkerheden skal være på plads
Det er almindeligvis sikkerhedshensyn, der er årsagen til, at prototyper og konceptbiler kun bliver afprøvet af professionelle testkørere og forskere. Først når en bilmodel er gennemprøvet og erklæret 100% sikker (og dermed sikret imod kostbare søgsmål), tilbydes den normalt til privatkunder. Og så er der altså de biler, som aldrig, aldrig nogen sinde ville kunne gøres sikre nok til gadebrug. Som Fords legedariske Nucelon-model – med atomreaktor om bord.

nucleon
Ford Nucleon konceptbilen havde atomreaktor om bord. Hvilket ikke var nogen sikkerhedsmæssigt sund ide.
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Superintelligent liv i vores egen galakse

Burgerkæde fyrer kreativ AI

Lær blindeskrift med LEGO

Nu er Google NotebookLM kommet

Krypteret beskedtjeneste truer med at forlade EU

Google: Dårlig humor er skyld i svar om lim i pizzaost

- Google lyver

Googles nye AI-funktion anbefalede bruger at putte lim på deres pizza

Nye EU-regler skal forhindre 'Minority Report'

AI, AI og mere AI i Googles planer

Nu kan du tale med ChatGPT

NASA's robottog på Månen

Scroll to Top