TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Kan Virtual Reality hjælpe med at reducere frygt?

Det påstår Samsung, som mener, at produkter som Gear VR kan hjælpe folk med at komme over irrationelle fobier.

I forbindelse med et virtual reality-projekt har Samsung i samarbejde med analyseinstituttet YouGov gennemført en undersøgelse af danskernes irrationelle frygt.

Omkring hver fjerde dansker i undersøgelsen (26 %) fortæller, at de har en overdreven, irrationel frygt, som kan fremkalde panik, usikkerhed og negative følelser. Frygt af den kaliber kan have stor indvirkning på hverdagen og således svarer 65 procent af dem med en irrationel frygt da også, at deres frygt forhindrer dem i at deltage i forskellige aktiviteter i dagligdagen. Det skriver Samsung i en pressemeddelelse.

Men selvom irrationel frygt fylder en del i hverdagen for mange, er det kun hver tredje (34 %) af dem med en fobi, der siger, at de har forsøgt at afhjælpe den. Ud af disse svarer 38 procent at de ikke ved, hvordan man gør og 14 procent tror ikke, at behandlingen virker.

”Frygt er en ubehagelig følelse, der opstår, når vi opfatter noget som en trussel eller fare, uanset om det reelt er det. Den angst, som irrationel frygt kan fremprovokere, kan dog godt lindres. Ved hjælp af kognitiv adfærdsterapi, hvor individet møder objektet eller situationen som frygtes og på den måde gradvist lærer at tolerere og håndtere det, er det muligt at afhjælpe frygten,” forklarer Stefan Deak, der er psykolog, i pressemeddelelsen.

Foto: Samsung
Med app’en Itsy på et Samsung Gear VR-briller skal man kunne komme sig over sin araknofobi på kun tre timer. Foto: Samsung

Virtual Reality mod frygt
Den svenske start-up virksomhed Mimerse arbejder netop med, hvordan de psykologiske principper fra kognitiv terapi kan overføres til virtual reality-teknologi og bruges til eksempelvis at lindre stor angst. Med støtte fra Samsung og den statskontrollerede innovationsfond Vinnova i Sverige har Mimerse udviklet app’en Itsy, hvor brugeren møder det de er bange for. I den nuværende app er det angsten for edderkopper der er fokus på.

Screenshot fra Itsy. Foto: mimerse
Screenshot fra Itsy. Foto: mimerse

App’en kan bruges i VR-briller som Samsungs Gear VR og bør ifølge udviklerne kunne afhjælpe edderkoppefrygten i løbet af tre timer.

Lider du af araknofobi? Så kan du prøve, om Itsy kan hjælpe dig her.

Screenshot fra Itsy. Foto: mimerse
Screenshot fra Itsy. Foto: mimerse

Danmarks Radio har bragt et indslag om Itsy, som går lidt mere i dybden med, om Virtual Reality virkelig kan bruges til behandling af fobier. Indslaget finder du her.

Skriv en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.