Batteridrevne færger er ikke hverdagskost. Ikke desto mindre er de er en realitet, og verdens første batteri-bilfærge blev søsat i vinteren på Sognefjorden i det vestlige Norge.
Men det er ikke det eneste, som de arbejder med oppe i det høje Nord. Nu er man nemlig i gang med at teste et system til trådløs opladning af de batteridrevne skibe. Opladningen begynder med det samme, fartøjet lægger til kaj. Ingen tilkoblinger og ingen rengøring for snavs på kontakterne. Lidt is og sne mellem oplader og båd spiller heller ingen rolle. Så længe der højst er 50 cm mellem dem.
Induktionsopladning
Trådløs opladning af elbilerer ikke noget nyt. Det foregår ved induktion, med en opladningsplade på chassiset, som kan oplades via en tilsvarende plade på ladestationen. I Holland har man bygget en vejstrækning med induktionsopladning i elbil-sporet. For ikke at tale om Formel E-serien for elektriske racerbiler. Biler der af udseende ligner det, vi ser på Le Mans, men i stedet for at udspy affaldsstoffer fra enorme diesel- og benzinmotorer, drives med elektricitet. Og som oplades med trådløs induktion.

“Med trådløs opladning kan batteridrevne skibe udnytte hele den korte tid, hvor de ligger ved kajen, lige fra det sekund, hvor kørselsrampen klappes ned,” skriver forskerne Jon Are Suul og Giuseppe Guidi på SINTEF Energi.
Samme teknik som i komfurer
Teknologien er den samme, som anvendes i elektriske tandbørster og mobiltelefoner med trådløs opladning. Og også biler og busser. Strøm i en spole skaber et vekslende magnetfelt, som overfører elektrisk effekt til en modtagerspole. Her induceres magnetfeltet til spænding, som ender i et batteri. Induktion bruges også i moderne komfurer, hvor effekten i stedet for at blive overført til et batteri, forplanter sig som varme i en gryde.
Mere krævende
“Sammenlignet med de kendte anvendelsesområder for induktion var vores mere krævende“, skriver Suul og Guidi. “En bus holder stille ved stoppestedet, og afstanden til et opladningselement i vejen er ofte kortere end 20-30 centimeter. Skibe kan derimod være i bevægelse, selv om de ligger ved kaj, og de har samtidig brug for mere strøm end de største systemer, der er designet til busser. I vores projekt har vi udviklet et system til trådløs opladning, som kan overføre op til 1 megawatt (fem gange mere end de største systemer til el-busser) og som klarer afstande på op til 50 centimeter mellem skibet og opladningspladen på land.”
Kilde: Aftenposten.
Artikelbillede: Batteri færge MF Ampere, Norled.
Læs videre med LB+
Nyhed! LB+ Total UGE
Fuld adgang til alt LB+ indhold - Ingen bindingsperiode!
TILBUD - 49 kr første måned
Fuld adgang til alt LB+ indhold
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.800 produkttests!
- Store rabatter hos vores partnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
- Deaktivering af annoncer
- L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!