Derfor bliver Google Home det næste store

Elgiganten forventer at sælge en halv million Google Home i Norden allerede i fjerde kvartal.
forfatter

I dag blev det endelig officielt: Google Home kommer snart til Norden. Den kan forhåndsbestilles allerede nu, med levering den 24. oktober. Samme dag, som den sælges over disken.

Når det gælder smart-højttalere generelt, har vi ikke nødvendigvis haft den samme blinde tro som mange andre, ikke mindst fordi stemmestyring har været på markedet længe i mange former, men aldrig rigtig fået fat.

Men Google er ikke som andre virksomheder, og selv om Amazons Alexa-assistent længe havde et forspring i USA, er godstoget Google ikke til at stoppe. Og Apple HomePod behøver vi vel knap nok at nævne.

Den mest avancerede

Google Assistant er den mest avancerede stemmeassistent af dem alle. Det har taget tid at få den på de skandinaviske sprog, og lanceringen er et år forsinket i forhold til, hvad de hintede i sin tid.

En halv million enheder

Torfinn Halvorsrud, der er salgschef hos Elkjøp – den norske udgave af Elgiganten – forventer, at kæden vil lange en masse Google Home-enheder over disken i den kommende tid. På spørgsmålet om, hvorvidt han tror, det bliver den næste store ting, svarer han selvsikkert:

“Helt klart. Jeg forventer, at vi sælger en halv million enheder i Norden i fjerde kvartal alene.”

Tror du virkelig, så mange vil tale med deres højttalere?

Annonce

“Det ved jeg, at de vil. Der er mange, der er interesseret i smart-home og ikke mindst gerne vil bruge smart-voice. Der er ekstremt mange Google-søgninger på det her hver dag, så vi kommer nok til at se lidt af en sensation dér. Ikke mindst takket være alle de gode ting, den kan hjælper dig med, som jeg tror, folk i Skandinavien vil elske,” svarer han over telefonen.

Den næste store ting efter smartphones?

“Ja, helt sikkert. Én ting er, at varmeovne er smarte, men nu kommer der mange andre produkter. F.eks. printere. Du taler med din printer, og den gør det, den skal. Vi kan se, at produkter i alle markedssegmenter får indbygget understøttelse af Google Assistant.”

Torfinn Halvorsrud – salgschef hos Elkjøp (Elgiganten i Norge) – forventer, at kæden vil sælge en halv million Google Home-enheder i Norden i fjerde kvartal.

Andre lande tager smart-højttalere til sig

“Vi kan se udviklingen i andre lanceringslande. Interaktivt bliver Google Home brugt i hverdagen. Netop fordi den gør dit liv lettere. Du kan føje varer til indkøbslisten og høre musik. I USA hører de nu mere musik og spørger om relevante ting. Folk med skolebørn, der ikke kan finde ud af at hjælpe dem på egen hånd, kan stille spørgsmål til deres højttaler og få svar og blive klogere.”

Betyder det, at markedet allerede har bestemt sig for Google? Er der ingen seriøs konkurrence?

“Det er uden tvivl den største og bedste stemmeassistent. De andre producenter kom for sent til festen og har heller ikke adgang til den enorme mængde Big Data, som Google har. Det bliver nok umuligt at konkurrere med Google, og jeg tror ærlig talt, at de vil give op én efter én. Apple lader til at have givet op allerede.”

Fikse funktioner

Bruger du den selv?

“Ja. En funktion, som jeg synes er utrolig god, er når børnene er i hver sit rum, mens jeg laver aftensmad. Når maden så er færdig, kan jeg sige: ‘Hej, Google, nu er der aftensmad!’ I forvejen har jeg lavet en rutine i telefonens Google Home-app, og når jeg siger kodeordet, så slukkes tv’et, børnenes Wi-Fi-adgang spærres, og belysningen dæmpes. Og alle Google-højttalere i huset fortæller, at maden er klar.”

Annonce

Ud over en masse hi-fi-produkter og tv’er med indbygget Chromecast fungerer smart-produkter som f.eks. Philips Hue og Netgears Arlo-kameraer og ringeklokke også med Google Home. Andre vil følge efter.

“Med Arlo-kameraet monteret uden for døren kan jeg spørge min Google-højttaler: ‘Hej Google, hvordan ser der ud udenfor?’ Så får jeg et billede op på mit tv. Det samme med Chromecast. Du kan styre alle tv’er og alle stereoanlæg i huset. Hvis du har et gammelt stereoanlæg, kan det også blive smart med en Chromecast Audio tilsluttet.”

Tredjepartsprodukter

Vi ser allerede flere tredjeparts smart-højttalere. Er det også tænkeligt, at nicheproducenter af high-end hi-fi i fremtiden vil bygge Chromecast ind i deres produkter, så de kan styres med Google-assistenten?

“Afgjort. Det er jeg slet ikke i tvivl om,” siger Torfinn Halvorsrud.

Google Home kan bestilles i dag

Smart-højttalerne Google Home og Google Home Mini kan som nævnt bestilles fra i dag og er tilgængelige den 24. oktober. Hvis du bestiller hos Elgiganten, får du et abonnement på YouTube Music Premium frem til den 8. april uden tillæg til prisen.

Annonce

“Google Home fungerer fint med Spotify, men selvfølgelig ekstra godt med Googles egne streaming-tjenester,” siger Halvorsrud. “Og på grund af Google Home tror jeg, at YouTube Music kommer til at blive større end Spotify i løbet af bare et år.”

I så fald må vi håbe, at Google sætter deres bitstream på lyd op fra de nuværende ynkelige 128 kbit/s …

Vi vender tilbage med en test af Google Home på dansk, så snart det er muligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også