Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

De fleste fildelere bliver overvåget

Ifølge et ny BitTorrent-studie overvåges de fleste fildelere. Selv de der bare downloader én gang.

Skrevet af / 05/09/2012 - 13:54
De fleste fildelere bliver overvåget

Mange af os har brugt Bit Torrent til at downloade de seneste film- og musikudgivelser. BitTorrent er en meget praktisk måde at få fat i film på, ved at downloade fra mange brugere samtidig. Også selvom det som oftest er piratkopiering og dermed ulovligt.

Et af studierne foretaget af forskere ved Birmingham University i England afslører nu, at brugere som downloader populært indhold bliver overvågtet og logget inden tre timer. Forskerne blev selv overrasket.

Ikke bare massefildelere bliver overvåget 
Forskningen er foregået i tre år og blev udført af dataingeniører, som udviklede software, der opførte sig som en BitTorrent-fildelingsklient og loggede alle opkoblinger lavet til den. Log-filerne afslørede, at overvågningen ikke diskriminerede mellem ekstreme fildelere, og de der lige var begyndt med det.

Du behøver ikke at være massefildeler. Nogen, der bare downloader en enkelt film, vil også blive logget, siger Dr. Tom Chothia, som leder forskningen til BBC.

Download af indhold på top 100-listen blev overvåget indenfor få timer. Mindre populært indhold blev også overvåget, men ikke lige så ofte.

Omkring 10 forskellige overvågningsselskaber blev identificeret. Nogle af dem rettigheds-håndhævere, sikkerhedsselskaber og desuden andre forskningslaboratorier. Seks af selskaberne blev ikke identificeret, fordi de brugte trejdepartsselskaber til at køre søgningerne for sig. Hvorfor disse selskaber ønsker disse enorme mængder data var uklart.

En teori er, at enkelte selskaber, som udfører sådan overvågning, sælger deres fund videre til rettigheds-håndhævere til markedsføring. Dataene viser nemlig, hvad slags indhold, der er populært og ikke mindst hvor downloaderen sidder. Det er noget, man kan bruge, når man skal tilpasse markedsføringen til hver udgivelse.

Blokeringslister fungerer ikke
Studiet afslørede også, at såkaldte blokeringslister, som nogle illegale fildelere bruger for at forhindre overvågningsmonitorer fra at koble sig til deres computer, ikke er til stor hjælp.

Mange af overvågerne, vi fandt, var ikke på blokeringslisten, så disse tiltag for at omgås overvågerne på fungerer ikke, siger Dr. Chothia.

Brugbart i retten?
Nogle europæiske og amerikanske rettighedsindehavere bruger IP-adresser samlet ind på denne måde til at søge om retskendelser som forpligter internetleverandører til at udlevere de fysiske bostedsadresser tilknyttet dem.

Derefter skriver de til individerne og søger kompensation eller advarer mod søgsmål.

Men Dr. Chothia tvivler på validiteten af sådanne beviser i retten.

Alle overvågningsklienter, vi har observeret gennem studier, koblede sig til fildelere og bekræftede at de brugte BitTorrent-program, men samlede ikke nogen af filerne ind, som blev delt, siger han og fortsætter.

Det er tvivlsomt, om de faktisk besidder beviser på fildeling, som holder i retten.

Advokater har tidligere sået tvivl om beviser, som skaffes fra en IP-adresse, kan bruges i retten, fordi en sådan adresse fastslår internettilslutningen, som er brugt, og ikke et specifikt individ.

Men så har vi så for nylig sagen mod Joel Tenenbaum, som taler imod. Han er nemlig blevet dømt til at betale den nette sum af 675.000 dollar i bøde for ulovlig download og fildeling af 31 sange.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

Nu bliver Googles AI meget klogere - på dansk!

Hyperloop i Italien

0
Scroll to Top