Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Audis superbil har lasere som forlygter

Audi R8 LMX tager det langtrækkende skyts i brug for at spotte forhindringer i tide.

Skrevet af / 15/05/2014 - 11:08
Audis superbil har lasere som forlygter

Audi var de første til at erstatte glødelamper med lysdioder i forlygterne. Nu går de skridtet videre, og monterer blå lasere i lygterne, så kørebanen kan blive oplyst, så langt øjet rækker. Når hastigheden kommer over 60 km/t, træder laserlygterne i funktion og fordobler både rækkevidden og lysstyrken på det (LED-baserede) lange lys.

Man kan dog ikke bruge laserlyset i den rå form, som er otte nåletynde (0,3 mm) blå prikker. De otte lasere beskyder et fosforlag, som omdanner energien til hvidt lys.

audi-R8-LMX-laser-headlight-01

For ikke at blænde modkørende og fodgængere med laser registerer indbyggede kameraer, hvad lysbundtet rammer, og justerer lygterne derefter.

I første række er det dog kun superluksus-sportsvognen R8 LMX, der bliver udstyret med laserlygter. Prisen i Tyskland på den 570 hestekræfter stærke bil bliver 210.000 € (ca. 1,5 millioner). Uden danske afgifter.

Kilde: Wired

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top