Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Samsungs vaskemaskinefilter beskytter havene og os

Samsung Less Microfiber Filter er et nyt, separat vaskemaskinefilter, der er udviklet til at mindske udslippet af mikrofibre og mikroplast under vaskecyklussen.

Skrevet af / 22/06/2023 - 09:00
Samsungs vaskemaskinefilter beskytter havene og os

Samsung Less Microfibre Filter har et design, der gør det muligt at montere det på standardmodeller af vaskemaskiner, uanset mærke.

For at gøre det muligt for kunderne at reducere mikrofiberudledningen fra deres vasketøj udviklede Samsung først Less Microfiber Cycle, et vaskeprogram, der reducerer mikrofiberudledningen med op til 54 procent, blandt andet ved at udnytte Samsungs egen Ecobubble-teknologi. Ved at bruge EcoBubble-teknologien til at opløse og absorbere vaskemiddel reducerer man ifølge Samsung energiforbruget med op til 70 procent, hvilket resulterer i mindre nedbrydning af tøjet og dermed mindre udledning af mikrofibre.

Ifølge Samsung kan Less Microfiber Filter opfange op til 98 procent af de mikrofibre, der frigives i løbet af et vaskeprogram. Filteret skal rengøres cirka en gang om måneden, og ved at koble filteret til SmartThings kan man overvåge, hvor fyldt filteret er, og få advarsler, når det er tid til at rengøre det.

Samsung Less Microfiber Filter. (Foto: Samsung)

Less Microfiber Filter kan foreløbig fås i Korea og Storbritannien, og det bliver tilgængeligt i Skandinavien i løbet af årets tredje kvartal.

Eftersom udledningen af mikroplast i havene fortsætter med at øges, har Samsung samarbejdet med Ocean Wise og Patagonia om at designe teknologi, der kan reducere udledningen af mikroplast fra vores hverdag. Med innovationer som Less Microfiber Filter og Cycle muliggør Samsung hverdagsbæredygtighed i en bredere vifte af produkter og skaber miljøbevidste daglige rutiner i hjemmet,” siger Moohyung Lee, Executive Vice President og Head of R&D Team of Digital Appliance Business hos Samsung Electronics.

Grundigs filter kaldes FiberCatcher og er indbygget i vaskemaskinen. (Foto: Grundig)

Grundig først på banen med filter

Grundig lancerede i foråret 2022 GWP 89619 WW som verdens første vaskemaskine med integreret mikrofiberfilter, som mindsker udledningen af mikroplast i vandet. Ifølge Grundig optager vi årligt op til 250 gram mikroplast, og de mener, at det er tid til forandring – nu kan vi begynde at bryde den onde cirkel af mikroplast i hjemmet.

Hver gang du vasker dit syntetiske tøj, frigives små mikrofibre i vandet og finder til sidst vej til havet, hvor de kan forårsage betydelig miljøskade. I sidste ende havner mikroplasten i vores mad, og dermed i os.

Grundig fortæller, at FiberCatcher-teknologien kun aktiveres i vaskeprogrammerne Synthetic Garments, Skjorter og Sportswear/Goretex for at sikre, at kun syntetiske mikrofibre – som i øjeblikket er det største problem for havet – filtreres fra og ikke ender i verdenshavene. Ifølge Grundig reducerer FiberCatcher-teknologien mikrofiberforureningen i spildevandet med op til 90 procent.

98 procent af FiberCatcher-filteret er fremstillet af genanvendte materialer, og filteret er designet til at holde i op til seks måneder (26 vaske). Når filteret er fuldt, blinker FiberCatcher-lampen, når et af de relevante programmer er valgt, og det er tid til at udskifte filteret med et nyt.

Åben teknologi

Arcelik, virksomheden bag Grundig-mærket, demonstrerede allerede i 2019 en vaskemaskine med mikrofiberfilter, og planen var at lancere produktet i 2020. Pandemien forsinkede dog lanceringen, og det var først i 2022, at Arcelik og Grundig gjorde teknologien tilgængelig for forbrugerne. Arcelik har desuden stillet sin teknologi til rådighed for sine konkurrenter i håb om yderligere innovation.

Som en virksomhed med et globalt fodaftryk, med produkter og tjenester i 146 lande, har vi gjort det til vores mission at gøre alt, hvad der står i vores magt for at gøre en forskel, når tiden løber ud i kampen mod miljøkatastrofer i almindelighed og klimakatastrofer i særdeleshed,” siger Hakan Burgurlu, CEO for Arcelik.

Electrolux først med separat filter

Et meget interessant produkt, der blev fremvist på Electrolux’ stand på Elon Expo i juni 2022, var E9WHMIC1 – et mikroplastfilter, der skal kunne tilsluttes stort set alle vaskemaskiner (Electrolux oplyser, at det kan bruges med alle Electrolux-, AEG- og Husqvarna-vaskemaskiner) for at reducere mængden af mikroplastfibre, der udledes med vaskemaskinens afløbsvand.

Mikroplastfilteret, som monteres på væggen ved vaskemaskinen, blev lanceret den 31. marts 2022 og siges at opfange op til 90 procent af alle mikroplastfibre, der frigives fra syntetisk tøj under vask.

Arja Lundgren, Electrolux, fortæller, at filteret indikerer, når det er fyldt, og det er tid til at rengøre det med den medfølgende børste og smide de opsamlede mikroplastfibre ud med husholdningsaffaldet. Ifølge Electrolux holder et filter ca. seks måneder, afhængigt af forbrugerens vaskerutiner, og filterpatroner fås som tilbehør, mens den brugte patron bortskaffes til plastgenbrug.

Ola Larsson
(f. 1970): Freelancejournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbejdet med at holde styr på - og skrive om - trends, innovationer og produkter inden for forbrugerelektronik samt hvidevarer & køkkenmaskiner. 1999-2017 arbejdede Ola på de svenske branchemagasiner Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen i jobs som journalist, teknisk redaktør og chefredaktør. Siden 2017 har Ola arbejdet som konsulent - i sit eget firma Eor AB, grundlagt i 2014 - med primært fokus på det skrevne ord.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Powerbanks eksploderer

Den bedste robotstøvsuger fra Roomba

Roborock lancerer nye stangstøvsugere

Ejer du denne powerbank fra IKEA?

Roborock Qrevo S gør sig selv ren

Let installeret smart lås fra Aqara

Autentisk pizza på mindre plads

Bertazzoni tager patent på Air-Tec

Smart Home-produkter til kæledyr

Kølefryseskab med 438 farvekombinationer

Musik i farver fra WiZ

Husqvarnas robotplæneklippere får solcelleopladning

Scroll to Top