Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Designet til robot-hushjælp i fremtidens hjem

For sjette år i træk har Electrolux-koncernen samarbejdet med studerende fra Umeå Institute of Design (UID) i Sverige om at udvikle produktideer til fremtidens hjem. Årets opgave var at udtænke husholdningsapparater, som primært betjenes af en robot-hushjælp og mennesker med forskellige udfordringer.

Skrevet af / 02/11/2023 - 09:00
Designet til robot-hushjælp i fremtidens hjem

De studerende har udforsket mulighederne for nye løsninger og produktdesigns, der kunne være hensigtsmæssige, hvis rengøring, madlavning, opvask og tøjvask primært blev udført af robotten og sekundært af mennesker. De designede til en række brugere, f.eks. synshandicappede, ældre par med begrænset mobilitet og ældre, der bor alene.

Når vi ser ind i fremtiden, ved vi, at robotter kommer til at spille en større rolle i alle vores liv. Det giver os en fascinerende mulighed for at arbejde med udviklingen af husholdningsapparater, som personlige robotter kan bruge til at hjælpe forbrugere, der står over for udfordringer. Vi er glade for, at de studerendes ideer løste udfordringer, som deres målgruppe stod over for, men også at de leverede løsninger, som en bred vifte af forbrugere ville sætte pris på og have glæde af,” siger Thomas Johansson, Design Director, Dish Care, Business Area Europe, Electrolux Group.

Nedenfor finder du fire af årets ideer fra de studerende.

Tray Flex Assist. Foto: Electrolux

Tray Flex Assist

Tray Flex Assist er en opvaskeløsning til en robot, der assisterer en blind bruger. Robotten bærer tallerkener, glas og bestik til og fra bordet i bakker med et håndtag øverst. Bakkerne – i kontrastfarver til synshandicappede – kan sættes direkte ind i opvaskemaskinen. Opvaskemaskinen, som er stemmestyret, har en åbning, hvor robotten kan placere sin hånd for at få den vasket med en silikonebørste.

Senti. Foto: Electrolux

Senti

Tanken med Senti er, at robotten kan støvsuge svært tilgængelige områder for ældre mennesker, som kan gøre rent sammen med robotten i hjemmet for at holde sig aktive. Robotten løfter støvsugeren og tilbehøret fra en dockingstation og gør rent i henhold til instruktionerne i app’en. Robotten returnerer støvsugeren til dockingstationen, tømmer den for støv og rengør tilbehøret.

Atmos. Foto: Electrolux

Atmos

Målet med Atmos er at reducere risikoen for fare og forenkle madlavningsprocessen ved at bruge en robot til at hjælpe en blind bruger. Teamet har designet en kogeplade med et hul i toppen, som frigiver damp eller varme – men kun når en af de specialtilpassede gryder er placeret over det. Kogepladen kan bruges til dampkogning og luftstegning. De rektangulære pander har fire kontrastfarver og taktile markeringer. Robotten bærer dem også hen til bordet og tilbage igen. Brugeren kan styre det hele via stemmekommandoer.

Autocare. Foto: Electrolux

Autocare

Denne kompakte vaskeløsning har til formål at gøre det muligt for en robot at hjælpe en ældre person, der bor alene. Teamet har designet en vasketøjskurv med ruminddeling og hjul, som robotten trækker over til vaskemaskinen, der er indbygget i køkkenet i (menneske)taljehøjde. Tromlen springer ud af væggen, og robotten lægger tøjet i den. Tromlen lukkes og viser den resterende vasketid med store, oplyste tal på forsiden. Når cyklussen er færdig, springer tromlen ud, en skuffe nedenunder åbnes, og vasketøjet falder ned i skuffen. Robotten kan også hjælpe med at hænge vasketøjet til tørre.

De studerendes historiefortælling driver os til at blive bedre. Dette samarbejde handler ikke kun om at dele vores erfaring og ekspertise – vi lærer en masse af disse talentfulde studerende, når vi sammen ser ind i fremtiden,” siger Martin Alexanderson, Senior Design Manager, CX Product Line Wellbeing.

Tidligere temaer har omfattet design til “enlige mennesker, der bor i små boliger” (2022), “boliger til flere generationer” (2021) og den “nye normal” i en post-COVID-verden (2020).

Ola Larsson
(f. 1970): Freelancejournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbejdet med at holde styr på - og skrive om - trends, innovationer og produkter inden for forbrugerelektronik samt hvidevarer & køkkenmaskiner. 1999-2017 arbejdede Ola på de svenske branchemagasiner Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen i jobs som journalist, teknisk redaktør og chefredaktør. Siden 2017 har Ola arbejdet som konsulent - i sit eget firma Eor AB, grundlagt i 2014 - med primært fokus på det skrevne ord.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kølefryseskab med 438 farvekombinationer

Musik i farver fra WiZ

Husqvarnas robotplæneklippere får solcelleopladning

Dobbelt airfryer i kompakt format

Enklere liv med Yales smarte dørgreb

Budgetvenlig airfryer med vindue

Små køleskabe og frysere fra Miele

Forbedret espressomaskine

Hold styr på din terrassedør med Matter

Webers flagskibsgriller bliver smarte

Pizzaovn med roterende sten

To kurve giver flere muligheder

Scroll to Top