Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

CES 2023: Piano med flyvende surroundlyd

Roland Corporation fejrer sit 50-års jubilæum ved at lave et vildt konceptklaver med indbygget 14-kanalers lyd - og fire svævende højttalere!

Skrevet af / 08/01/2023 - 12:00
CES 2023: Piano med flyvende surroundlyd

Selv om vi elsker musik, skriver vi ikke så ofte om musikinstrumenter i Lyd & Billede. Men det digitalpiano, som japanske Roland har fremvist på CES-messen, kunne vi ikke stå for.

Roland Corporation blev stiftet i april 1972, og de markerer deres jubilæum med 50th Anniversary Concept Piano, som netop nu bliver fremvist i Las Vegas. Pianoet er bygget af sammenlimede træstave og ser ualmindelig organisk og lækkert ud.

Det mest interessante for et teknologimagasin som os er dog lydsystemet. Der er hele 14 lydkanaler indbygget i selve trækabinettet, hvilket med DSP-hjælp gør det muligt at skabe en “lydboble” omkring pianoet – ganske som vi kender det med 3D-lyden i de bedste soundbars.

MicrosoftTeams-image-9-1536x1152 MicrosoftTeams-image-10-1-2048x1536
<
>
De indbyggede højttalere sender lyd i alle retninger, og giver en oplevelse af at sidde i "boble" af lyd. (Foto: Roland Corporation)

Men det stopper ikke der. For at få koncertsalsfornemmelsen med – og nok også en lille smule for at imponere omgivelserne – har 50 års jubilæumspianoet fire svævende surround højttalere monteret i droner, der flyver tæt på pianisten, når der spilles sagte – og svæver ud i rummet, når der spilles forte.

Shot_01-1-2048x1152 Shot_02-2048x1152
<
>
Fire højttalerdroner svæver omkring det vilde conceptpiano. (Foto: Roland Corporation)

For at få det hele til at spille sammen måtte Roland opfinde sin egen trådløse lydprotokol til de svævende højttalere. Og der er ansøgt om patent på det system, der automatisk tilpasser dronernes flyveafstand i forhold til lydniveau og rumakustik.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbud i samarbejde med vores kommercielle partner Prisjagt.dk

Hør vores nyeste podcast-episode!

Metallica køber pladefabrik

Vinyl er større end CD

Spotify-app'en bliver smartere: Personlig DJ med AI-teknologi

Tilbage på landevejen!

'Dark Side of the Moon' skaber regnbueballade

Scroll to Top