TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

CES 2023: Piano med flyvende surroundlyd

Roland Corporation fejrer sit 50-års jubilæum ved at lave et vildt konceptklaver med indbygget 14-kanalers lyd - og fire svævende højttalere!

forfatter
Publiceret 08/01/2023 - 12:00

Selv om vi elsker musik, skriver vi ikke så ofte om musikinstrumenter i Lyd & Billede. Men det digitalpiano, som japanske Roland har fremvist på CES-messen, kunne vi ikke stå for.

Roland Corporation blev stiftet i april 1972, og de markerer deres jubilæum med 50th Anniversary Concept Piano, som netop nu bliver fremvist i Las Vegas. Pianoet er bygget af sammenlimede træstave og ser ualmindelig organisk og lækkert ud.

Det mest interessante for et teknologimagasin som os er dog lydsystemet. Der er hele 14 lydkanaler indbygget i selve trækabinettet, hvilket med DSP-hjælp gør det muligt at skabe en “lydboble” omkring pianoet – ganske som vi kender det med 3D-lyden i de bedste soundbars.

MicrosoftTeams-image-9-1536x1152 MicrosoftTeams-image-10-1-2048x1536
<
>
De indbyggede højttalere sender lyd i alle retninger, og giver en oplevelse af at sidde i "boble" af lyd. (Foto: Roland Corporation)

Men det stopper ikke der. For at få koncertsalsfornemmelsen med – og nok også en lille smule for at imponere omgivelserne – har 50 års jubilæumspianoet fire svævende surround højttalere monteret i droner, der flyver tæt på pianisten, når der spilles sagte – og svæver ud i rummet, når der spilles forte.

Shot_01-1-2048x1152 Shot_02-2048x1152
<
>
Fire højttalerdroner svæver omkring det vilde conceptpiano. (Foto: Roland Corporation)

For at få det hele til at spille sammen måtte Roland opfinde sin egen trådløse lydprotokol til de svævende højttalere. Og der er ansøgt om patent på det system, der automatisk tilpasser dronernes flyveafstand i forhold til lydniveau og rumakustik.

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
'Dark Side of the Moon' skaber regnbueballade Nogle mener, at Pink Floyd er blevet 'woke' for at inkludere farverne, som altid har været der.
Roland-piano med højttalerdroner Roland Corporation fejrer sit 50-års jubilæum ved at lave et vildt konceptklaver med indbygget 14-kanalers lyd - og fire svævende højttalere!
Nyt album fra The Boss Så er det officielt! Den 11. november udgiver The Boss sit 21. studiealbum.
Nyt album? Den amerikanske rock-legende er snart klar med sit 21. studiealbum - og denne gang er det et soul cover-album.
Dine hovedtelefoner fortjener denne forstærker FiiO K9 Pro ESS kan drive så godt som alle typer hovedtelefoner, og så har den desuden alt hvad du har brug for af digitale og analoge indgange. Også Bluetooth!
Følg Lyd & Billede