TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Wi-fi erstatter SIM-kort og mobilabonnement

Sig farvel til det traditionelle mobilabonnement, og smid SIM-kortet i skraldespanden. Internetudbydere går i nærkamp med mobilselskaberne.

Der er fundet et åbent netværk

Næsten uanset hvor du befinder dig, kommer din smartphone i kontakt med trådløse netværk, og mange af dem kan benyttes gratis. Det gør det først og fremmest muligt at tjekke e-mails, følge med på Facebook og surfe på nettet uden at bruge af det oftest sparsomme og dyre mobildataabonnement. Og er man udenlands, er Skype-snak og Facebook Messenger via lufthavnens, hotellets og restaurantens gratis wi-fi et alternativ til kostbar mobilroaming og endnu dyrere dataroaming.

Trådløse netværk er dermed på vej til at blive et interessant alternativ til det velkendte mobilabonnement. Et alternativ, der virker så indelysende, at teleselskaberne med sikkerhed følger udviklingen opmærksomt, eftersom det handler om deres levebrød i fremtiden.

60 kroner om måneden for wi-fi-abonnement
Den amerikanske kabel-tv- og internetudbyder Cablevision vil i februar lancere et wi-fi-baseret “mobilabonnement”, kaldet Freewheel, som er baseret på selskabets egne 1,1 millioner hotspots i New York-området. Firmaets bredbåndskunder vil for USD 9,95 (ca. 60 kroner) om måneden få ubegrænset taletid, data og tekstbeskeder. Er man ikke kunde hos Cablevision i forvejen, koster det USD 29,95 om måneden at benytte Cablevisions hotspots.

Man kan ikke uden videre bruge sin eksisterende mobil til Freewheel-servicen, men skal i stedet anskaffe en Motorola Moto G-telefon til ca. 600 kroner.

Google vil også være teleselskab
Også Google ventes at være på vej til at tilbyde wi-fi-baseret mobilforbindelse uden om de store teleselskabers master. Dog vil Google alliere sig med de mindre selskaber Sprint og T-Mobile, så kunderne har en reserveforbindelse, når de kommer uden for bygrænsen, og der bliver langt mellem wi-fi-netværkene. Googles service vil i første omgang blive tilbudt med Samsung Galaxy S4 mini og Galaxy Mega.

Hvis Google får succes med wi-fi-mobilen, er det kun et spørgsmål, hvornår de etablerede teleselskaber følger efter med “wi-fi only” abonnementer og -mobiler, da de i modsat fald risikerer at dele skæbne med blytækkere, karetmagere og andre uddøde erhverv.

Om din næste telefon eller den næste igen alene vil være til wi-fi, eller mobilmasterne også i fremtiden vil præge landskabet, får fremtiden vise. Men i mellemtiden kan du selv prøve den SIM-frie mobil af. For har du en gammel mobil liggende i skuffen, er det egentlig bare at lade den op, installere Skype og Messenger, og tage den med i lommen.

Undertegnede var i øvrigt tidligere på ugen til redaktionsmøde på vores norske moderblad. Med gratis net i lufthavnsbussen, in-flight-wi-fi i 10.000 fods højde og fri netforbindelse i Flytoget var der stort set ingen huller i dækningen på ruten mellem det hjemlige netværk og redaktionens højhastighedsforbindelse.

Kilde: Wall Street Journal, Dagens Næringsliv, Engadget

Skriv en kommentar

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.