TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

Virusangreb på Android eksploderer

Android har fortsat kæmpe problemer med sikkerheden - alene sidste år steg malware på smartphones med hele 780 procent og Android er oftest hovedmålet.

Af / 31/01/2013 - 11:13
Virusangreb på Android eksploderer

Falske sms’er, farlige apps og sikkerhedshuller i softwaren. Der er nok af risci på en smartphones og nye tal fra sikkerhedsfirmaet Kaspersky viser, at angrebene er blevet intensiveret sidste år. Hele 6.300 nye skadelige programmer blev registreret i 2012. I forhold til 2011 lå tallet på 800 nye typer, og det er en stigning på hele 780 procent.

Samtidig er 99 procent af alt malware rettet direkte mod Android-platformen, der bestemt gør den til den mest udsatte på markedet. Det i sig selv er ikke nogen nyhed, men det høje tal overrasker alligevel sikkerhedsekspert Janus Nielsen fra MyMobileSecurity.

– Android er verdens mest udbredte styresystem til smartphones, så det er ikke så overraskende, at det også er hackernes yndlingsmål. Men det kommer nok bag på mange, inklusiv mig selv, at det drejer sig om hele 99 procent, siger sikkerhedsekspert Janus Rægaard Nielsen.

Farlige sms’er
Den mest udbredte type malware var sidste år den såkaldte sms-trojaner, der gemmer sig i falske apps og links, og som kan dræne folks konti ved at sende sms’er afsted til høje takster.

Et af eksemplerne på den type malware var SuperBattery Charger, der skulle forlænge levetiden på telefonens batteri, men i stedet resulterede i skyhøje telefonregninger hos de uheldige ofre. En anden udbredt type malware var programmer, der stjæler personlige data, altså en form for spyware. Her gælder det om at læse betingelserne nøje igennem, inden man downloader appen for at se, hvad man giver tilladelse til.

Annonce

Problemet er som bekendt ikke nyt på Android, men derfor kan der stadig gøres noget for at ændre på den negative udvikling.

– Jeg mener, man skal stille langt højere krav til de udviklere, der oploader nye apps. Tallene fra de to sidste år viser, at sikkerheden på Google Play simpelthen ikke er høj nok. Men set fra brugernes side, ligger løsningen ikke bare i at kopiere Apples restriktive og kontrollerede system, for så mister vi det alternativ, som Android udgør til iOS, siger Janus R. Nielsen og fortsætter:

– En af fordelene ved Android er jo netop den åbne platform og den større frihed til at ”customize” telefonen, og vælge forskellige app stores, og dermed også nyde godt af den øgede konkurrence blandt disse for at vinde Android-brugernes tillid. Man kan sige, at Android-platformens velsignelse også er dens forbandelse.

To løsninger i Google Play
Han peger på to mulige løsninger; enten kan Google vælge at låse deres Google Play, så alle nye apps skal godkendes, præcis ligesom Apple gør. Det vil dog kræve tid og mange penge, for det betyder, at hver og en af de nuværende apps i Google Store skal testes.

Med denne løsning ville Android stadig være et åbent system, men med den garanti, at alt det man downloader fra Google Play er blevet godkendt. Dog ville brugerne stadig kunne downloade falske apps fra f.eks. tredjeparts stores.

Den anden løsning er at låse alle telefoner og gøre Android til et lukket system, hvilket vil betyde, at man kun kan installere apps, der indeholder bestemte koder, som udviklerne betaler for. Dette ville reducere malware drastisk på Android, fordi alle udviklere skulle autoriseres, og man ville kunne spore bagmændene bag de falske apps.

Igen en meget dyr løsning, der totalt fjerner Androids charme og gør det til et fuldstændig lukket system ligesom Apple og Microsoft.

Der er ingen lette løsninger og spørgsmålet er også: hvor meget frihed er du villig til at miste for at få et mere sikkert system? Og er du eksempelvis villig til at betale 10 procent mere for din  Android telefon, hvis Google investerer de 10 procent i at teste alle deres apps?

Du kan tage et kig nærmere på websiden Mobilesandbox.org, der indsamler viden om malware på Android.

Denne nyhed  bringer vi i samarbejde med TV 2 Beep.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Reparere selv? Glem det!

Første brugere kan downloade Samsung One UI 7

OnePlus løfter sløret for OnePlus 13

Huawei lancerer nyt operativsystem uden Android

Gemini Live på dansk!

Huawei Mate 70 kan bestilles

Casios ur-ring er federe end Galaxy Ring

Gemini-app til iPhone frigivet

Lettere at finde mistet bagage

Endnu sværere at bryde ind i iPhone

Bliv ikke svindlet med QR-koder

Gemini på iOS set i App Store