TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Virusangreb på Android eksploderer

Android har fortsat kæmpe problemer med sikkerheden - alene sidste år steg malware på smartphones med hele 780 procent og Android er oftest hovedmålet.

forfatter
Publiceret 31/01/2013 - 11:13

Falske sms’er, farlige apps og sikkerhedshuller i softwaren. Der er nok af risci på en smartphones og nye tal fra sikkerhedsfirmaet Kaspersky viser, at angrebene er blevet intensiveret sidste år. Hele 6.300 nye skadelige programmer blev registreret i 2012. I forhold til 2011 lå tallet på 800 nye typer, og det er en stigning på hele 780 procent.

Samtidig er 99 procent af alt malware rettet direkte mod Android-platformen, der bestemt gør den til den mest udsatte på markedet. Det i sig selv er ikke nogen nyhed, men det høje tal overrasker alligevel sikkerhedsekspert Janus Nielsen fra MyMobileSecurity.

– Android er verdens mest udbredte styresystem til smartphones, så det er ikke så overraskende, at det også er hackernes yndlingsmål. Men det kommer nok bag på mange, inklusiv mig selv, at det drejer sig om hele 99 procent, siger sikkerhedsekspert Janus Rægaard Nielsen.

Farlige sms’er
Den mest udbredte type malware var sidste år den såkaldte sms-trojaner, der gemmer sig i falske apps og links, og som kan dræne folks konti ved at sende sms’er afsted til høje takster.

Et af eksemplerne på den type malware var SuperBattery Charger, der skulle forlænge levetiden på telefonens batteri, men i stedet resulterede i skyhøje telefonregninger hos de uheldige ofre. En anden udbredt type malware var programmer, der stjæler personlige data, altså en form for spyware. Her gælder det om at læse betingelserne nøje igennem, inden man downloader appen for at se, hvad man giver tilladelse til.

Problemet er som bekendt ikke nyt på Android, men derfor kan der stadig gøres noget for at ændre på den negative udvikling.

– Jeg mener, man skal stille langt højere krav til de udviklere, der oploader nye apps. Tallene fra de to sidste år viser, at sikkerheden på Google Play simpelthen ikke er høj nok. Men set fra brugernes side, ligger løsningen ikke bare i at kopiere Apples restriktive og kontrollerede system, for så mister vi det alternativ, som Android udgør til iOS, siger Janus R. Nielsen og fortsætter:

– En af fordelene ved Android er jo netop den åbne platform og den større frihed til at ”customize” telefonen, og vælge forskellige app stores, og dermed også nyde godt af den øgede konkurrence blandt disse for at vinde Android-brugernes tillid. Man kan sige, at Android-platformens velsignelse også er dens forbandelse.

To løsninger i Google Play
Han peger på to mulige løsninger; enten kan Google vælge at låse deres Google Play, så alle nye apps skal godkendes, præcis ligesom Apple gør. Det vil dog kræve tid og mange penge, for det betyder, at hver og en af de nuværende apps i Google Store skal testes.

Med denne løsning ville Android stadig være et åbent system, men med den garanti, at alt det man downloader fra Google Play er blevet godkendt. Dog ville brugerne stadig kunne downloade falske apps fra f.eks. tredjeparts stores.

Den anden løsning er at låse alle telefoner og gøre Android til et lukket system, hvilket vil betyde, at man kun kan installere apps, der indeholder bestemte koder, som udviklerne betaler for. Dette ville reducere malware drastisk på Android, fordi alle udviklere skulle autoriseres, og man ville kunne spore bagmændene bag de falske apps.

Igen en meget dyr løsning, der totalt fjerner Androids charme og gør det til et fuldstændig lukket system ligesom Apple og Microsoft.

Der er ingen lette løsninger og spørgsmålet er også: hvor meget frihed er du villig til at miste for at få et mere sikkert system? Og er du eksempelvis villig til at betale 10 procent mere for din  Android telefon, hvis Google investerer de 10 procent i at teste alle deres apps?

Du kan tage et kig nærmere på websiden Mobilesandbox.org, der indsamler viden om malware på Android.

Denne nyhed  bringer vi i samarbejde med TV 2 Beep.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
OnePlus fornyer Nord-serien Her er alle detaljerne om de nye mobiler. Og så får Nord-serien også for første gang et sæt trådløse hørepropper.
Bedste iPad Air til dato Den nyeste iPad Air gør næsten iPad Pro rangen stridig som markedets bedste tablet. Desværre er skærmen stadig baseret på gammel teknologi.
En æra er forbi 21 års iPod-historie er nået til vejs ende. Apple producerer ikke flere eksemplarer af iPod Touch.
Sony lancerer ny topmobil til entusiasterne Den nye Android-smartphone fokuserer især på video og fotografi.
Praktisk oplader og stativ til hjemmekontoret Oplader mobil og hørepropper, og passer på dine hovedtelefoner.
Bliv en bedre golfspiller Garmin vil hjælpe dig med at ramme topformen på greenen.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend