Search
Generic filters

Vi har prøvet iPadOS

Apples nye variant af iOS 13 til iPad gør den mere lig en laptop.

Apples mobiloperativsystem iOS har altid passet bedre til tablets, end Android gør. Men på mange områder er det tydeligt, at det primært er lavet til smartphones. Se bare hjemmeskærmen, hvor 20-24 apps er lige tilpas på en iPhone, men ser komisk tyndtbefolket ud på en 12,9 tommers iPad. Nu har Apple derfor for første gang adskilt iPadOS fra iOS.

Vi har taget et kig på den offentlige betatestversion.

Hjemmeskærmen

Den mest åbenlyse forskel er, at man nu kan have 6 x 5 apps i stedet for 5 x 4. Hvilket både ser mere fornuftigt ud og gør det nemmere at have alle de vigtige apps på én side. På hjemmeskærmen kan man også have uret og alle sine widgets til kalender, vejr osv. liggende i stedet for at skulle swipe til højre for at kalde dem frem. Meget mere computeragtig.

Og så får vi endelig Dark Mode, en mørk brugerflade, der er mindre anstrengende for øjnene, især om aftenen. Den kan også give en vis batteribesparelse på OLED-skærme.

Dark Mode. (Foto: Lyd & Billede)

Multitasking

Muligheden for at arbejde med flere apps og flere vinduer har fået en seriøs overhaling. Dels hvordan man ser sine aktive apps, dels hvordan man skifter imellem dem, og også at man kan have alle sine yndlings-apps lettilgængelige og skifte imellem dem. En stor nyhed er, at apps kan have flere dokumenter åbne samtidig, og at det er let at finde og skifte imellem disse.

Skift lettere mellem apps og dokumenter. (Foto: Apple)

Apple Pencil og tekstredigering

Pennen er blevet hurtigere takket være optimeringer. Værktøjspaletten er redesignet, har fået nye værktøjer og kan flyttes rundt eller minimeres. Nye bevægelser (gestures) gør det lettere at skrive noter og tage skærmbilleder.

Nye bevægelser gør det også lettere at navigere i dokumenter, markere tekst og klippe-klistre (cut and paste).

Ny værktøjspalet til pennen gør arbejdet lettere. (Foto: Apple)

Filhåndtering

Files-app’en begynder endelig at blive rigtig brugbar. Nu kan man slutte USB-disks og SD-kortlæsere til og faktisk se indholdet. Det gør også, at apps som Adobe Lightroom kan importere billeder direkte fra et tilsluttet kamera.

Desuden kan man forbinde til filservere med SMB. Og man kan dele mapper i iCloud og se forhåndsvisninger af dokumenter.

Forbind til servere eller eksterne disks. (Foto: Lyd & Billede)

Safari

Apples web-browser er også blevet mere iPad-tilpasset. Bl.a. indlæses den fulde version af websider i stedet for en mobiltilpasset version. Touch-betjeningen er blevet tilpasset til websider, der forventer en mus. Det gør, at web-applikationer som WordPress og Google Docs nu fungerer bedre i Safari på iPadOS.

Browseren kan nu også gruppere faner, og den har fået en masse nye tastaturkommandoer og individuelle indstillinger for hver website. Desuden kan den ændre størrelsen på fotos for dig, når du uploader dem.

Sikkerhed

Den nye funktion Log ind med Apple betyder, at du slipper for at holde styr på brugernavne og passwords til forskellige apps. Bare brug Face ID eller Touch ID.

HomeKit

Overvågningskameraer kan nu uploade video til iCloud i stedet for til producenternes abonnementstjenester, som i visse tilfælde har vist sig at have dårlig sikkerhed.

Se dig omkring i San Francisco. (Foto: Lyd & Billede)

Kort

Flere byer er begyndt at få 3D-visning, så du selv kan se dig omkring. Det er lidt uklart, hvor længe der vil gå, før større byer i Europa får funktionen.

Mere som en computer

Efter at have levet med iPadOS et par dage kan vi sige, at iPad’en begynder at føles lidt mindre som en stor mobil og mere som en computer. Ved at udnytte skærmen bedre og gøre det lettere at håndtere tekst, administrere filer og tilslutte lagermedier er den blevet lettere at arbejde på. Denne artikel er således skrevet på en iPad med eksternt tastatur.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 3 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Freelancejournalist. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Nyt Omen-tilbehør med Warp Wireless-teknologi.
  Efter at Bose måtte trække de første Sleepbuds tilbage på grund af problemer med batterierne, er der nye hørepropper på vej.
  Halo styrer dit B&O-anlæg med Bluetooth eller Wi-Fi.
  Amazon-ejede Ring har lanceret Always Home Cam, der har en helt unik egenskab: Det er en flyvende minidrone, der selv patruljerer dit hjem.
  Bliver Canons billigste professionelle videokamera.
  Lyden i KEF LS50 Meta og LS50 Wireless II skal være væsentlig forbedret med ny teknologi.
  “Det eneste, der er hurtigere end Ludicrous, er Plaid.”

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Asus ZenFone 7 Pro

  Vejl.pris 6599 kr Bedste ZenFone til dato

  Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

  Vejl.pris 10200 kr Galaxy Note 20 overrasker på flere måder

  Motorola Moto g 5G plus

  Vejl.pris 2699 kr Den billigste 5G-mobil på markedet

  OnePlus Nord

  Vejl.pris 3899 kr Forventningsafstemning!
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.