Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Tilbage på startskærmen med webapps på iOS

Overraskende nok vil webapps på startskærmen fortsat fungere i iOS 17.4.

Skrevet af / 05/03/2024 - 15:30
Tilbage på startskærmen med webapps på iOS

Så sent som for to uger siden rapporterede vi, at Apple var ved at fjerne muligheden for at placere såkaldte webapps på startskærmen i iOS. Men efter en storm af protester fra udviklere og brugere har Apple ændret mening og vil nu fortsætte med at tillade dem. Men det udgør fortsat et juridisk problem, da de vil være i strid med EU-lovgivningen.

Grunden til, at Apple annoncerede at de ville fjerne dem, er, at de fra den 6. marts (i morgen!) skal overholde EU’s Digital Markets Act. Den regulerer konkurrencen på det europæiske marked, som har været domineret af giganterne Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance (TikTok), Meta og Microsoft. For at bryde dominansen kræver EU, at virksomheder ikke låser konkurrenter ude fra deres platforme.

I januar sagde Apple, at de for at overholde DMA ville tillade, at apps kan købes i andre butikker end App Store, at andre betalingsløsninger vil kunne bruge NFC på iPhone, og at de ville skulle tillade andre renderingsmotorer end Safari-browserens Webkit.

To comply with the DMA’s requirements, we had to remove the Home Screen web apps feature in the EU.” – Apple

Problemet var imidlertid, at hvis man tillod andre renderingsmotorer i webapps, ville det føre til sikkerhedsproblemer, da der ikke ville være kontrol over, hvad apps kunne gøre på telefonen. Derfor løste man problemet ved at fjerne understøttelsen af webapps, der vises som almindelige apps på startskærmen, i den seneste betaversion af iOS 17.4.

Læs også Ikke flere webapps på mobilens startskærm EU-krav til Apple får dem til at fjerne muligheden i iOS 17.4.

Det udløste en storm af protester, hvor udviklere hævdede, at det blot var endnu en måde for Apple at tvinge dem til at udvikle deres apps direkte til iOS. Pointen med webapps er, at det er nok at lave en app, der kan køre i enhver browser, i stedet for at skulle lave versioner til Windows, MacOS, iOS og Android. Ironisk nok kan man argumentere for, at selv denne tvang er en overtrædelse af DMA.

We have received requests to continue to offer support for Home Screen web apps in iOS, therefore we will continue to offer the existing Home Screen web apps capability in the EU. This support means Home Screen web apps continue to be built directly on WebKit and its security architecture, and align with the security and privacy model for native apps on iOS”, skriver Apple i en opdatering på sin supportside.

Apple har nu bakket ud og vil ikke fjerne webapps i iOS 17.4, som frigives en af de nærmeste dage. Men så overtræder de DMA’en, fordi de kun fungerer med Safaris Webkit… Uanset hvordan de vender og drejer det, ser det ud til, at de bliver nødt til at løse sikkerhedsproblemet med at tillade andre renderingsmotorer til webapps så hurtigt som muligt.

Apple are not known for backing down, so clearly their lawyers must have decided they were on shaky ground”, lød det fra lobbygruppen Open Web Advocacy i en udtalelse til The Register.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OnePlus på vej med nye produkter

Heineken lancerer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparationer

Sporingstags til alle Android-mobiler

Smart kombioplader til ferien

Hvad vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite opgraderet

Design din drømmemobil

Kommer der Google-AI i iPhone?

Lettere skift fra iPhone til Android

Se det store billede på din Google Pixel

0
Lyd & Billede
Scroll to Top