Slut med roaminggebyrer

Et forslag fra EU-kommissionen vil sætte en stopper for teleoperatørernes høje priser for at bruge mobilen i udlandet.

Hvis man vil spare penge på sin ferierejse, skal man lade mobiltelefonen blive hjemme. Selvom det er blevet billigere at ringe med mobilen i udlandet, er det stadig langt dyrere end at bruge den hjemme i sit eget land. Især prisen for at bruge data i udlandet er stadig meget høj.

Men det skal være slut nu. Det har EU-kommissionen vedtaget. Der er tale om et forslag til et direktiv, der i givet fald ville skulle implementeres som lovgivning i alle EU-landene. I givet fald vil roaminggebyrerne være forsvundet i hele EU senest den 1. juli 2014.

Afskaffelsen af roaminggebyrerne en del af en pakke, der skal reformere telemarkedet i hele EU. Planen er at gøre alle 27 EU-lande til ét fælles telemarked. I USA findes der fire store teleoperatører, mens der i hele EU findes over 100, hvilket efter kommissionens opfattelse ikke kommer forbrugerne til gode, snarere tværtimod.

Operatørerne er nemlig for små til at investere tilstrækkeligt i ny infrastruktur. For at sætte tingene lidt i perspektiv, så er Afrika bedre dækket ind med 4G/LTE-netværk end Europa i øjeblikket, siger en kilde i Bruxelles til den britiske avis, The Telegraph, som bragte historien om forbudet mod roaminggebyrer i går.

Selvom mobiloperatørerne i første omgang vil miste omsætning på ikke at kunne taksere ekstra for udlændinges brug af deres mobilnetværk, vil de i sidste ende tjene flere penge, hvis roaminggebyrerne bliver afskaffet, mener EU-kommissionen. Det vil nemlig betyde, at forbrugerne vil bruge især data meget mere, end tilfældet er i dag – også på rejser. Og som en anden del af pakken skal det også være muligt for operatørerne at konkurrere om kunderne i alle 27 EU-lande.

Forbuddet mod roaminggebyrer skal kun gælde for EU-borgere. Turister, der besøger et EU-land fra for eksempel USA eller Asien vil stadig skulle betale for roaming.

Les videre
Exit mobile version