Apps

Stellarium Mobile Sky lader dig vide nøjagtig, hvad du ser på stjernehimlen.
forfatter

Er det en planet? En stjerne? En galakse?

Hvis du nogle gange griber dig selv i at observere stjernehimlen og spekulere på, hvad der er hvad, så er Stellarium Mobile Sky en af ​​de fedeste apps, du kan downloade til din mobiltelefon. Det er et meget nøjagtigt stjernekort, som viser stjerner, planeter og galaksers placering på himlen i forhold til din placering lige i øjeblikket. Selv satellitter kan app’en vise.

Grafik: Stellarium
Hvad søger du på himlen lige nu? Stellarium viser vejen. Grafik: Stellarium

Fem planeter
App’en er særlig relevant lige nu, da vi i perioden fra 20. januar til 20. februar kan se fem af planeterne i vores eget solsystem på himlen på én gang, hvis du står op og spejder mod himlen, kort før før solen står op. Merkur er nemlig nu kommet frem på morgenhimlen, hvor den mødes med Venus, Saturn, Mars og Jupiter. Da den står meget lavt over horisonten, kan det blive svært at få øje på Merkur, men Stellarium vil i det mindste fortælle dig, hvor den er.

Grafik: Stellarium
Lige nu er fem planeter synlige på samme tid på morgenhimlen. Grafik: Stellarium

Du kan vælge forskellige skærmindstillinger. For eksempel om app’en skal vise en virtuel horisont, så du kun ser stjernehimlen, som den ser ud over horisonten, eller om du ønsker at se “gennem jorden” og dermed få et glimt af de stjerner, der befinder sig under horisonten. Du kan også vælge, om du skal kunne se galakser og satellitter. Og om lysforurening fra atmosfæren skal simuleres, så det billeder ligner det, du faktisk ser.

Grafik: Stellarium
Tryk på himmellegmeme, og se informationer. For eksempel er Betelgeuse er en pulserende variabel SRC (superkæmpe), 497,95 lysår væk.Grafik: Stellarium

Trykker du på en stjerne eller planet, kan du se information, såsom afstand og visuel størrelsesklasse.

Du kan også få stjernebillederne tegnet op, samt se bredde og længdegrader. En særlig aftentilstand med rødt lys kan også vælges.

Grafik: Stellarium
Du kan også få stjernebillederne tegnet op. Grafik: Stellarium

Gyroskop for virtual reality
App’en har endda indbygget gyroskopfunktion, så du kun behøver at flytte mobiltelefonen i den retning, du ønsker at se stjernehimlen. Dette giver håb om, at der vil komme en opdatering, der gør det muligt for app’en at samarbejde med VR-hovedsæt som Oculus Rift, Gear VR m.fl. Og  blive det for alvor interessant!

Stellarium Mobile Sky findes til iOS, Android og Windows Phone, gennem de respektive app-butikker. Priserne varierer fra 15 kroner (Android) til 25 kroner (iOS).

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.