TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Se stjernehimlen i 360 grader på mobilen

Stellarium Mobile Sky lader dig vide nøjagtig, hvad du ser på stjernehimlen.

forfatter
Publiceret 28/01/2016 - 16:38

Er det en planet? En stjerne? En galakse?

Hvis du nogle gange griber dig selv i at observere stjernehimlen og spekulere på, hvad der er hvad, så er Stellarium Mobile Sky en af ​​de fedeste apps, du kan downloade til din mobiltelefon. Det er et meget nøjagtigt stjernekort, som viser stjerner, planeter og galaksers placering på himlen i forhold til din placering lige i øjeblikket. Selv satellitter kan app’en vise.

Grafik: Stellarium
Hvad søger du på himlen lige nu? Stellarium viser vejen. Grafik: Stellarium

Fem planeter
App’en er særlig relevant lige nu, da vi i perioden fra 20. januar til 20. februar kan se fem af planeterne i vores eget solsystem på himlen på én gang, hvis du står op og spejder mod himlen, kort før før solen står op. Merkur er nemlig nu kommet frem på morgenhimlen, hvor den mødes med Venus, Saturn, Mars og Jupiter. Da den står meget lavt over horisonten, kan det blive svært at få øje på Merkur, men Stellarium vil i det mindste fortælle dig, hvor den er.

Grafik: Stellarium
Lige nu er fem planeter synlige på samme tid på morgenhimlen. Grafik: Stellarium

Du kan vælge forskellige skærmindstillinger. For eksempel om app’en skal vise en virtuel horisont, så du kun ser stjernehimlen, som den ser ud over horisonten, eller om du ønsker at se “gennem jorden” og dermed få et glimt af de stjerner, der befinder sig under horisonten. Du kan også vælge, om du skal kunne se galakser og satellitter. Og om lysforurening fra atmosfæren skal simuleres, så det billeder ligner det, du faktisk ser.

Grafik: Stellarium
Tryk på himmellegmeme, og se informationer. For eksempel er Betelgeuse er en pulserende variabel SRC (superkæmpe), 497,95 lysår væk.Grafik: Stellarium

Trykker du på en stjerne eller planet, kan du se information, såsom afstand og visuel størrelsesklasse.

Du kan også få stjernebillederne tegnet op, samt se bredde og længdegrader. En særlig aftentilstand med rødt lys kan også vælges.

Grafik: Stellarium
Du kan også få stjernebillederne tegnet op. Grafik: Stellarium

Gyroskop for virtual reality
App’en har endda indbygget gyroskopfunktion, så du kun behøver at flytte mobiltelefonen i den retning, du ønsker at se stjernehimlen. Dette giver håb om, at der vil komme en opdatering, der gør det muligt for app’en at samarbejde med VR-hovedsæt som Oculus Rift, Gear VR m.fl. Og  blive det for alvor interessant!

Stellarium Mobile Sky findes til iOS, Android og Windows Phone, gennem de respektive app-butikker. Priserne varierer fra 15 kroner (Android) til 25 kroner (iOS).

Læs mere her

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
3 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
En opgraderet nedgradering OnePlus 10T er en god mobiltelefon, men hold tungen lige i munden. Der følger et par kompromisser med i pakken.
Stor ståhej for ingenting Kan en smartphone være modig, varm og sjælfuld?
En lille stang dynamit Zenfone 9 giver alle mærkevaremobilerne baghjul med en ydelse i high-end-klassen til premiumpris. Og kameraet er vildt.
Slut med Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officielt bekræftet, at alle modeller i den kommende Samsung Galaxy S23-serie udelukkende kommer med Snapdragon-processorer under skærmen. Exynos er droppet.
Den hurtigste mobil Asus ROG Phone 6 Pro er stor og dyr. Og den hurtigste mobil, vi har set.
Ny OnePlus-mobil præsenteres 3. august Kommer med den nye Snapdragon 8+ Gen 1 processor og OxygenOS 13.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend