Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Samsungs tablet, der gerne vil være mobil

Samsung har her til aften lanceret Galaxy Note 8.0, der skal konkurrere mod iPad Mini. Men kan den noget. Vi har kigget lidt nærmere.

Skrevet af / 24/02/2013 - 20:38
Samsungs tablet, der gerne vil være mobil

Apple og Samsung sidder tungt på hele markedet, når det kommer til tablets, og er da heller ikke nogen overraskelse, at Samsung søndag på årets Mobile World Congress i Barcelona lancerede et produkt, der kan konkurrere direkte med den iPad mini, som kom på markedet i efteråret.

Lige på og hårdt
Skal vi starte ovre i fact-afdelingen, så kører Samsung Note 8.0, som tabletten er døbt, rundt på styresystemet Android i en 4.1.2-udgave. Der er masser kraft i maskinen, der ligger bag den otte tommer store skærm. Det er en firekernet A9-processor på 1,6 GHz, og på RAM-siden byder Note 8.0 på 2 gigabyte. Sidst men ikke mindst, så kommer dette nye skud fra Samsung i to størrelser med 16 og 32 GB hukommelse, ligesom det også er muligt at vælge 4G-dataforbindelse til og fra.
note_vs_0
201,8 x 135,8 x 7,95 millimeter og 338 gram. Sådan lyder rækken af tal, når det handler om de fysiske mål på Note 8.0, og der er ikke langt til den direkte modstander iPad mini, der med en skærm på 7,9 tommer måler 200 x 134,7 x 7,2 millimeter og har en vægt på 312 gram – lige er en tand mindre og lettere.

Holder vi øjnene på skærmen, så har Note 8.0 en opløsning på 1280 x 800 pixel og pixeltætheden siger 189 ppi. Til sammenligning har iPad mini, der er blevet kritiseret lidt for sin skærmkvalitet, kun en pixeltæthed på 163 ppi og en opløsning på 1024 x 768. De to skærme er med andre ord næsten identiske, når det kommer til den almindelige brugers oplevelse, og under vores første korte test af den nye sag, der var det ikke til at afgøre, hvilken skærm der klarer sig bedst.

Gammelkendt designskabelon
Det bliver lidt nemmere at se forskel, når vi vender blikket mod designet. iPad mini’en hopper i øjnene som en markant anderledes tablet på markedet. Det samme kan man ikke helt sige om Samsungs Note 8.0.

Den ligner med andre ord mange af de andre Notes og Galaxy Tabs, som vi siden 2011 har set flyde ud på markedet. Ser man bort fra størrelsesforholdet, så kan man på billeder også hurtigt forveksle Note 8.0 med en Galaxy-smartphone. De samme Android-knapper går igen, og der er ikke brugt unødige koreanske designtanker på at opfinde en ny dyb tallerken. Fair nok, men jeg glæder mig til den dag, hvor det alligevel sker.
note_vsbag_0
Byggekvaliteten er koreansk, som vi kender den med en fin og tilforladelig forside og en lidt irriterende plastik-bagside. I modsætning til det lidt kolde aluminiumslook hos Apple, så er man dog slet ikke bange for at støde den hvide plastik i stykker, og det afrundede design vil nok have stor tiltrækningskraft hos en del forbrugere. Kameraet, der er på 5 megapixel, er ikke gemt specielt fint af vejen, men på den anden side, så står enheden ved, at den også kan bruges som kamera.

Tal og tegn til den
Udover helt almindelig dag-til-dag internet-browsing, gaming og Facebook’ing, så kan denne otte tommer store sag af en simkort-holder faktisk også bruges som telefon. Og selvom Samsung-folkene til demonstrationen anbefaler, at vi tilslutter et headset, så er det muligt at tale direkte i enheden, der ikke er større end, at man med en helt almindelig dansk herrehånd godt kan nå omkring telefonrøret.
note_mobil_0
Nok ser det latterligt ud med så stor en telefon, men modsat iPad mini, så er det fedt med muligheden, hvis man står i en situation, hvor man ikke ønsker at have alt for mange enheder med på tur.

Som med de seneste Samsung-tablets, så kommer note 8.0 også med en stylus. De kalder den Pen S, og den sidder fint gemt væk i bunden af enheden, når den ikke skal bruges. Nøjagtig som ved tidligere Samsung-snakke, så fortæller man gerne vidt og bredt om de fede egenskaber, der er forbundet med at bruge en pen på en touchskærm. Jeg har svært ved at vænne mig til tanken om, at jeg skal sidde og fedte med en lille hvid kuglepen på min tablet, men Samsung forsøger konstant at løfte featuren til nye højder.

Tidligere har det været genkendelse af håndskrift og mulighed for at “hoove” over videoer, for derved at kunne se, hvad der gemmer sig i de enkelte videoklip. Denne gang handler det om, at Samsung er på vej med flere 3. parts applikationer, og bruger man nyhedsappen Flipboard, så kan man med en Pen S nu aktivere de enkelte Flipboard-fliser med nyheder – uden at trykke ind på dem. Smart? Ja, men det er i småtingsafdelingen, når det handler om reelle argumenter for den lille pens eksistens. Jeg køber den ikke.

En lille småtingssamling
I samme småtingsafdeling finder vi den ellers fine feature A-Note, der ikke er revolutionerende, men blot et fint supplement til de øvrige mange apps, som rummer et hav af uoverskuelige muligheder. Som note skal det lige præciseres, at Samsung klogt kalder appen for A-Note – dens rigtige navn er Awesome Note…
note_app_0
Præcis som på den smartphonen Galaxy S3, så har denne tablet også Smart Stay, der er en fed feature, som gør det muligt for enheden at registrere om du kigger på skærmen eller kigger væk. Så længe du kigger på skærmen og eksempelvis læser en e-bog, så går skærmen ikke i dvale. Det er hamrende smart, og selv om det heller ikke i sig selv er en afgørende feature, så er det fedt, at det kommer med over på denne oplagte e-reader.

Skal vi slutte snakken om småting af, så kan man med Note 8.0 og den indbyggede infrarøde port også bruge tabletten som fjernbetjening til fjernsynet i privaten. Igen er det meget smart, men jeg forestiller mig krig om at være på nettet og samtidig have magten over fjerneren i mange familer, der overvejer at skrotte den gode gammeldags fjernbetjening.

Er den mønterne værd?
Jamen, hvad koster den så? Prisen er desværre i den ende, der ikke taler for at dette produkt bliver nogen afgørende spiller på tablet-markedet, og der er ret langt til at kunne konkurrere med Apples iPad mini. Fra 4.699 kroner for udgaven med 4G-dataforbindelse og fra 3.400 kroner for udgaven med Wi-Fi. Det er mange penge, når man ser på, hvad man får. Apples iPad mini koster i den billigste udgave 2.599 kroner, og vil man have forbindelse til datanetværket, så kan man starte på et leje, der hedder 3.599 kroner.

Som det ofte er, når konkurrenter til den allestedsnærværende iPad forsøger at hamle op med Apple, så fokuserer man på de ting, som ligger inden i maskinen i stedet for at forsøge at holde prisen nede, så man kan blive et reelt alternativ til en iPad. Samsung Note 8.0 rummer nøjagtig som alle de mange forgængere masser af gode småting, der sammenlagt desværre stadig ikke helt når Apple til sokkeholderne.

Denne nyhed bringer vi i samarbejde med TV 2 Beep.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OnePlus på vej med nye produkter

Heineken lancerer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparationer

Sporingstags til alle Android-mobiler

Smart kombioplader til ferien

Hvad vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite opgraderet

Design din drømmemobil

Kommer der Google-AI i iPhone?

Lettere skift fra iPhone til Android

Se det store billede på din Google Pixel

0
Lyd & Billede
Scroll to Top