Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Sådan bliver iPhone 5 (tror vi)

Der er sluppet en masse informationer ud om den kommende iPhone 5, som efter alt at dømme bliver lanceret i morgen. Her er et overblik!

Skrevet af / 11/09/2012 - 02:57
Sådan bliver iPhone 5 (tror vi)

Der har været så mange rygter om den iPhone, som Apple med overvejende sandsynlighed lancerer i morgen (klokken 19 dansk tid), at det virker alt andet end tilfældigt. Normalt er Apple hermetisk lukket, når det gælder om at fortælle om kommende produkter, før de er blevet lanceret, og derfor plejer rygtemøllen at male baseret på diverse oplysninger fra tredjeparts leverandører og mere eller mindre suspekte kilder – gerne fra Østeuropa eller Asien. En stor undtagelse var i 2010 før lanceringen af iPhone 4, som en Apple-medarbejder glemte i en bar. Den blev fundet af en bargæst, som senere solgte den for USD 10.000 til den amerikanske tech-blog, Gizmodo, der naturligvis ikke kunne stå for fristelsen at skrive udførligt om den nye mobiltelefon.

Men ellers plejer rygtemøllen altså i bedste fald at være præget af spekulationer og gætterier. Eksempelvis var der ikke ret mange, der havde gættet, at Apple ”kun” ville lancere en iPhone 4S i 2011. Mange reagerede derfor med stor skuffelse efter sidste års store iPhone-lancering, der reelt set blot bød på en lille opgradering af den eksisterende iPhone 4.

Læs også: iPhone er mere værd end hele Microsoft

Så meget desto større er forventningerne i år, og denne gang er der også dukket usædvanligt mange konkrete informationer op om den kommende iPhone, som måske slet ikke kommer til at hedde iPhone 5. Faktisk ved vi så meget, tror vi i hvert fald, at det ligner en tanke. Måske er der tale om misinformation, som bevidst er blevet plantet af Apple for at forvirre ”fjenden” så at sige, men vi tror det nu ikke. Det er nok snarere Apples ekstremt effektive marketing- og pr-afdeling, der har spillet på alle tangenter for at skabe så meget hype som muligt før morgendagens lancering. Og vi følger gladeligt med i hælene på alle de andre får!

Læs også: Snart er den her

Hvorom alting er, får du her et overblik over alle de vigtigste informationer, der her på dagen før dagen allerede findes om den nye iPhone. Når lanceringen er overstået bringer vi naturligvis en oversigt over, hvad der passede, og hvad der viste sig at være fup og løse rygter!

Designet
Apple går væk fra iPhone 4-konceptet, hvor både forside og bagside er fremstillet af gorilla glas. I stedet bliver bagsiden fremstillet af aluminium ligesom iPad. Både iLab Factory og 9to5mac.com har bragt billeder af det nye design, som du kan se herunder.

Større skærm
Skærmformatet skifter fra 4:3 til 16:9. Dermed bliver skærmen højere men ikke bredere, og den skulle blive på 4” eller lidt større og få en opløsning på 1136 x 640 pixels (imod 3,5” og 960 x 640 pixels i dag). Apple skulle også have forbedret selve skærmteknologien og bruger nu såkaldt in-cell teknologi, hvilket skulle give en bedre touch-oplevelse. Teknologien eliminerer et skærm-lag, hvorfor vi også tror, at iPhone 5 bliver en smule tyndere end den nuværende iPhone 4S.

Det større skærmformat giver plads til endnu en række med apps på hjemmeskærmene – også selvfølgelig vil der også komme en strøm af nye apps, der udnytter det større skærmareal.

NFC og 4G/LTE
Skuffelsen var stor, da den nye iPad kom på markedet med en version af 4G/LTE, som kun fungerer i USA. Den kommende iPhone får også 4G/LTE, men det i en version, som kommer til at virke i hele verden – altså også i Danmark! Til gengæld ved vi faktisk ikke, om den kommende iPhone får NFC. For taler Passbook app’en, som kommer med iOS 6, men imod taler, at NFC faktisk stadig ikke er særlig udbredt nogen steder – i hvert fald ikke som betalingsteknologi. Dog er der andre ting, man kan bruge NFC til – såsom nemmere parring og overførsel af filer mellem enheder – så selvom vi er usikre, vil vi ikke blive overraskede, hvis iPhone 5 kommer med NFC.

Læs også: iPhone 5 får (nok) 4G

Processor og hukommelse
Når Apple ikke bare smider den største og hurtigste processor i alle sine produkter, så er det for at spare på strømmen. Derfor tror vi heller ikke, at den nye dual-core A5X processor, som sidder i den nye iPad, vil være at finde bag glasset på iPhone 5. I stedet tror vi, at Apple vil bruge den sidste generation A5 processor, som også blev brugt i iPad 2. Et andet rygte siger dog, at Samsung (!!!) har produceret en helt ny A6-chip til Apple, som både skulle have højere ydelse OG bedre batterilevetid.

iPhone 4S har 512 MB RAM, men her tror vi, at den kommende iPhone vil få mere hukommelse, nemlig 1 GB, for at gøre brugeroplevelsen endnu hurtigere.

Ny dock
Indtil nu har både iPhone, iPad og iPod anvendt stik og kabler med en 30-pin dock. Både til opladning og forbindelse med computeren, men også til at docke med højttalere og andet ekstraudstyr. Men skal vi tro på rygterne, er det slut nu. Den nye iPhone kommer angiveligt med et helt nyt og meget mindre 8-pin dock-format, som optisk vil minde om microUSB. Andre rygter taler dog om en 19-pin dock. Vi er klar til at lade os overraske, men uanset om det nye format bliver 8-pin eller 19-pin, så er rygterne om, at formatet i hvert bliver ændret, meget vedholdende.

Nyt SIM-kort
Apple gør det igen. Med iPhone 4 tvang de teleoperatører og kunder til at bruge micro-SIM, og nu vil vi skulle vænne os til nano-SIM, som er et endnu mindre format. Faktisk er nano-SIM 40% mindre end micro-SIM, hvilket giver mere plads til teknik inde i telefonen.

Andre småting

  • Stikket til hovedtelefoner bliver flyttet fra toppen af telefonen til bunden.
  • Bagkameraet skulle blive af samme type som på iPhone 4S, nemlig 8 MP, men frontkameraet går fra VGA-opløsning til at kunne optage Full HD video – en fordel for dem, der faktisk bruger Apples FaceTime.
  • Den kommende iPhone bliver født med iOS 6, hvilket i sig selv giver en række nye funktioner – herunder bedre Facebook-integration, Siri på flere sprog, helt nyt Apple-kort i stedet for Google Maps, Passbook app til boardingkort, billetter og lignende; ny version af Safari-browseren med iCloud-faner, så brugeren kan fortsætte på de samme websider, selvom han skifter enhed – og så forsvinder YouTube app’en og telefonen får langt bedre muligheder for at indstille anonymitet.

Nå ja… navnet
Mange mener, at den kommende iPhone vil blive navngivet efter samme princip som den iPad, der blev lanceret tidligere i år. Som bekendt kom den ikke til at hedde iPad 3, men i stedet Den nye iPad. Altså skal vi måske vænne os til Den nye iPhone efter morgendagens lancering. Det giver også mening på den måde, at den nye iPhone faktisk IKKE er den femte iPhone fra Apple, men derimod den sjette (iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPhone ??).

Imod taler dog, at der optræder et meget tydeligt femtal på den invitation, som Apple for få dage sendte ud til udvalgte journalister, som vil være til stede under lanceringen i San Fransisco.

Pris og tilgængelighed
De fleste rygter taler for, at iPhone 5 lander i butikkerne i USA den 21. september. Formentlig betyder det, at også tyske, britiske, franske og italienske kunder kan købe den nye iPhone på denne dag. Danmark plejer at være med på anden bølge af Apples udrulning, og derfor vover vi pelsen og gætter på, at iPhone kommer til Danmark den 5. oktober.

Prisen vil formentlig blive som den nuværende iPhone 4S, der givetvis bliver sat ned i pris lige før eller i hvert fald samtidig med, at iPhone 5 rammer hylderne hos din lokale mobil-pusher!

Kilder:
cultofmac.com
The Street
macrumors.com
Wall Street Journal

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OnePlus på vej med nye produkter

Heineken lancerer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparationer

Sporingstags til alle Android-mobiler

Smart kombioplader til ferien

Hvad vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite opgraderet

Design din drømmemobil

Kommer der Google-AI i iPhone?

Lettere skift fra iPhone til Android

Se det store billede på din Google Pixel

0
Lyd & Billede
Scroll to Top