TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Plus / Minus

Påstand: Android er det nye Windows!

forfatter
Publiceret 22/08/2012 - 09:11

Hver måned præsenterer to medarbejdere fra Lyd & Billede/GEAR-redaktionen hver sin holdning til et aktuelt, kontroversielt eller bare vigtigt tema inden for teknologi, forbruger-elektronik, gadgets, IT, mobiltelefoni eller et andet relevant emne.

Emnet defineres altid i form af en bestemt påstand, og den medarbejder, som er enig med udsagnet, repræsenterer plus-holdningen, mens modstanderen står for minus-argumenterne.

Læs argumenterne og bland dig gerne i debatten. Brug kommentar-feltet under artiklen.

Påstand: Android er det nye Windows

Plus – Peter Gotschalk
Både på godt og på ondt er Android det nye Windows. Indtil for få år siden var pc’en vores foretrukne adgang til internettet, men den status tilhører efterhånden vores smartphone, som står for mere og mere af verdens internet-trafik. Ikke mindst fordi man altid går rundt med sin smartphone og derfor sidder med næsen i den lille touch-skærm, hver eneste gang, man ikke har andet at lave… Og hvilket operativsystem til smartphones er det klart mest udbredte? Svaret er Android, og allerede dér har vi den første parallel til Windows, som stadig fører klart som det mest udbredte operativsystem på pc’en – uanset om den er bærbar eller stationær.

Android er et relativt åbent system, selvom det udvikles og styres af den meget kommercielle virksomhed, Google. Derfor er Android også det foretrukne system blandt de mange hardware-producenter såsom HTC, LG, Motorola, Samsung og Sony, der alle er gået ind i kampen om at dominere det lukrative smartphone-marked. Firmaerne differentierer sig på hardware og design, men operativsystemet og de mange apps er de samme. Samme struktur kender vi fra Windows, og den er god, fordi vi som forbrugere oplever konkurrence på hardware-fronten, og samtidig giver det mening for udviklerne at skrive software (apps) til Android. Der er ikke mange krav, de skal opfylde, og samtidig er antallet af potentielle brugere stort.

Men det er antallet af risici desværre også. Vi har allerede set en del Virus-angreb og ondsindede apps til Android – senest en russisk klon af den berømte Instagram app, der via falske sms’er forsøgte at fiske penge ud af brugernes lommer – og manglen på kontrol betyder desværre også, at apps til Android tit (i bedste fald) ikke virker efter hensigten eller (i værste fald) er direkte skadelige for din telefon, fordi de suger batteri og/eller bruger store mængder data, etc.

Et andet problem, man kun kender alt for godt fra sin Windows pc, er, at Android har det med at være ustabilt og sågar crashe. Det er der en god grund til, for ingen Android smartphone er lige så skræddersyet til sit operativsystem som en iPhone, og derfor oplever Android-brugere markant flere problemer med deres telefon end dem, der har investeret i en iPhone. Dertil kommer, at man stort set bare kan folde sine hænder og bede til mobil-guden om, at man selv får gavn af det, når Google kommer med en opgradering af Android. For det er langt fra alle hardware-producenterne, der udruller disse opgraderinger. Man kunne have dem mistænkt for, at de hellere vil have, at man køber en ny telefon. Lidt ligesom når der kommer en ny version af Windows. Den får man altså heller ikke smidt i nakken, mens nye versioner af Mac OS typisk er meget billige, og alle iPhone-, iPod og iPad-ejere altid kan opgradere til den nyeste version af iOS ganske gratis.

Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg aldrig har været nogen stor Windows-fan. Sjovt nok er jeg heller ikke så vild med Android…

Minus – Lasse Svendsen
Hvis man mener, at udbredelse er den eneste kvalifikation, der skal til for at hævde, at Android er det nye Windows, er det riv rav ruskende galt.

Jo da, der findes flere ligheder. Som et inkonsistent operativsystem, som også er markedsledende på én platform – din smartphone – og har større udbredelse end nummer to, Apples iOS. I den sammenhæng kan man desuden forledes til at antage, at Windows Phone – ikke at forveksle med Windows til PC – er at sammenligne med Linux. Så marginalt er WP blandt operativsystemerne til smartphones.

Men tilbage til Android. Al den stund Googles Android OS findes på gud og hver mands smartphone, og Apple iOS kun forefindes på iPhone, er det ikke mærkeligt, at Android er størst. Samler man tal fra tablets også, er tallene lidt anderledes, da er det iOS som er størst.

Desværre findes der andre argumenter for Android. Som Peter har påpeget, er manglende stabilitet noget, vi også kender fra Windows, virusangreb ligeså. Og den (håbløse) åbenhed Googles operativsystem har, skaber mange problemer og frustrationer lig dem, som Windows kan give.

Det kvalificerer bare ikke til at kalde Android det nye Windows. Microsoft har været markedsledende i næsten 30 år, domineret hele verdens PC´er siden den kolde krig, og Windows har været de facto standarden for millioner af menneskers dagligdags omgang med computere. De har ikke haft noget valg.

Det har de nu. Bare se på tallene. Apples iPhone står på mange markeder for halvdelen, altså 50 procent af antal solgte smartphones. Og det med én model. Android-lejren har resten af OS-andelen fordelt på omkring 20 modeller. Naturligvis kan det ske, at Android-andelen vil øges, den kan også falde, men Android vil aldrig få 90 procent af markedet. Det tog er kørt. Apples forspring stammer helt tilbage fra januar 2007, hvor den første iPhone blev lanceret. Og det faktum, at iOS har halvparten af markedet, trods alle Android-kopierne, som er kommet senere, viser, at Apples iOS er et holdbart OS. Som er gnidningsløst integreret i form af iPhone og iPad. Så længe Apple fortsætter med at udvikle iOS, vil Android aldrig dominere smartphone- og tabletmarkedet, som Windows dominerede PC-markedet. Heller ikke selvom de prøver nok så hårdt at lave Android lige så ustabilt og frustrerende at bruge som Windows.

Og for resten, Windows Phone er heller ikke det nye Windows. Dette her er et two horse race, og Microsoft er ikke engang nået til startlinjen!

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
OnePlus fornyer Nord-serien Her er alle detaljerne om de nye mobiler. Og så får Nord-serien også for første gang et sæt trådløse hørepropper.
Bedste iPad Air til dato Den nyeste iPad Air gør næsten iPad Pro rangen stridig som markedets bedste tablet. Desværre er skærmen stadig baseret på gammel teknologi.
En æra er forbi 21 års iPod-historie er nået til vejs ende. Apple producerer ikke flere eksemplarer af iPod Touch.
Sony lancerer ny topmobil til entusiasterne Den nye Android-smartphone fokuserer især på video og fotografi.
Praktisk oplader og stativ til hjemmekontoret Oplader mobil og hørepropper, og passer på dine hovedtelefoner.
Bliv en bedre golfspiller Garmin vil hjælpe dig med at ramme topformen på greenen.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend