Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

NYHED

MWC 2019: Ny start for Sony Xperia

Ny modelserie med langt, smal format og langt om længe flere kameraer.

Skrevet af / 25/02/2019 - 08:45
MWC 2019: Ny start for Sony Xperia

Væk er Z- og X-modellerne og nu også XZ-modellerne. Sony Mobiles nye modeller hedder ganske enkelt Xperia med et tal bagefter. Først ude er Xperia 10 og 10 Plus, mens topmodellen Xperia 1 kommer senere på foråret.

Xperia 1, Xperia 10 Plus og 10. (Foto: Lyd & Billede)

Den mest åbenlyse nyhed er det lange, smalle format. Efter flere år med gradvis længere skærme i 16:9-, 18:9- og 18,5:9-format går Sony nu hele vejen med 21:9-format. Det vil sige det samme som biograffilm.

Det er ikke så tosset, som det kan lyde, for man får en større skærm, uden at telefonen bliver for bred at holde om. På sociale medier, på nettet og i mail-programmer er en længere skærm faktisk praktisk, idet man slipper for at scrolle så meget. En større skærm er også velegnet til at køre to apps samtidig, og Sony har tilpasset Android, så det er lettere at vælge, hvilke apps man vil have på skærmen.

Et langt tryk på et ikon kalder ruden frem. (Foto: Lyd & Billede)

Den anden grund er selvfølgelig, at Sony dermed forstærker følelsen af, at man har en mobil fra en film- og kameraproducent. Det mærkes især på topmodellen Xperia 1, som har den første 4K HDR OLED-skærm med ekstra præcise farver.

Kigger vi på bagsiden af Xperia 10, så finder vi for første gang et dobbelt kamera, noget man tidligere måtte købe topmodellen XZ2 Premium for at få.

Dobbelt kamera på Xperia 10. (Foto: Lyd & Billede)

Vi havde gættet på, at de ville bruge IMX586-sensoren, den vanvittige 48 megapixel billedsensor, som Honor View 20 var den første til at benytte. Men overraskende nok er det en 12 megapixel sensor, altså lavere opløsning end den 19 megapixel sensor, der sidder i Xperia XZ3 og flere tidligere modeller. Ifølge Sony er det, fordi de hellere vil have større sensorpunkter og dermed bedre lysstyrke.

I Xperia 10 og 10 Plus er ekstrakameraet mere et hjælpekamera med lavere opløsning. Det er først med flagskibet Xperia 1, at Sony tager kameraløsningen hele vejen med en 16 mm supervidvinkel, en 26 mm vidvinkel og en 52 mm telelinse.

Supervinkel, vidvinkel og tele. (Grafik: Sony Mobile)

Ud over optikken er der en “Bionz X for Mobile” billedprocessor, som giver bedre støjreduktion i raw-format, op til 10 fps med følgefokus samt autoeksponering. Og – for første gang i en mobil – Eye AF, som giver skarphed det rigtige sted ved portrætfotografering.

Også video-optagelse får et boost med mulighed for at optage i 4K HDR. Man får også Cinema Pro, hvor man kan indstille, hvilket “feel” man vil have i videoen (naturligt, blødt eller filmisk), samt mulighed for at låse ISO, hvidbalance, lukkertid og fokus.

Sonys første tripelobjektiv. (Foto: Lyd & Billede)

Forskellen mellem 10 og 10 Plus er – ud over målene og skærmstørrelsen – en noget hurtigere processor, mere hukommelse og højere opløsning på det sekundære kamera.

Sony er ikke hoppet med på vognen med at placere fingeraftrykslæseren bag skærmglasset, som de siger er for langsomt. I stedet holder de fast i at have den på siden, hvilket trods alt er bedre end på bagsiden. Ingen af modellerne har trådløs opladning heller.

Fakta Xperia 10

Skærm: 6″ IPS, FHD+, 21:9

Processor: Snapdragon 630

Hukommelse: 3 GB RAM / 64 GB lager (+ microSD op til 512 GB)

Kameraer: 13 Mp + 5 Mp / 8 Mp

Mål og vægt: 156 x 68 x 8,4 mm / 162 g

Batteri: 2870 mAh (PD hurtigopladning)

Farver: Sort, sølv, blå, lyserød

Pris: 349 euro

De forskellige farvemuligheder på Xperia 10 Plus. (Foto: Lyd & Billede)

Fakta Xperia 10 Plus

Skærm: 6,5″ IPS, FHD+, 21:9

Processor: Snapdragon 636

Hukommelse: 4 GB RAM / 64 GB lager (+ microSD op til 512 GB)

Kameraer: 12 Mp + 8 Mp / 8 Mp

Mål og vægt: 167 x 73 x 8,3 mm / 180 g

Batteri: 3000 mAh (PD hurtigopladning)

Farver: Sort, sølv, blå, guld

Pris: 429 euro

Fakta Xperia 1

Skærm: 6,5″ OLED, 4K m. HDR, 21:9

Processor: Snapdragon 855

Hukommelse: 6 GB RAM / 128 GB lager (+ microSD op til 512 GB)

Kameraer: 12 Mp 16 mm + 12 Mp 26 mm + 12 Mp 52 mm / 8 Mp

Mål og vægt: 267 x 72 x 8,2 mm / 170 g

Batteri: 3330 mAh (PD 3.0 hurtigopladning)

Farver: Sort, grå, hvid, lilla

Pris: (ikke opgivet)

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Heineken lancerer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparationer

Sporingstags til alle Android-mobiler

Smart kombioplader til ferien

Hvad vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite opgraderet

Design din drømmemobil

Kommer der Google-AI i iPhone?

Lettere skift fra iPhone til Android

Se det store billede på din Google Pixel

Samsung klar med nye prisbillige mobiler

0
Lyd & Billede
Scroll to Top