Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Tips

Nej – kom ikke din våde mobil i en pose med ris

Blæs på, "hvad du har hørt". Lyt til, hvad mobilproducenter som Apple siger om vores mobiltelefoner.

Skrevet af / 24/02/2024 - 10:00
Nej – kom ikke din våde mobil i en pose med ris

Det er en udbredt misforståelse, at hvis man kommer til at gøre noget vådt, skal man lægge det i en pose med ris. Men ikke alene er det ikke sandt, du kan faktisk beskadige din mobiltelefon ved at gøre det.

Ideen er, at ris angiveligt absorberer fugt. En misforståelse, der formentlig stammer fra, at restauranterne plejede at lægge et par riskorn i saltkarret for at undgå, at saltet klumpede sig sammen. Men hvis ris var så gode til at absorbere fugt fra luften, ville man jo ikke kunne opbevare dem i en papæske, så ville de skulle sælges i vandtæt emballage.

Skærmbillede: apple.com

Men selv om det ikke hjælper, kan det vel ikke skade at lade folk gøre, som de vil? Jo, siger Apple, som i et supportdokument direkte fraråder, at man lægger sin mobiltelefon i en pose med ris. Problemet er, at rispartikler kan finde vej ind i opladningsstikket og forårsage problemer med opladningen. Eller ind i højttaleren, hvilket selvfølgelig heller ikke er godt..

Hvad skal man så gøre?

Apple råder os til simpelthen at ryste vandet af telefonen og derefter lægge den på et tørt, godt ventileret sted. Det skyldes, at moderne iPhones er vandtætte, så det er ikke noget problem, hvis de bliver våde. Det samme gælder de fleste andre premium-mobiler i dag.

Har man derimod en iPhone 11 eller ældre model, eller en mobiltelefon af et andet mærke, som ikke er vandtæt, findes der en mere smart metode. Har du set de små poser, der følger med i æsken, når du køber visse fugtfølsomme produkter? De indeholder silicagel, som er enormt vandabsorberende og holder på fugten. Læg din mobiltelefon i en pose med nogle af disse poser. Har du smidt dem væk? Så gå til dyrehandleren og køb “krystal-sand” til kattebakken, det er ren silicagel til en rigtig god kilopris.

Hvis man vil være lidt mere professionel, kan man købe et tørremiddel til laboratorier, som f.eks. kan købes på Amazon.

Læs også:

Denne mobil har det bedste batteri

Og de andre ni er næsten lige så gode.

Læs mere
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sporingstag til Googles Find My-netværk

OnePlus på vej med nye produkter

Heineken lancerer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparationer

Sporingstags til alle Android-mobiler

Smart kombioplader til ferien

Hvad vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite opgraderet

Design din drømmemobil

Kommer der Google-AI i iPhone?

Lettere skift fra iPhone til Android

0
Lyd & Billede
Scroll to Top