Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

iPhone 5 er her

Det viste sig, at næsten alle rygterne var sande. iPhone 5 bliver højere for at give plads til en større skærm, og den har nu en bagside af aluminium.

Skrevet af / 12/09/2012 - 19:08
iPhone 5 er her

Mobilen er blevet 18% tyndere og 20% lettere end iPhone 4S. En af grundene til, at det kan lade sig gøre, er, at touch-teknologien nu er integreret i selve glasset, så skærmen dermed er blevet tyndere.

Den nye Apple A6-processor er dobbelt så hurtig og har dobbelt så hurtig afvikling af grafik. Den er tilmed mindre, hvilket har bidraget til, at man har kunne bygge end tyndere og lettere telefon.

Skærmen har samme 326 ppi Retina-opløsning som iPhone 4S, men nu med en 4” skærm i 16:9-format på 1136 x 640 pixels. Det gør det dels bedre at se film på skærmen, og dels at der nu bliver plads til en femte række med apps på hjemmeskærmen. Skærmen har tilmed 44% bedre farvemætning, hvilket bør gøre den endnu bedre egnet til filmfremvisning.

Man får også plads til at se flere møder i sin kalender og flere mails i mail-oversigten. Apps som GarageBand, iPhoto og iMovie er blevet opdateret for at kunne udnytte den større skærm.

Kameraet er præcis som i 4S-modellen, men noget tyndere. Det er altså et 8 MP kamera med 3264 x 2448 pixels. Bagbelyst sensor, optik med fem linser og blænde på f/2.4. Derimod er billedbehandlingen blevet forbedret, så det går 40% hurtigere at tage billeder. Støjreduceringen skulle også blive bedre, og det samme gælder farvebehandlingen.

Vi fik også bedre video med bedre billedstabilisering og ansigtsgenkendelse i bagkameraets 1080p optagelser. Frontkameraet filmer nu i 720p, og FaceTime virker endelig over det mobile netværk.

Takket være tre mikrofoner – på undersiden samt for- og bagside – bliver optagelse af lyd bedre. Det gælder sågar for headsettet, som har støjreducering både, når der sendes og modtages. Iphone 5 får derudover Wideband audio, som udvider frekvensområdet og forbedrer lydkvaliteten, når man taler og lytter i telefonen, og tilmed de små højttalere er blevet forbedret.

For os som godt kan lide hurtigt mobilt internet, så kommer der nu endelig en iPhone med LTE, det vil sige europæisk 4G. Og derhjemme får 802.11 a/b/g/n Wi-Fi-forbindelse med understøttelse af dobbelte kanaler på 5 Ghz-båndet og en hastighed på op til 150 mbps. Derimod ingen NFC, hvilket er lidt af en skuffelse.

Som rygterne havde antydet kommer iPhone 5 med en ny kontakt i bunden til docking og opladning. Den kaldes Lightning og giver en digital forbindelse med 8 separate signaler. Kontakten er altså 80% mindre, hvilket kan være godt på mange måder – bortset fra hvis man har en masse ekstraudstyr til sin telefon, som passer til det gamle stik. Men frygt ej, Apple kommer selvfølgelig med en adapter!Taletiden er blevet øget til 8 timer med 3G, og man kan surfe 10 timer med Wi-Fi eller 8 timer med LTE. Standbytiden er 225 timer.

Iphone 5 kommer i hvid med aluminiumfarvet bagside og i en helt sort udgave med anodiseret aluminium på bagsiden.

På de største markeder – blandt andet USA og Tyskland – kommer iPhone allerede den 21. september, mens vi i Skandinavien må vente til den 28. september.

De amerikanske priser er identiske med de tidligere priser for iPhone 4S, hvilket også vil være tilfældet i Danmark. I USA vil man købe en model med 16 GB for $200. 32 GB-udgaven koster $300, mens den helt store model med 64 GB kommer til at koste $400. iPhone 4S med 16 GB dumpes til $100. iPhone 3GS udgår.

Åh ja, vi skal også til at anskaffe nyt SIM-kort. iPhone 5 bruger et helt nyt såkaldt nano-SIM-kort og er ikke kompatibelt med eksisterende mikro-SIM-kort.

Specifikationer

  • Operativsystem: iOS 6
  • Skærm: 4” 1136 x 640 pixels
  • Processor: Apple A6
  • Hukommelse: 16/32/64 GB
  • Kameraer: 8 MP med 1080p video + 1,2 MP med 720p video (front)
  • Trådløst: WLAN 802.11a/b/g/n
  • Størrelse: 115,2 x 58,6 x 7,6 mm
  • Vægt: 112 gram
  • Batteri: 8 timer samtale, 10/8 timer surf, 225 timer standby

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Smart kombioplader til ferien

Hvad vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite opgraderet

Design din drømmemobil

Kommer der Google-AI i iPhone?

Lettere skift fra iPhone til Android

Se det store billede på din Google Pixel

Samsung klar med nye prisbillige mobiler

Professionel lagring til mobilvideo

Polestar-mobil er på vej

Apple tillader alligevel webapps

Budgetmobil fra Nothing

0
Lyd & Billede
Scroll to Top