Search
Generic filters

Huawei-blokade: Sådan bliver du ramt!

Hvad betyder Googles blokering af Huawei for dig, der allerede har en Huawei mobil? Læs svaret her!

Google har blokeret for alt samarbejde med Huawei, som er verdens næststørste producent af smartphones efter Samsung. Google har taget det voldsomme skridt som en konsekvens af, at den amerikanske regering har placeret den kinesiske elektronikgigant på den såkaldte “Entity List”. Det er i praksis en sort liste over virksomheder, der ikke frit må få adgang til amerikansk teknologi, herunder hardware, software eller andre teknologiske tjenester.

Men blokaden gælder ifølge Google ikke umiddelbart for eksisterende Huawei-mobiler. I hvert fald ikke for så vidt angår apps fra Google Play. Men hvad indebærer blokaden så? Og hvad betyder det konkret – på kortere og på længere sigt – for dig, som allerede har en smartphone fra Huawei, som f.eks. Huawei P30 Pro, Huawei Mate 20 Pro eller Huawei P20 Pro?

Det betyder blokaden

Google må ikke give Huawei adgang til ny teknologi. Dermed må fremtidige mobiler fra Huawei ikke bruge Google Play, ligesom Google-apps som Gmail, YouTube, Chrome og Google Maps heller ikke vil være at finde på nye Huawei-smartphones.

Da Google er ansvarlig for udviklingen af den kommercielle udgave af Android-styresystemet vil Huawei heller ikke i fremtiden få tidlig adgang til kommende Android-versioner. Google giver ellers normalt producenter af Android-baserede smartphones løbende adgang til kommende udgaver af Android allerede i løbet af udviklingsprocessen, så de pågældende virksomheder kan tilpasse deres egen software og kommende produkter til den nyeste Android-version.

Det betyder blokaden ikke

Selvom Google har ansvaret for udviklingen af den kommercielle udgave af Android, så er det mobile styresystem faktisk et open source-projekt, som er frit tilgængeligt for alle. Derfor udelukker Googles blokade ikke Huawei fra i fremtiden at basere deres mobiltelefoner på Android.

Android Open Source Project (AOSP), som står for den frit tilgængelige version af Android stiller typisk nye versioner af Android til rådighed for udviklere én til to måneder efter, at den kommercielle version er blevet tilgængelig. Huawei kan altså sagtens basere kommende smartphones på nye versioner af Android, men kineserne vil være mange måneder bagud i forhold til alle konkurrenterne, som jo får tidlig adgang til den kommercielle Android, og det bliver som nævnt helt uden adgang til Googles tjenester og apps.

Hvad så med eksisterende Huawei-mobiler?

Hvis du allerede i dag har en smartphone fra Huawei, vil du på kort sigt ikke mærke nogen forskel. Alle Google-apps og -tjenester vil fortsat fungere på din Huawei-mobil, ligesom sikkerhedsopdateringer af apps via Google Play vil fortsætte. Grunden hertil er, at opdateringer af eksisterende apps ikke indebærer overførsel af ny teknologi fra Google til Huawei. I stedet er der tale om en relation imellem brugeren, som har downloadet en given app til sin mobil, og Google.

Til gengæld må Google ikke stille sikkerhedsopdateringer af nuværende Android-versioner til rådighed for Huawei, ligesom kommende kommercielle Android-versioner også er lukket land.

Da Huawei fortsat kan bruge Open Source-udgaven af Android vil firmaet dog kunne sikkerhedsopdatere Android ved selve at pushe opdateringer til Huawei-enheder, når disse bliver tilgængelige i AOSP-versionen. Ligesom Huawei også vil kunne opdatere eksisterende telefoner med f.eks. den kommende Q-version af Android, når denne frigives. Men eftersom alle store mobilproducenter som nævnt normalt får tidlig adgang til kommende Android-versioner, vil Huawei komme håbløst bagud i forhold til konkurrenterne.

Hvis du har en af de nyeste smartphones fra Huawei bør du ikke umiddelbart mærke nogen forskel. Først på længere sigt vil du muligvis opleve, at din mobil ikke bliver opdateret. Eller bliver opdateret med en til to måneders forsinkelse.

Klap hesten!

Inden vi maler fanden alt for meget på væggen bør det måske nævnes, at en anden kinesisk mobilproducent, ZTE, var ramt af et tilsvarende amerikansk forbud i 2018. Efter tre måneder, og efter at virksomheden havde betalt en bøde på én mia. USD, blev blokaden af ZTE ophævet.

Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  I dag kom traileren til den første norske originalfilm fra Netflix: Kadaver.
  Med Netatmo Smart Video-dørklokke kan du se, hvem der ringer på, og tale med dem hvor som helst fra.
  Kompakt high-end med kræfter nok.
  Endnu en svensk originalserie på vej fra streaming-giganten.
  SteelSeries Arctis 9 er et trådløst headset med surround-lyd, der duer til både PC og PlayStation.
  GoPro Hero9 Black har 5K-video og endnu bedre videostabilisering – og har endelig fået selfie-skærm.
  Et nærmere kig på den nye Xbox, både udenpå og indeni.
  Den 30. oktober er der premiere på 2. sæson af The Mandalorian på Disney+.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

  Vejl.pris 10200 kr Galaxy Note 20 overrasker på flere måder

  Motorola Moto g 5G plus

  Vejl.pris 2699 kr Den billigste 5G-mobil på markedet

  OnePlus Nord

  Vejl.pris 3899 kr Forventningsafstemning!

  Huawei P40 Pro+ (kamera)

  Vejl.pris 10000 kr Huawei først med 10x zoom i mobilen
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

  Nu kan du downloade Disney+

  Disneys nye streaming-tjeneste er omsider tilgængelig til
  download på en række forskellige platforme. Her finder du den!   
  Læs mere >>
  close-link