Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Gratiskrig på mobil i udlandet

Teleselskaberne konkurrerer om at tilbyde fri mobilsnak og datatrafik i ferien.

Skrevet af / 03/06/2015 - 11:30
Gratiskrig på mobil i udlandet

Vi bruger vores elskede smartphones som aldrig før, både til snak og data. Men går turen uden for landets grænser i ferien, forstummer snakken. Det kan nemlig blive en dyr omgang at bruge telefonen, når forbindelsen skal ske via et fremmed netværk, såkaldt roaming. Også selv om EU-regler gradvist har lagt låg over de mest blodige overtakseringer på mobilsnak i udlandet.

Siden juli 2014 har det således kostet 1,77 kroner i minuttet at bruge mobilen i andre EU-lande. Det er langt bedre end de 4,56 kroner i minuttet, som det kostede i 2007, men er man vant til at have fri taletid derhjemme, kan det komme som en overraskelse, at en times snak om vind og vejr fra stranden koster godt 100 kroner.

Men nu kalder teleselskaberne til priskrig i sommervarmen. Både 3 og Telia har meldt ud, at deres abonnenter vil kunne bruge mobilen stort set lige så lystigt som derhjemme, når de rejser udenlands i ferien. Fælles for de to selskabers tilbud er, at man kan ringe til danske numre fra hele Europa og surfe til 10 GB datatrafik på en måned. Skal man ringe til et udenlandsk nummer, er prisen dog den samme som før. TDC tilbyder også en lignende service, der dog kræver et særligt abonnement.

3LikeHome
Hos teleselskabet 3 har man fjernet roamingafgifterne i 24 lande på tale, SMS og data. Det sker med servicen 3LikeHome, der er inkluderet i de fleste af firmaets privat- og erhvervsabonenmenter. Kunderne kan ringe og sende SMS til alle danske telefonnumre og desuden surfe på samme betingelser som derhjemme i Belgien, Cypern, England, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Hongkong, Irland, Italien, Liechtenstein, Luxembourg, Malta, Nordirland, Norge, Portugal, San Marino, Schweiz, Skotland, Spanien, Sverige, Tyskland, Wales og Østrig. For datatrafikken gælder dog en maksgrænse på 10 GB pr. måned.

Mobilen er blevet en så central del af mange danskeres hverdag, at de har meget svært ved at undvære dens fulde funktionalitet på ferien. Det bliver besværligt og en stærkt begrænsende faktor for ferien at skulle lede efter hoteller, restauranter og strandbarer med Wi-Fi. Netop derfor har vi droppet roamingafgifterne i 24 lande,” siger David Elsass, som er dansk direktør for privatmarkedet hos selskabet 3, i en pressemeddelelse.

Roam Like Home
Telia følger efter med servicen Roam Like Home, der giver fri snak, SMS, MMS og data i 25 lande: Spanien, Italien, Frankrig, Portugal, Grækenland, Tyskland, Østrig, Schweiz, Monaco, England, Skotland, Wales, Nordirland, Irland, Holland, Belgien, Estland, Finland, Liechtenstein, Letland, Litauen, Luxembourg, San Marino, Sverige og Norge.

Vi kender alle til bekymringen for ekstraregninger, når vi har været i udlandet. Det er den bekymring, vi vil komme til livs. Teknologien gør vores hverdag lettere og styrker vores oplevelser, og uanset om det er en rutevejledning via GPS’en, surfing på internettet eller deling af billeder på sociale medier, så bør geografi ikke begrænse os,” siger privatkundedirektør i Telia, Christoph Nørgaard.

I nogle af Telias abonnementer koster det 79 kroner eller 99 kroner ekstra at opføre sig som derhjemme i udlandet, mens man i andre kan slippe for at betale ekstra ved i stedet fravælge tjenester som Spotify, HBO eller Storytel.

Rejseklar EU
Hos TDC kan man også købe sig til relavtivt ubekymret mobilbrug i udlandet. Her hedder produktet Rejseklar EU, og er en del af de firmaets dyreste abonnement, der for 299 kroner om måneden tilbyder fri tale. Hos TDC kan man modtage opkald eller ringe hjem fra hele 33 lande uden ekstra beregning. Imens TDC topper på antallet af lande, er dataroamingen blot en hundrededel af konkurrenternes: 100 MB om måneden.

De 33 inkluderede lande er: Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Finland, Frankrig, Gibraltar, Grækenland, Holland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, San Marino, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.

 

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sporingstag til Googles Find My-netværk

OnePlus på vej med nye produkter

Heineken lancerer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparationer

Sporingstags til alle Android-mobiler

Smart kombioplader til ferien

Hvad vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite opgraderet

Design din drømmemobil

Kommer der Google-AI i iPhone?

Lettere skift fra iPhone til Android

0
Lyd & Billede
Scroll to Top