Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Fairphone satser på bæredygtighed med nye produkter

Fairphone lancerer ny Fairphone 3+ samt nye kameramoduler til eksisterende Fairphone-ejere.

Skrevet af / 31/08/2020 - 16:44
Fairphone satser på bæredygtighed med nye produkter

Din smartphone er en stor belastning for klimaet. Der anvendes en lang række metaller i produktionen af de fleste mobiltelefoner (såsom guld, wolfram, tin og tantal), som for det første udvindes ved minedrift i Afrika under barske forhold for arbejderne, og for det andet meget sjældent genbruges. Faktisk er det kun cirka 20% af smartphones, der i dag genanvendes på nogen måde, mens langt størsteparten af vores elektroniske skrammel havner på store lossepladser i den tredje verden.

Med de ord indledte vi sidste års nyhed om Fairphone 3 – en bæredygtig og klimavenlig smartphone, som blev lanceret i Berlin for godt et år siden. Men selvom der er gået et år, er udsagnet stadig både sandfærdigt og relevant den dag i dag.

Dét vil Fairphone gøre noget ved. Virksomheden stammer fra Holland og har eksisteret siden 2013. Fairphones kongstanke er, at firmaets mobiler skal fremstilles af materialer, som enten er genbrugt (kobber og plastic) eller er fremstillet på ansvarlig vis, f.eks. wolfram og tin fra konfliktfri zoner.

Desuden skal mobilerne være nemme at reparere, så man selv kan udskifte defekte komponenter såsom skærm, højttaler og batteri. På den måde kan en mobils levetid forlænges op til typisk fem til syv år, hvorved telefonens CO2-fodaftryk reduceres med 28-42%.

Det skal være let og billigt at reparere en Fairphone. Så holder den længere og belaster klimaet mindre. (Foto: Fairphone)

Nyt kameramodul

Muligheden for selv at udskifte komponenter betyder også, at man ikke behøver smide sin smartphone væk og købe en ny for at få nye og bedre funktioner.

I år er Fairphone således klar med en opgraderet udgave af Fairphone 3 – den nye Fairphone 3+ – der som sin vigtigste nyhed byder på et opgraderet kameramodul med 48 MP på det primære kamera og 16 MP på frontkameraet samt bedre og hurtigere autofokus, object tracking og billedstabilisering.

Men har man allerede en Fairphone 3 fra sidste år, kan man beholde sin eksisterende mobil og blot købe det nye kameramodul som reservedel. Udskiftningen af kameramodulet kan klares hjemme i stuen på spisebordet med den medfølgende skruetrækker.

Nuværende Fairphone 3-brugere kan opgradere deres enheder via Fairphones webside for så lidt som 70 euro indtil udgangen af september og 94,90 euro efter den 1. oktober.

Den nye Fairphone 3+ består ifølge producenten af hele 40 procent genanvendt plastik, hvilket svarer til en 33 cl plastikflaske. (Foto: Fairphone)

Fairphone 3+

Har man ikke allerede en Fairphone kan man købe den helt nye Fairphone 3+, som selvfølgelig kommer med det nye kameramodul, men ellers er stort set identisk med sidste års model.

Den kommer således med 5,65″ Full-HD skærm i 18:9-format, Snapdragon 632-processor, 64 GB hukommelse (udvides til 400 GB med et MicroSD-kort), et udskifteligt batteri på 3000 mAh og robust Gorilla-glas 5. Fairphone 3+ kommer forudinstalleret med Android 10, som også vil være tilgængelig for de nuværende Fairphone 3-brugere i løbet af første halvdel af september.

Pris og tilgængelighed

Allerede sidste år kunne Fairphone 3 købes i Sverige via Tele2. Det er stadig tilfældet, og vi forventer, at Fairphone 3+ bliver tilgængelig fra d. 14. september. Prisen for Fairphone 3 er på nuværende tidspunkt 5.290 svenske kroner.

I Danmark sælges Fairphone 3+ eksklusivt via teleselskabet 3. Prisen er 3.120 kroner.

Fairphone er endnu ikke kommet til Norge, men firmaets danske pr-bureau fortæller, at der er en aftale på vej med en endnu ukendt distributør.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Google står selv bag kæmpe læk

Youtube finder den sang du nynner

Næste Sony-mobil kan mangle vigtig kamerafunktion

OnePlus klar til en kold sommer med varme produkter

Lækage om Google Pixel 9

Slut med eneret på Apple Pay

Flyt fotos fra Google til iCloud

Apple Vision Pro-salget i USA er stort set "dødt"

Endelig Speedometer i Google Maps

Samsung slår nye og bedre folder med AI

Nye smart-ure fra Samsung fokuserer på sundhed og udendørsliv

Galaxy Ring kommer ikke til Danmark lige nu

Scroll to Top