Search
Generic filters

Fairphone satser på bæredygtighed med nye produkter

Fairphone lancerer ny Fairphone 3+ samt nye kameramoduler til eksisterende Fairphone-ejere.

Din smartphone er en stor belastning for klimaet. Der anvendes en lang række metaller i produktionen af de fleste mobiltelefoner (såsom guld, wolfram, tin og tantal), som for det første udvindes ved minedrift i Afrika under barske forhold for arbejderne, og for det andet meget sjældent genbruges. Faktisk er det kun cirka 20% af smartphones, der i dag genanvendes på nogen måde, mens langt størsteparten af vores elektroniske skrammel havner på store lossepladser i den tredje verden.

Med de ord indledte vi sidste års nyhed om Fairphone 3 – en bæredygtig og klimavenlig smartphone, som blev lanceret i Berlin for godt et år siden. Men selvom der er gået et år, er udsagnet stadig både sandfærdigt og relevant den dag i dag.

Dét vil Fairphone gøre noget ved. Virksomheden stammer fra Holland og har eksisteret siden 2013. Fairphones kongstanke er, at firmaets mobiler skal fremstilles af materialer, som enten er genbrugt (kobber og plastic) eller er fremstillet på ansvarlig vis, f.eks. wolfram og tin fra konfliktfri zoner.

Desuden skal mobilerne være nemme at reparere, så man selv kan udskifte defekte komponenter såsom skærm, højttaler og batteri. På den måde kan en mobils levetid forlænges op til typisk fem til syv år, hvorved telefonens CO2-fodaftryk reduceres med 28-42%.

Det skal være let og billigt at reparere en Fairphone. Så holder den længere og belaster klimaet mindre. (Foto: Fairphone)

Nyt kameramodul

Muligheden for selv at udskifte komponenter betyder også, at man ikke behøver smide sin smartphone væk og købe en ny for at få nye og bedre funktioner.

I år er Fairphone således klar med en opgraderet udgave af Fairphone 3 – den nye Fairphone 3+ – der som sin vigtigste nyhed byder på et opgraderet kameramodul med 48 MP på det primære kamera og 16 MP på frontkameraet samt bedre og hurtigere autofokus, object tracking og billedstabilisering.

Men har man allerede en Fairphone 3 fra sidste år, kan man beholde sin eksisterende mobil og blot købe det nye kameramodul som reservedel. Udskiftningen af kameramodulet kan klares hjemme i stuen på spisebordet med den medfølgende skruetrækker.

Nuværende Fairphone 3-brugere kan opgradere deres enheder via Fairphones webside for så lidt som 70 euro indtil udgangen af september og 94,90 euro efter den 1. oktober.

Den nye Fairphone 3+ består ifølge producenten af hele 40 procent genanvendt plastik, hvilket svarer til en 33 cl plastikflaske. (Foto: Fairphone)

Fairphone 3+

Har man ikke allerede en Fairphone kan man købe den helt nye Fairphone 3+, som selvfølgelig kommer med det nye kameramodul, men ellers er stort set identisk med sidste års model.

Den kommer således med 5,65″ Full-HD skærm i 18:9-format, Snapdragon 632-processor, 64 GB hukommelse (udvides til 400 GB med et MicroSD-kort), et udskifteligt batteri på 3000 mAh og robust Gorilla-glas 5. Fairphone 3+ kommer forudinstalleret med Android 10, som også vil være tilgængelig for de nuværende Fairphone 3-brugere i løbet af første halvdel af september.

Pris og tilgængelighed

Allerede sidste år kunne Fairphone 3 købes i Sverige via Tele2. Det er stadig tilfældet, og vi forventer, at Fairphone 3+ bliver tilgængelig fra d. 14. september. Prisen for Fairphone 3 er på nuværende tidspunkt 5.290 svenske kroner.

I Danmark sælges Fairphone 3+ eksklusivt via teleselskabet 3. Prisen er 3.120 kroner.

Fairphone er endnu ikke kommet til Norge, men firmaets danske pr-bureau fortæller, at der er en aftale på vej med en endnu ukendt distributør.

Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Endnu en svensk originalserie på vej fra streaming-giganten.
  SteelSeries Arctis 9 er et trådløst headset med surround-lyd, der duer til både PC og PlayStation.
  GoPro Hero9 Black har 5K-video og endnu bedre videostabilisering – og har endelig fået selfie-skærm.
  Et nærmere kig på den nye Xbox, både udenpå og indeni.
  Den 30. oktober er der premiere på 2. sæson af The Mandalorian på Disney+.
  Og priserne bliver relativt behagelige.
  Vidvinkelzoom og lysstærk 50 mm til Nikon Z.
  En mere kompakt og billigere model af Sony Xperia 1 II. Men med næsten alle de samme specifikationer.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

  Vejl.pris 10200 kr Galaxy Note 20 overrasker på flere måder

  Motorola Moto g 5G plus

  Vejl.pris 2699 kr Den billigste 5G-mobil på markedet

  OnePlus Nord

  Vejl.pris 3899 kr Forventningsafstemning!

  OnePlus 8 Pro (kamera)

  Vejl.pris 7000 kr Stærk oprykning af OnePlus kamera
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.