Efter at EU har tvunget mobilproducenterne til at skifte til USB-C og stoppe med at medsende unødvendige opladere, går de nu videre til næste trin. Nu skal vi få strømbesparende mobiltelefoner, der holder længere og kan repareres, når det er nødvendigt. Målet er mindre elektronikaffald og besparelser for forbrugerne.
Ligesom når man køber hvidevarer, skal etiketten på kartonen vise en energiklasse fra A til G, hvor længe et fuldt opladet batteri holder, hvor holdbar mobiltelefonen er, når den tabes, hvor mange opladningscyklusser batteriet kan klare og hvor let mobiltelefonen er at reparere. Dertil kommer oplysninger om IP-klassificeringen for støv- og vandtæthed.

Derudover indføres krav om “ecodesign”, som fastsætter et minimumsniveau for mobiltelefoner. Det betyder blandt andet, at de skal være beskyttet mod støv og vand. De skal kunne tåle at blive tabt, og skærmen skal være ridsefast. Batterierne skal bevare 80 procent af deres kapacitet efter 800 opladningscyklusser.
Når mobiltelefonen går i stykker, skal man kunne få fat i reservedele inden for 5-10 arbejdsdage. Opdateringer af operativsystemet skal være tilgængelige i 5 år. Desuden skal de frigive opdateringer til operativsystemet inden for seks måneder efter, at Google har gjort dem tilgængelige. Hvis reglen havde været gældende nu, havde Samsung været i knibe efter fiaskoen med One UI 7.
Kravet om deklaration/mærkning gælder fra 20. juni og gælder smartphones og tablets op til 17,4 tommer samt trådløse fastnettelefoner og ikke-smarte mobiltelefoner. Tablets med Windows regnes i stedet som computere og er omfattet af reglerne for computere.
Læs mere om de nye krav hos EU-Kommissionen.